31.12.11

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΡΕΦΤΗ

ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΡΞ εδώ

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ (σε ένα λεπτό!)

ΕΦΡΑΙΜΙΑΔΑ: ΘΑΥΜΑΤΑ, ΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΝΕΚΡΩΝ... ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ!



Αντιγράφω από το http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63596914:

Επί σειρά ετών ο πολυμήχανος ηγούμενος Εφραίμ διαφήμιζε τις θαυματουργές ιδιότητες της Αγίας Ζώνης και άλλων ιερών κειμηλίων της Μονής Βατοπεδίου, τα οποία περιέφερε πρόσφατα στη Ρωσία. Σύμφωνα με τις διηγήσεις του, έχει δει να θεραπεύονται η στειρότητα και ο καρκίνος, καθώς και να επιστρέφουν παιδιά από τον... άλλο κόσμο
Στη ρωσική περιοδεία του Εφραίμ «συνεργοί» του ήταν και πολλοί Ρώσοι επίσκοποι και κληρικοί, που χρησιμοποίησαν την Αγία Ζώνη ως μέσον για να μετατρέψουν τους ναούς σε οίκους εμπορίου.
Στη ρωσική περιοδεία του Εφραίμ «συνεργοί» του ήταν και πολλοί Ρώσοι επίσκοποι και κληρικοί, που χρησιμοποίησαν την Αγία Ζώνη ως μέσον για να μετατρέψουν τους ναούς σε οίκους εμπορίου.

Αφθονία... θαυμάτων έταζε στους Ρώσους ο Εφραίμ, που πρωτοστάτησε κατά την πρόσφατη μακρά και πομπώδη περιοδεία της Αγίας (Τιμίας) Ζώνης στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, εν μέσω του δριμύτατου ρωσικού χειμώνα - χωρίς βέβαια να αντιμετωπίσει εκεί προβλήματα υγείας.
«Πάρα πολλά θαύματα έγιναν μπροστά μας στη Ρωσία, πάρα πολλές αρρώστιες έχουν ξεπεραστεί με την παρουσία της Αγίας Ζώνης» έλεγε και ξανάλεγε ο Εφραίμ τόσο στις εμφανίσεις του στα ρωσικά κανάλια όσο και στις ομιλίες του, περιγράφοντας απίθανα πράγματα.
«Συνεργοί» του σε αυτήν την εκμετάλλευση του θρησκευτικού αισθήματος του λαού και των ελπίδων των κάθε λογής πασχόντων ήταν πολλοί Ρώσοι επίσκοποι και κληρικοί, που χρησιμοποίησαν την Αγία Ζώνη ως μέσον για να μετατρέψουν τους ναούς σε οίκους εμπορίου.

