10.6.10

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ





Ο Γιάννης Σπανουδάκης γεννήθηκε το 1931 στα Χανιά και έκανε μεγάλη καριέρα στον Θρύλο τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής, καθώς πανηγύρισε τα δύο πρώτα πρωταθλήματα (1949, 1960) Ελλάδας της ομάδας μας. Με την Εθνική Ελλάδος είχε 39 εμφανίσεις και 132 πόντους, έχοντας ως κορυφαίες στιγμές την συμμετοχή στο Ευρωμπάσκετ (1951), στους Μεσογειακούς Αγώνες (1951, 1955) και στους Ολυμπιακούς Αγώνες (1952).

Το Olympiacosbc.gr επικοινώνησε με τέσσερις σπουδαίους παλαίμαχους καλαθοσφαιριστές του συλλόγου οι οποίοι με λίγα λόγια αποχαιρέτησαν τον μεγάλο δάσκαλο…

ΣΤΗΒ ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: "Ο Γιάννης ήταν και είναι η ιστορία του Ολυμπιακού. Δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με την ομάδα. Ήταν καλός άνθρωπος και πολύ μεγάλος παίκτης για την εποχή του. Αιωνία του η μνήμη".
ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ: "Δεν μπορούν τα λόγια να περιγράψουν το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου. Ο Γιάννης Σπανουδάκης ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος και η απώλειά του για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό μπάσκετ είναι τεράστια. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ".
ΜΑΚΗΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: "Αυτός με είδε να περπατάω στο δρόμο και με πήρε στον Ολυμπιακό. Μου έδωσε ένα ζευγάρι γερμανικά παπούτσια, Ρομικα κι ένα δεκάρικο για να βγάλω φωτογραφίες. Αυτή την εικόνα δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Είμαι πραγματικά πολύ συγκινημένος. Τον θυμάμαι ακόμα να έρχεται να μας κάνει προπόνηση φορώντας το κοστούμι της Εθνικής ομάδας που προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς της Ρώμης. Μετά την αποχώρησή του, ουσιαστικά πήραμε εμείς θέση στην ομάδα. Την πρώτη μου φωτογραφία ως παίκτης του Ολυμπιακού την έχω μαζί του σ' ένα ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού. Για μένα αυτός ο άνθρωπος σήμαινε πάρα πολύ. Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει".
ΤΟΛΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: "Τα αδέρφια Σπανουδάκη ξεκίνησαν το μπάσκετ στον Ολυμπιακό. Ο Γιάννης είχε τεράστια προσφορά και ήταν αγνός Ολυμπιακός. Αυτός και ο αδερφός του ήταν οι παικταράδες τους οποίους θαυμάζαμε ενώ μεγαλώναμε. Ο Γιάννης ήταν ένας αξιοπρεπής Ολυμπιακός που τίμησε την ομάδα και είναι η ιστορία του συλλόγου".
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης μίλησε για την προσφορά του εκλιπόντος στο ελληνικό μπάσκετ: "Για να κάνει το άθλημα που αγαπάμε άλματα, έπρεπε να σταθεί στα πόδια του και τα πρώτα βήματα έγιναν απ' αυτούς τους ανθρώπους. Το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε γι' αυτό τον σπουδαίο άνθρωπο και τρομερό αθλητή, είναι ένα ευχαριστώ για όσα μας πρόσφερε. Καλό ταξίδι κύριε Γιάννη".
Ο αρχηγός του Ολυμπιακού Θοδωρής Παπαλουκάς μίλησε εκ μέρους των συμπαικτών του: "Έχω διαβάσει για τα κατορθώματά του. Οι μπασκετμπολίστες της δικής του γενιάς θα πρέπει να αποτελούν αιώνιο παράδειγμα για όλου μας. Το μπάσκετ γι' αυτούς δεν ήταν επάγγελμα, ήταν στην κυριολεξία τρόπος ζωής και οι θυσίες που έκαναν δεν συγκρίνονται μ' αυτές που γίνονται τώρα. Είναι τιμή για όλους εμάς να θεωρούμαστε… απόγονοι τέτοιων αθλητών".

6 σχόλια:

ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ είπε...

Μεγάλη μορφή του Ολυμπιακού!Κατά τα
άλλα συμβαίνουν ακατανόητα πράγματα! Όχι και Αλεξανδρής!

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΠΑΝΙΖΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΟΜΩΣ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ EINAI ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ...

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ: Αφού τα έχουμε χιλιοπεί, ρε Νίκο... Την Τρίτη ανεβαίνω στην Κέρκυρα.

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Ανώνυμος: Συμφωνώ σε όλα. Για το λάθπς με ειδοποίησε και ένας φίλος σύγγαυρος πριν από δύο ώρες, αλλά τώρα μπόρεσα να αποκαταστήσω το σφάλμα. Πάντως, σε ευχαριστώ πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι 45 χρονών ονομάζομαι Γιώργος και θέλω να πω δύο λόγια για το μεγάλο Γιάννη Σπανουδάκη που ήταν οικογενειακός φίλος:αφιερωμένος στο μπάσκετ και στο Θρύλο για πολλές δεκαετίες ευτύχησε να ξαναδεί την ομάδα μεγάλη. Τον θυμάμαι από ένδεκα χρονών το 1976 να είναι καθημερινά και στις προπονήσεις και ήταν ένας από τους ελάχιστους στους οποίους ο Ιωαννίδης ο Γιάννης έδινε το δικαίωμα να παρακολουθούν την προπόνηση.
Η μπασκετική του αξία φαίνεται από το γεγονός ότι ήταν ένας από τους 6 Έλληνες που έπαιξαν μπάσκετ στο εξωτερικό στην προ ΜΠΌΣΜΑΝ εποχή

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ ανώνυμος: Συνονόματε, να είσαι καλά. Σε ευχαριστώ πολύ.