2.4.09

ΠΡΕΝΤΡΑΓΚ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ


Το πανθομολογούμενο «όλα τα ωραία έχουν τέλος» μπορεί να επιβεβαιώνεται άλλη μία φορά με την αποχώρηση του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς από τη δράση, καταργείται ωστόσο στην ουσία, διότι η «ωραία» σχέση του Τζόλε με τον Θρύλο δεν θα λάβει τέλος ποτέ, όπως δεν έλαβε ποτέ τέλος η σχέση του Ολυμπιακού με τους Ανδριανόπουλους, με τον Βάζο, με τον Μουράτη, με τον Σιδέρη, με τον Υβ, με … με … Σε τέτοιους γίγαντες δίπλα στέκεται ισότιμα ο Τζόρτζεβιτς στο πάνθεο της ερυθρόλευκης ιστορίας. Και είναι τιμή του που διετέλεσε αρχηγός του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς, όπως είναι και όλων των ολυμπιακών οπαδών τιμή που είχαν τέτοιο και τόσο μεγάλο αρχηγό!
Δεν είναι σχήμα λόγου. Ο Τζόλε υπήρξε γεννημένος αρχηγός, και το αποδείκνυε κάθε στιγμή μέσα στους στίβους και έξω από αυτούς. Αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι στην ομάδα, σε βαθμό τέτοιο, ώστε να είναι ο ίδιος όντως η ομάδα. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τα κατορθώματά του – άλλωστε είναι ακόμη νωπές οι μνήμες και ζέουσες οι εντυπώσεις. Η μεγαλοσύνη του ανδρός υπερβαίνει και αυτό τούτο το σημαντικότατο γεγονός ότι είναι ο μέγας ρέκορντμαν τίτλων στην Ελλάδα. Το μεγαλείο του έγκειται στο ότι με το αγωνιστικό παράδειγμά του, με το ανεπίληπτο ήθος του και με τα έργα του μέσα στους αγωνιστικούς χώρους ενέπνευσε χιλιάδες μικρά παιδιά να γίνουν «γαυράκια». Κατ’ εμέ μεγαλύτερη προσφορά στον Ολυμπιακό δεν μπορεί να νοηθεί.
Κάποια στιγμή –μία και μόνη– τον αδικήσαμε τον Τζόλε… Τα έχει, όμως, αυτά τα ανάποδα και τα αναπάντεχα ο «έρωτας». Ο Τζόλε μάς έχει συγχωρήσει, γιατί ξέρει τι ακριβώς είναι αυτός για όλους εμάς τους οπαδούς του Θρύλου: είναι σέμνωμα και αγλάισμα και εγκαλλώπισμα της ιστορίας μας. Είναι από χρόνια ήδη θρύλος και δημιουργός θρυλικής ιστορίας. Η σπορά του έχει ριζώσει βαθιά στου Καραϊσκάκη και οι πλούσιοι καρποί της θα βγαίνουν πάντα και θα γλυκαίνουν όλους όσοι αγαπούν την ευπρέπεια του ερυθρόλευκου οίκου. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς είναι –δίχως υπερβολή– ΓΙΓΑΣ! Αλλά είναι και γίγας ευνοημένος από τη μοίρα, διότι μετά τη φανέλα του Ολυμπιακού δεν φόρεσε άλλη φανέλα! Την δε ερυθρόλευκη ριγωτή με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο μέρος της καρδιάς –βαριά από τον ιδρώτα και το αίμα όσων την ετίμησαν παλιά– την έκανε ακόμη βαρύτερη ΑΥΤΟΣ με τις αγωνιστικές παρακαταθήκες του.
«Σ’ ευχαριστούμε, Τζόλε» είναι το λιγότερο, αλλά και το αγνότερο που μπορούμε να σου πούμε, όλοι εμείς που βιώνουμε επί 13 συναπτά έτη την υψηλή χαρά που απλόχερα και εκ περιουσίας μάς έχεις χαρίσει.

8 σχόλια:

George είπε...

κύριε καθηγητά , ένα από τα καλύτερα ποστ σας....

Προσπαθώ να μην διαβαζω για τον Τζολε πολλα πραγματα διοτι το γεγονος ειναι "φρεσκο" και η συγκινηση διάχυτη....αλλα περιμενα το αρθρο σας πως και πως.

Ειλικρινά νομίζω οτι την άλλη κυριακή θα νιώσουμε ενα κοκτέιλ συναισθηματων. Χαρα, ενθουσιασμο, λυπη, συγκινηση , νοσταλγια.

Την περιμένω με μεγάλη ανυπομονησια.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ είπε...

Ο πολυτιμότερος παίκτης όλων των
εποχών .Ασύγκριτος!

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ George: Χαίρε, Γιώργη!

@ ΘΡΥΛΟΠΙΣΤΟΣ: Ωραία ήταν η βοϊδόσουπα μετά τη νίκη επί της φασιστοΡεάλ.

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Σωστά το έθεσε ο George Από τα διαμάντιά σου, Γιώργο Σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τετοια μνήμη...
Ναι, εκεί θαμαστε, για το αντίο στο γκαζόν Διότι ο Τζόλε δεν θα φυγει ποτέ από τον Ολυμπιακο Είναι, πλέον, ο Ολυμπιακός

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Θεόδωρος Α. Πέππας: Σαν τον Τζόλε δεν θα ξαναδούμε. Αυτό είναι ΚΑΙ καλό. Αλλά ο Τζόλε είναι ένας.

Χρήστος Ψιτ. είπε...

Σύνγαυρε Γεώργιε. Απευθύνω φλογερό ερυθρόλευκο χαιρετισμό. Η παραπομπή σου από το Αλωνάκι, με φόρτισε συναισθηματικά. Οι συνδυασμοί σου είναι εκρηκτικοί! εγκρίνω ανεπιφύλαχτα τα "κοκτέηλ" σου και δηλώνω πίστη εις καθημερινή επαφή. Να` σαι πάντα καλά. Χρήστος Ψιτ.

Φυρί-φυρί είπε...

Οι αναφορές στις παλιές τρισένδοξες σελίδες της ιστορίας του Θρύλου μας, μου θύμισε τις συχνές εκτός έδρας εξορμήσεις με τον πατέρα μου την δεκαετία του 60`. Μία εξ αυτών στο Αίγιο. Ήταν η εποχή που "ψηνότανε" η μεταγραφή του Γρηγόρη Αγανιάν απο τον Παναιγιάλιο στον Θρύλο. Αρχίζει ο αγώνας και για να θολώσει τα νερά ο Αγανιάν, μας βάζει 3 γκόλ στο Α`ημήχρονο και ηρεμούν οι Αιγιώτες. Στο Β`, κάνει τον τραυματία και δεν εμφανίζεται. Μπαίνουμε δυνατά στην επανάληψη, με Ορέστη Παυλίδη και Γρηγοριάδη και πέρνουμε το ματς 3-5. και αγριεύουν ξανά οι Αιγιώτες και τα κάνουν λίμπα. Ακόμα θυμάμαι το πούλμαν που μας γύρισε και είχε γίνει κάμπριο...

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Χρηστος Ψιτ.: Αγαπητέ σύγγαυρε Χρήστο, σε ευχαριστώ για τις ωραίες εγγραφές. Πέρνα όποτε θες και άφηνε τα ίχνη σου. Χαίρε!