«Δάμασε» τη φύση

Ετσι ο προφυλακισμένος ήδη ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου είδε «θαύμα» ακόμη και με τα... φυσικά φαινόμενα που επικράτησαν κατά την παραμονή του στην Αγία Πετρούπολη, παρουσιάζοντάς τα αναλόγως στη συνέχεια.
Και μπορεί αυτές τις ημέρες η κρατική προπαγάνδα στη Βόρειο Κορέα -στην πιο φαιδρή της μορφή- να συνδέει την εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων με τον θάνατο του Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ιλ, ωστόσο... προηγήθηκε ο Εφραίμ στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ενώ στην Αγία Πετρούπολη ο ουρανός ήταν μαύρος με σύννεφα, πάνω από το Μοναστήρι Αναστάσεως του Κυρίου υπήρχε μια... ζώνη με πάλλευκο και πάνλαμπρο χρώμα, εκεί ακριβώς στο σημείο όπου φιλοξενούνταν η Αγία Ζώνης της Παναγίας». Και αυτό το «θαύμα», όπως έλεγε, το κατέγραψε και ένας... Ρώσος φωτογράφος.
Στη ρωσική περιοδεία εκτός των άλλων θαυμάτων που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της στειρότητας των γυναικών, της ίασης του καρκίνου (!) κ.ά., ο Εφραίμ επέμενε ότι «αυτό που αποτελεί μόνιμο θαύμα της Αγίας Ζώνης είναι ότι λύεται το πρόβλημα γονιμότητας των στείρων συζύγων».
Κι όλα αυτά χάρη σε κάποιες κορδελίτσες -κάτι σαν το φιτίλι των κεριών- που τοποθετούνται πάνω στις τρεις (!) λειψανοθήκες της Τιμίας Ζώνης και μετά δίνονται στους πιστούς με τον ανάλογο... οβολό.
Κατά τη ρωσική περιοδεία ο ίδιος ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος μιλούσε για αντίγραφα (;) της Αγίας Ζώνης και στηρίζοντας τα θαύματά της έλεγε ότι θεραπεύουν τις αρρώστιες στις γυναίκες και ιδιαίτερα τη στειρότητα.
Τα ρωσικά κανάλια έχουν ανεβάσει στο Διαδίκτυο αρκετές από τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του Εφραίμ στη Ρωσία και αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι υπάρχει σε αυτές μια πλειοδοσία περιγραφών για θαύματα.
«Στην Αγία Πετρούπολη με πλησίασε μια κυρία Ναταλία, η οποία είχε το ένα της μάτι τυφλό εδώ και χρόνια. Μετά το προσκύνημα στην Αγία Ζώνη όχι μόνο βλέπει και πάλι καλά, αλλά και διαβάζει χωρίς γυαλιά» εμφανίζεται να λέει ο Εφραίμ.
«Κατά την προηγούμενη επίσκεψή μου στην Αγία Πετρούπολη με πλησίασε μια γυναίκα, η οποία έλεγε ότι πονούσε πολύ στη μέση της. Της έδωσα μια κορδέλα. Τώρα ήρθε και μου είπε ότι την έβαλε στη μέση της και της πέρασε ο πόνος και δεν ξαναπαρουσιάστηκε» περιγράφει ο Βατοπεδινός ηγούμενος.
Το περίεργο είναι ότι αυτή η «ομοβροντία θαυμάτων» της Τιμίας Ζώνης εμφανίζεται κυρίως μετά το 1987, δηλαδή αφότου ο Εφραίμ πήγε στη Μονή Βατοπεδίου ως επικεφαλής μιας αδελφότητας Κυπρίων.
Αυτό διαπιστώνεται και από το βιβλίο με τον τίτλο «Τα θαύματα της Αγίας Ζώνης», που κυκλοφόρησε η ίδια η Μονή Βατοπεδίου με πρόλογο του αρχιμανδρίτη Εφραίμ. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται διηγήσεις περιστατικών... θεϊκής παρέμβασης που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια.
Ενας ιερέας από την Αθήνα εμφανίζεται να περιγράφει: «Τον Απρίλιο του 1995, η σύζυγος ήταν στον όγδοο μήνα εγκυμοσύνης και παρουσίασε πρόβλημα. Επρεπε να γίνει καισαρική τομή, για να πάρουν το παιδί πρόωρα. Η σύζυγος φόρεσε την Αγία Ζώνη για δύο μέρες πριν την εγχείρηση. Το μωρό, ένα κοριτσάκι, που προηγουμένως ήταν 1.400 γραμμάρια, γεννήθηκε με διπλό βάρος...».

Του... ίσιωσε τη μέση

Το 1995 η Τιμία Ζώνη μεταφέρεται σε ένα σπίτι (;) στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια περιγράφονται τα «θαύματα» που συνέβησαν σε άτομα τα οποία ήταν παρόντα: «Ενας στρατοδίκης με σοβαρό πρόβλημα στη μέση, ο οποίος βάδιζε κυρτός, μόλις έφυγε από το σπίτι έγινε καλά. Παιδάκι 1,5 έτους, που δεν μπόρεσε ποτέ να πατήσει στα πόδια του -είχε πρόβλημα εκ γενετής-, μόλις πήγε στο σπίτι του βάδισε. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δικοί του προσκύνησαν την Αγία Ζώνη την τελευταία στιγμή...».

Εντονες αντιδράσεις και από την εκκλησία
Η «επεισοδιακή» περιοδεία στην Αθήνα

Η τελευταία περιοδεία της Τιμίας Ζώνης και του Εφραίμ στη Ρωσία θύμιζε σε πολλά την ανάλογη εκείνη στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν ακόμη ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου ήταν άγνωστος.
Αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει σήμερα, τότε βρέθηκαν πολλοί, τόσο από τον χώρο της Εκκλησίας όσο και δημόσια πρόσωπα, που αντέδρασαν έντονα.
Ενας από αυτούς ήταν ο μακαριστός μητροπολίτης Εδέσσης Χρυσόστομος, που είχε εξαπολύσει δριμύ «κατηγορώ» κάνοντας λόγο για ευτελή αργυρολογία που προσβάλλει τη χριστιανική πίστη, διασύρει το κύρος της Εκκλησίας και τραυματίζει βαρύτατα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και για περιφορά λειψάνων και κειμηλίων των μονών του Αγίου Ορους, που τελικά προσβάλλει τη χριστιανική πίστη και μετατρέπει τους ναούς σε οίκους εμπορίου.
«Αυτό είναι το μήνυμα του Αγίου Ορους προς τον σύγχρονο κόσμο; Ετσι αντιλαμβάνεται την αποστολή του; Αυτή είναι η Ορθοδοξία μας; Ετσι θα καλλιεργηθεί και θα αναγεννηθεί ο ελληνικός λαός; Αυτή την τροφή θα προσφέρουμε στον σύγχρονο άνθρωπο; Οι ναοί μεταβάλλονται πραγματικά σε οίκους εμπορίου, όπου τα όσια και τα ιερά προσφέρονται ως εμπορεύματα.

«Χριστέμποροι»

Γι' αυτό ο γνήσια πιστός λαός αντιδρά με τις λέξεις: Χριστέμποροι, θεομπαίχτες, αγυρτεία, λειψανολατρεία, αγιογδύτες κ.λπ.»· «...ενταλμένοι κατασκευάζουν και μερικά θαύματα, ιάσεις και θεραπείες για να είναι η παραπλάνηση, η εκμετάλλευση και η απάτη του απλοϊκού λαού πλήρης και ολοκληρωμένη» (απόσπασμα από το «Εθνος» 31/5/1995).
«Σκέπτεται κανείς τι θα έκαμνε ο Χριστός, αν επισκεπτόταν έναν τέτοιο ναό; Οχι μαστίγιο και φραγγέλιο, αλλά ατομική βόμβα θα χρησιμοποιούσε για να ανατινάξει και συντρίψει τους πάντας και τα πάντα», ανέφερε τότε ο σεβάσμιος εκείνος ιεράρχης.

Από την Αγία Ζώνη στις θαυματουργές εικόνες
«Η Παναγιά η Παντάνασσα... ανέστησε παιδί στο νεκροτομείο»

Ο ίδιος ο Εφραίμ με κάθε ευκαιρία μιλάει για τα θαύματα όχι μόνο της Αγίας Ζώνης, αλλά και επτά θαυματουργών εικόνων της Παναγίας που υπάρχουν στη Μονή Βατοπεδίου.
Το 2006 ο ηγούμενος εμφανίζεται να μιλάει για τα θαύματα αυτά στη σύζυγο του τότε υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου, τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα. Μάλιστα τα σχετικά βίντεο έχουν περίοπτη θέση σε πολλά sites και μπλογκ των Βατοπεδινών στο Διαδίκτυο.
«Εχουμε την Παναγία την Παντάνασσα, η οποία ιδιαίτερα βοηθάει τους καρκινοπαθείς. Είναι αυτή η εικόνα, τι να σας πω! Εχει τόσα θαύματα κάμει» έλεγε τότε ο Εφραίμ, περιγράφοντας με δέος τις θαυματουργές εικόνες.

«Γίνονται καλά»

«Στέλνουμε λαδάκι από το καντήλι της. Σταυρώνονται, γίνονται καλά. Και ένα παιδί στη Ρωσία που μας είπαν ότι το πήραν στο νεκροτομείο, απέθανε δηλαδή, και πήγεν η μάνα του και το άλειψεν με το λάδι της Παναγιάς της Παντάνασσας και είχε κι ένα καρτ ποστάλ, μια χάρτινη εικόνα και τον σταύρωσε επάνω κι αμέσως το παιδί άνοιξε τα μάτια του. Εχουμε πάρα πολλά τέτοια. Στην Αυστραλία, μας γράφουν, γίνονται θαύματα πολλά με καρκινοπαθείς. Τώρα αυτά τα μαζεύουμε επώνυμα και θα τα εκδώσουμε».
Σε άλλο σημείο εξιστορεί με τον ίδιο ενθουσιασμό: «Ηρθε μια κυρία και μου λέει "εγώ για 15 χρόνια δεν έκανα παιδιά, οι γιατροί με απογοήτευσαν, τότε κάποιος γνωστός μου πήγε στο Βατοπέδι και του έδωσαν οι πατέρες μίαν κορδέλαν που ήταν ευλογημένη στην Αγίαν Ζώνην.
Την έβαλα", μου λέει, "και τώρα γέννησα το πρώτο μου παιδί". Με πλησιάζει κάποια άλλη μετά. "Εγώ δεν είχα παιδιά", μου λέει, "και πήρα την ευλογημένη κορδέλα της Αγίας Ζώνης κι έκανα παιδί". Με πλησιάζει τρίτη κοπέλα και μου λέει "εγώ πονούσα πολύ στη μέση μου και μου φέρανε αυτήν την κορδέλα και την έβαλα επάνω μου και τώρα είμαι μια χαρά"...».
Και καταλήγει: «Έχουμε την Παναγία την Παραμυθία. Αυτήν την Παναγία πολλές φορές ήρθαν άνθρωποι και την ασπάστηκαν και γίνανε καλά. Αλλοι έρχονται και ασπάζονται αυτήν την εικόνα και έχουνε μίαν κατάθλιψιν και αμέσως αυτή η κατάθλιψις φεύγει, δηλαδή η θαυματουργή αυτή εικόνα θαυματουργεί ακαριαίως. Αλλοι έχουνε σωματικούς πόνους, άλλοι έχουνε εγχειρήσεις».

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


Ειδήσεις στον Αντέννα:

Η Γιούλια Τιμοσένκο, η πρώην ηγέρια των Ουκρανών...

Ηγερία, παιδί μου, ηγερία! (Αν και κάτι μου λέει ότι ήθελες να πεί "η πρώην ηγέτις".)

**************************************************

Εισήσεις -λέμε τώρα...- στο βαρδινογιαννοκάναλο STAR:

Το ζωόδιο του Χειμωνέτου...

Το ζώδιο, αγόρι μου, το ζώδιο!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1978


31.12.1978
ΠΑΟ
- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3

Τα γκολ: Μάκης Κατσαβάκης, Χούλιο Λοσάντα και Μιχάλης Κρητικόπουλος.

30.12.11

ΙΔΙΩΣ ΤΙΣ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: «Πιστεύω πως κάποιοι που βιάστηκαν να προφυλακίσουν τον Ηγούμενο Εφραίμ δεν είχαν συνειδητοποιήσει τις αντανακλάσεις».

Ναι, ιδίως τις... αντανακλάσεις!



*****************************

Να μια καρατζαφέρεια "αντανάκλαση": «Από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα εξαρτηθεί και η δική μας απόφαση για το πώς θα χειριστούμε το θέμα της ανάπτυξης μιας καλύτερης περπατησιάς».

(Καρατζαφέρης: Ο τον λόγον κλάσας θαυμασίως - για να το πούμε σε στυλ ηγουμενίστικο.)

ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ



Προσπαθούν (πολλοί και διάφοροι) να μας πείσουν ότι αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία είναι φανέλλα του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς.
Λοιπόν από το 1925 και δώθε τα χρώματα της ομάδας μας είναι το κόκκινο και το άσπρο, η δε φανέλλα μας είναι η ερυθρόλευκη ριγωτή με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο μέρος της καρδιάς. Τίποτε άλλο. Έχουμε -δυστυχώς- δεί χρυσές, ασημιές, μπλε και μαύρες φανέλλες του Θρύλου. Σε λίγο μπορεί να δούμε και καμμιά... πράσινη.
Για τον Θρύλο η χρήση οποιουδήποτε άλλου χρώματος στα σύμβολά του πλην του κόκκινου και του άσπρου ισοδυναμεί ιστορικώς με έγκλημα, το δε παραγόμενο αισθητικό αποτέλεσμα είναι επιεικώς απαίσιο.
Το όλον μαρκετινγκίστικο εγχείρημα να πεισθούμε οι Γαύροι ότι το "πράμα ετούτο" είναι υπέροχο και μας ταιριάζει συνιστά γελοιότητα εις την νυοστήν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1979


ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 6-0

Τα γκολ: Χατζηπαναγής, Χατζηελευθερίου, Γκέσιος, Καλαμπάκας, Παπαϊωάννου, Βούλγαρης.

ΠΛΟΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ











29.12.11

ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ Ο ΕΝΤΣΟ ΓΙΑΝΝΑΤΣΙ


Ανάρτησή μου στο γιουτιούμπ

ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ Ο ENZO JANNACCI


HO VISTO UN RE


Dai dai, conta su...ah be, sì be....
- Ho visto un re.
- Sa l'ha vist cus'e'?
- Ha visto un re!
- Ah, beh; si', beh.
- Un re che piangeva seduto sulla sella
piangeva tante lacrime, ma tante che
bagnava anche il cavallo!
- Povero re!
- E povero anche il cavallo!
- Ah, beh; si', beh.
- è l'imperatore che gli ha portato via
un bel castello...
- Ohi che baloss!
- ...di trentadue che lui ne ha.
- Povero re!
- E povero anche il cavallo!
- Ah, beh; sì, beh.
- Ho visto un vesc...
- Sa l'ha vist cus'e'?
- Ha visto un vescovo!
- Ah, beh; si', beh.
- Anche lui, lui, piangeva, faceva
un gran baccano, mordeva anche una mano.
- La mano di chi?
- La mano del sacrestano!
- Povero vescovo!
- E povero anche il sacrista!
- Ah, beh; si', beh.
- e' il cardinale che gli ha portato via
un'abbazia...
- Oh poer crist!
- ...di trentadue che lui ce ne ha.
- Povero vescovo!
- E povero anche il sacrista!
- Ah, beh; si', beh.
- Ho visto un ric...
- Sa l'ha vist cus'e'?
- Ha visto un ricco! Un sciur!
- S'...Ah, beh; si', beh.
- Il tapino lacrimava su un calice di vino
ed ogni go, ed ogni goccia andava...
- Deren't al vin?
- Si', che tutto l'annacquava!
- Pover tapin!
- E povero anche il vin!
- Ah, beh; si', beh.
- Il vescovo, il re, l'imperatore
l'han mezzo rovinato
gli han portato via
tre case e un caseggiato
di trentadue che lui ce ne ha.
- Pover tapin!
- E povero anche il vin!
- Ah, beh; si', beh.
- Ho vist un villan.
- Sa l'ha vist cus'e'?
- Un contadino!
- Ah, beh; si', beh.
- Il vescovo, il re, il ricco, l'imperatore,
persino il cardinale, l'han mezzo rovinato
gli han portato via:
la casa
il cascinale
la mucca
il violino
la scatola di kaki
la radio a transistor
i dischi di Little Tony
la moglie!
- E po', cus'e'?
- Un figlio militare
gli hanno ammazzato anche il maiale...
- Pover purscel!
- Nel senso del maiale...
- Ah, beh; si', beh.
- Ma lui no, lui non piangeva, anzi: ridacchiava!
Ah! Ah! Ah!
- Ma sa l'e', matt?
- No!
- Il fatto e' che noi villan...
Noi villan...
E sempre allegri bisogna stare
che il nostro piangere fa male al re
fa male al ricco e al cardinale
diventan tristi se noi piangiam,
e sempre allegri bisogna stare
che il nostro piangere fa male al re
fa male al ricco e al cardinale
diventan tristi se noi piangiam!


Στίχοι: Dario Fo.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 2007

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 2-1
Το γκόλ του Ντάρκο Κοβάτσεβιτς.

ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Γιώργος Δεληκάρης, Δημήτρης Περσίδης, Ρομαίν Αργυρούδης - τί "κέντρο" ήταν αυτό;!


Υβ Τριαντάφυλλος



'Ορθιοι: Λάκης Γκλέζος, Γιάννης Γκαϊτατζής, Μίλτον Βιέρα, Θανάσης Αγγελής, Τάκης Κελεσίδης, Βασίλης Σιώκος.

Καθιστοί: Χούλιο Λοσάντα, Νίκος Γιούτσος, Ρομαίν Αργυρούδης, Γιώτης Παπαδημητρίου, Γιώργος Δεληκάρης.


******************************************

Ο σύγγαυρος Τάσος Κασνέσης έστειλε κι άλλο "πράμα". Τον ευχαριστούμε και πάλι.

28.12.11

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!


Όχι, παιδί μου, δεν λέμε "αλλαγές εκ βάθρου"! Το σωστό στα ελληνικά είναι "αλλαγές εκ βάθρων".

Εκτός κι αν ήθελες να γράψεις εκ βόθρου (που σου πάει γάντι) - αλλά δεν νομίζω...

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ: Η ΚΑΛΛΙΦΟΡΝΙΑ


Ο κινηματογράφος ΚΑΛΛΙΦΟΡΝΙΑ στην Αγία Σοφία

ΚΑΛΗΤΕΡΑ... ΚΑΛΗΤΕΡΑ...


Ανάρτησή μου στο γιουτιούμπ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ


ΑΙ ΕΥΧΑΙ


Της θαλάσσης καλήτερα
φουσκωμένα τα κύματα
'να πνίξουν την πατρίδα μου
ωσάν απελπισμένην,
έρημον βάρκαν·

'Σ την στεριάν, 'ς τα νησία
καλήτερα μίαν φλόγα
'να ιδώ παντού χυμένην,
τρώγουσαν πόλεις, δάση,
λαούς και ελπίδας·

Καλήτερα, καλήτερα
διασκορπισμένοι οι Έλληνες
'να τρέχωσι τον κόσμον,
με εξαπλωμένην χείρα
ψωμοζητούντες·

Παρά προστάτας 'νάχωμεν.
Με ποτέ δεν εθάμβωσαν
πλούτη ή μεγάλα ονόματα,
με ποτέ δεν εθάμβωσαν
σκήπτρων ακτίνες.

Ημείς δια τον σταυρόν
ανδρείως υπερμαχόμεθα
και σεις εβοηθήσατε
κρυφά τους πολεμούντας
σταυρόν και αλήθειαν.

Δια 'να θεμελιώσητε
την τυραννίαν, τιμάτε
τον σταυρόν εις τας πόλεις σας,
και αυτόν επολεμήσατε
εις την Ελλάδα.

Και τώρα εις προστασίαν μας
τα χέρια σας απλώνετε!
τραβήξετέ τα οπίσω·
βλέπει ο θεός και αστράπτει
δια τους πανούργους.

Όταν το δένδρον νέον
εβασάνιζον οι άνεμοι,
τότε βοήθειαν ήθελεν·
εδυναμώθη τώρα,
φθάνει η ισχύς του.

Το ξίφος σφίγξατ', Έλληνες -
τα ομμάτιά σας σηκώσατε -
ιδού - εις τους ουρανούς
προστάτης ο θεός
μόνος σας είναι.

Και αν ο θεός και τ' άρματα
μας λείψωσι, καλήτερα
πάλιν ' να χρεμετήσωσι
'ς τον Κιθαιρώνα Τούρκων
άγριαι φοράδες,

παρά... Αι, όσον είναι
τυφλή και σκληροτέρα
η τυραννίς, τοσούτον
ταχυτέρως ανοίγονται
σωτήριοι θύραι.

Δεν με θαμβώνει πάθος
κανένα· εγώ την λύραν
κτυπάω, και ολόρθος στέκομαι
σιμά εις του μνήματός μου
τ' ανοικτόν στόμα.



Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης.
Ερμηνεία: Μαρία Φαραντούρη.

27.12.11

NAPOLI!... NAPOLI!...



'A CITTÀ 'E PULLECENELLA...

T'accumpagno vico vico,
sulo a te ca si' n'amico...
e te porto p''e Quartiere,
addó' 'o sole nun se vére...
ma se vére tutt''o riesto...
e s'arápono 'e ffeneste;
e capisce comm'è bella,
'a cittá 'e Pullecenella!

Comm'è bella, comm'è bella,
'a cittá 'e Pullecenella...
Comm'è bella, comm'è bella,
'a cittá 'e Pullecenella...

Mme dispiace sulamente
ca ll'orgoglio 'e chesta gente,
se murtifica, ogne ghiuorno,
pe' na máneca 'e fetiente
che nun tènono cuscienza,
che nun tènono rispetto...
Comme fanno a pigliá suonno,
quann'è 'a sera, dint''o lietto?!...

Dint''o lietto, dint''o lietto,
quann'è 'a sera, dint''o lietto...
Dint''o lietto, dint''o lietto,
quann'è 'a sera, dint''o lietto...

II

Mo te porto a Margellina,
sempe ca nun tiene fretta,
verso 'e ccinche d''a matina,
quann''o traffico 'o ppermette...
Ccá è permesso tutte cosa,
no' pecché tiene 'o diritto...
ma pecché s'è sempe fatto...
o è sultanto pe' dispietto!...

Pe' dispietto, pe' dispietto,
o è sultanto pe' dispietto!...
Pe' dispietto, pe' dispietto,
o è sultanto pe' dispietto!...

Mme dispiace sulamente
ca ll'orgoglio 'e chesta gente,
se murtifica ogne ghiuorno...
e nuje ce mettimmo scuorno...
Ma nisciuno pò fá niente:
ce 'a zucammo 'a caramella...

Comm'è doce e comme e bella,
'a cittá 'e Pullecenella...
Comm'è doce, comm'è bella,
'a cittá 'e Pullecenella...
Comm'è doce, comm'è bella,
'a cittá 'e Pulecenella...

Ah!...Ah!...Ah!...(voci)
Ah!...Ah!...Ah!...(voci)

Comm'è doce, comm'è bella,
'a cittá 'e Pullecenella...
Comm'è doce, comm'è bella,
'a cittá 'e Pullecenella...

I' che sóngo musicante
e mme sento furtunato,
canto e sòno, sòno e canto,
chesta bella serenata...
E pecché só' 'nnammurato,
pecché forse ce só' nato...
ma vedite comm'è bella,
'a cittá 'e Pullecenella!...

Comm'è bella, comm'è bella,
'a cittá 'e Pullecenella....
Comm'è bella, comm'è bella,
'a cittá 'e Pullecenella...
Comm'è bella, comm'è bella,
'a cittá 'e Pullecenella...
Comm'è bella, comm'è bella,
'a cittá 'e Pullecenella...

ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΡΥΛΙΚΟ ΡΕΤΡΟ




Ο θρυλικός αρχηγός της Γουέστ Χαμ και της Εθνικής Αγγλίας, ο αξέχαστος Μπόμπυ Μουρ, με την ερυθρόλευκη φανέλλα.




Ο Χούλιο Λοσάντα με τον Φράνσις Λη της Μάντσεστερ Σίτυ.




Ο Νίκος Γουλανδρής με τον Γκόρντον Μπανκς της Στόουκ Σίτυ.




Ο Παναγιώτης Κελεσίσης με τον Γκόρντον Μπανκς.


*****************************************

Με την ευγενική χορηγία του φίλου Τάσου Κασνέση, από το αρχείο του οποίου προέρχονται οι φωτογραφίες.

ΓΕΙΑ ΣΟΥ, ΣΥΓΓΑΥΡΕ...


... ΜΕ ΤΟ ΒΕΣΠΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ "ΦΩΣ"!

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ


Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ: ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ

26.12.11

ΘΑ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΓΩΓΟΥΣ


ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ


ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ


  Κάθομαι καμιά φορά και συλλογιέμαι τους ρακοσυλλέκτες, έρχονται πάντα από πολύ μακριά, απ’ την Καρχηδόνα ή την Πετρούπολη, συνήθως φοράνε καπέλα δυσανάλογα με τους νεκρούς τους, έτσι χάνουν σιγά σιγά τις αναμνήσεις τους, είναι χαμερπείς και θλιμμένοι, ο Ρεμπώ ευχαρίστως θα τους εφόνευε μ’ ένα ψαλίδι – εγώ όμως τους λυπάμαι, γιατί μες στα γένια τους έχουν λίγα άχυρα απ’ αυτά που αμάρτησα παιδί, έχουν δυό πυροβολισμούς στα μάτια τους απ’ την έκπληξη της μέρας και τα μαγειρεία που τρώνε σιωπηλοί βγάζουν καπνούς σε σχήματα αγχόνης
  όπου θα κρεμάσουμε κάποτε όλους τους δημαγωγούς.



Από την ποιητική συλλογή: «Εγχειρίδιο ευθανασίας» (1979).
Από το βιβλίο: Τάσος Λειβαδίτης, «Ποίηση», τόμος τρίτος, Κέδρος, Αθήνα 1988, σελ. 47.

ΔΕΚΑ ΓΚΟΛΑΡΕΣ ΤΗΣ ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΪΤ



DALE BOCA! DALE BOCA!! DALE BOCA!!!

25.12.11

ΣΤΗ ΜΠΑΝΤΑ, ΣΤΗ ΜΠΑΝΤΑ, ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΛΟΣΑΝΤΑ!


Ανάρτησή μου στο γιουτιούμπ

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΛΟΣΑΝΤΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!



ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

24.12.11

ΤΑΚΗΣ ΛΕΜΟΝΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΙ ΓΚΟΛ!


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΓΙΑΞ 2-0

Με δύο μπαλλιές ασίστ του Τάκη Λεμονή και ισάριθμα γκολ του Νίκου Αναστόπουλου.
Οκτώβριος του 1983. Αλησμόνητη βραδυά. Από τις φωνές μου είχα χάσει τη φωνή μου για μιά βδομάδα!

23.12.11

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΡΙΒΕΡΣ




Τον θυμήθηκα σήμερα τον γίγαντα!

ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΚΟΜΠΑΫ ΣΕΓΟΥΝΔΟ


Ανάρτησή μου στο γιουτιούμπ

ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ Ο COMPAY SEGUNDO


CHICHARRONES


Chicharrones, chicharrones
Son sabrosos de comer
Sin saber lo que costó
El pobre macho gritaba
Ese me lo como yo

Chicharrones, chicharrones

Cuando frías la manteca
Le tiras unos plátanos verdes
Para hacer unos tostones
Con un traguito le pega

Chicharrones, chicharrones

A que cubano señores
No se recuerda de aquí
De la masita del puerco
Y un buen plato de congri

Chicharrones, chicharrones

Si bajo por San Fernando
Y llego hasta barracones
Yo subo la calle trocha
Y a la derecha chicharrones

Chicharrones, chicharrones
Mi barrio nombrado. Chicharrones
Viva chicharrones.

*********************************


Ανάρτησή μου στο γιουτιούμπ

ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ Ο COMPAY SEGUNDO


SABROSO


Ay, sabroso.
Ay, sabroso.

El día que no me quieras
Me lo dices rapidito
Porque no quiero tener
La cabeza de ese animalito.

Ay, sabroso.
Ay, sabroso.

La franqueza vale mucho
Y la mentira muy poco
Si coges un mal camino
Este hombre se vuelve loco.

Ay, sabroso
Ay, sabroso
Más vale mi cariñito
Que olvides, que eso no es gozo
Y cuando estemos bailando.

Tú me dirás que sabroso.

Ay, sabroso.
Ay, sabroso.

22.12.11

ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ


Ανάρτησή μου στο γιουτιούμπ

ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ Ο ΘΕΜΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ


Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ


Το μακρύ-μακρύ μου χέρι
ψάχνει μέσα στο πανέρι
ψάχνει μεσημέρι-βράδυ
για κανένα παξιμάδι

Ντρίγκι-ντράγκα ντρίγκι-ντράγκα
όλο δίφραγκα και φράγκα
ντρίγκι-ντράγκα ντρίγκι-ντράγκα
γεια σου, Καραγκιόζη μάγκα

Να ’χα δυο τσουβάλια μήλα
μια τηγανητή γκαμήλα
καναδυό ελεφαντάκια
να τα έκανα σουβλάκια

Ντρίγκι-ντράγκα ντρίγκι-ντράγκα
όλο δίφραγκα και φράγκα
ντρίγκι-ντράγκα ντρίγκι-ντράγκα
γεια σου, Καραγκιόζη μάγκα


Μουσική: Γιάννης Κιουρκτσόγλου.
Στίχοι: Γιάννης Λογοθέτης.
Μπουζούκι: Κώστας Παπαδόπουλος.
Δίσκος: Κάτι άλλο μου θυμίζει (1974).

21.12.11

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ




ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ


Σταμάτησε το ποδόσφαιρο ο "για πάντα δικός μας" Δημήτρης Ελευθερόπουλος, βασικότατο στέλεχος της ομάδας των 7 σερί πρωταθλημάτων. Μεγάλος τερματοφύλακας και γνήσια ολυμπιακή ψυχή. Κάποιοι πολύ γνωστοί αληταράδες και κάτι άθλια παράσιτα στο κορμί του Θρύλου προσπαθούν χρόνια να μας κάνουν να τον σβήσουμε από την καρδιά και τη μνήμη μας. Αλλά ο Μητσάρας δεν σβήνεται με τίποτα, γιατί ήταν και παραμένει γαύρος στην πράξη και όχι στα λόγια. Την ερυθρόλευκη ριγωτή με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο στήθος την πόνεσε και την τίμησε όσο λίγοι... ΟΣΟ ΛΙΓΟΙ.

ΠΙΕΡΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-3




ΠΙΕΡΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-3

Με δύο γκολ του Πάντελιτς και ένα του Αμπντούν περάσαμε νικηφόρα από την Κατερίνη και προκριθήκαμε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος.

ΑΧ ΜΟΥΣΤΑΦΑ!...


MOSTAFA YA MOSTAFA


ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΓΙΩΤΑ ΛΥΔΙΑ: ΑΧ ΜΟΥΣΤΑΦΑ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ











20.12.11

ΤΡΑΓΟΥΔΑ Η ΓΚΑΜΠΡΙΕΛΛΑ ΦΕΡΡΙ


Ανάρτησή μου στο γιουτιούμπ

ΤΡΑΓΟΥΔΑ Η GABRIELLA FERRI


SINNO' ME MORO


Amore, amore, amore, amore mio,
'n braccio a te me scordo ogni dolore.
Voglio resta' co' te sinno' me moro,
voglio resta' co' te sinno' me moro.
Voglio resta' co' te sinno' me moro.

Nun piagne amore, nun piagne amore mio,
nun piagne e statte zitto su sto cuore.
Ma si te fa soffrì, dimmelo pure
quello che m'hai da di', dimmelo pure.
Quello che m'hai da di', dimmelo pure.

Te penso amore, te penso amore mio,
sei partito e m'hai lasciata sola.
Ma tu non sai che sento nel core mio,
ce penso s'e' nel tuo che me consola.
Ce penso s'e' nel tuo che me consola.

19.12.11

ΤΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ


Κάτι τέτοια διαβάζεις και σου κόβεται η φωνή.

18.12.11

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 2-0



ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 2-0

Παίξαμε μόνο στα πρώτα... εννέα λεπτά καλή μπάλλα. Μέχρι τότε που έβαλε μια γκολάρα ο Φουστέρ. Από εκεί και ύστερα απλώς κυκλοφορούσε το τόπι στο χορτάρι. Στο 43΄ πέτυχε το δεύτερο γκολ μας ο Τζεμπούρ. Το β΄ ημίχρονο καλύτερα να πούμε ότι δεν έγινε ποτέ.


Δίκαιοι και μνήμονες οι Γαύροι υποδεχθήκαμε αποθεωτικά τον γίγαντα ΤΑΣΟ ΠΑΝΤΟ, ο οποίος δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα: "Είμαι πολύ περήφανος και είναι τιμή για μένα που έπαιξα τόσα χρόνια σε αυτή την ομάδα. Ο κόσμος αναγνωρίζει αυτό που έκανα. Τα συναισθήματα τα κρατάω βαθιά μέσα μου. Έζησα πολλά, έζησα αληθινά πράγματα. Εύχομαι στον Θρύλο καλή πορεία και του εύχομαι να περάσει στην επόμενη φάση του Γιουρόπα."