2.5.11

ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ


Αντιγράφω από το www.aixmi.gr διευκρινίζοντας ότι συμφωνώ απ' αρχής μέχρι τέλους με τα γραφόμενα του εκλεκτού δημοσιογράφου και τα προσυπογράφω:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ξέσπασμα ενός αθεράπευτου ΑΕΚτζή!


Σάββατο κι απόβραδο...
Ο τελικός ΑΕΚ-Ατρομήτου έχει διακοπεί, 8 λεπτά πριν από την κανονική λήξη του. Ακόμα ακούγονται οι κροτίδες των οπαδών της ΑΕΚ, που προκάλεσαν μεγάλης κλίμακας επεισόδια. Είμαι ΑΕΚτζής μέχρι το κόκαλο, και για μία ακόμη φορά ντρέπομαι, όχι για την ομάδα μου, που κέρδισε δίκαια, αλλά για τους οπαδούς της – πιο συγκεκριμένα, για αυτόν τον «συρφετό των μαστουρωμένων», πού είναι γέννημα-θρέμμα της λεγόμενης «Ορίτζιναλ», το πιο άρρωστο κομμάτι της ΑΕΚ. Ο γραφικός πρόεδρός της, μάλιστα, έφτασε να γίνει και Πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, οδηγώντας την ομάδα μπάσκετ στον υποβιβασμό, που μακάρι να μην τον γλιτώσει στα χαρτιά. Μόνο από τις τέφρες της, έχει ελπίδα να αναγεννηθεί ποτέ αυτή η ομάδα.
Η ομάδα πρέπει να τιμωρηθεί πολύ αυστηρά για τα επεισόδια που προκάλεσαν δικοί της οπαδοί στο ΟΑΚΑ, και νωρίτερα στους Αμπελοκήπους. Σαφώς και έχει ευθύνη η διοίκηση για την συμπεριφορά των οπαδών της – φτάνει πια να τα ρίχνουμε όλα στο Κράτος και στην αστυνομία. Όλοι αυτοί οι ταραξίες δεν είναι περιστασιακοί οπαδοί της ομάδας. Είναι ο σκληρός πυρήνας του «πέταλου» – και έχουν ονοματεπώνυμο. Μπορεί, δηλαδή, και πρέπει, να ελέγχεται η είσοδος τους σε κάθε αγώνα, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας. Εάν η διοίκηση έχει έστω και υποψία, ότι κάποιος οπαδός μπορεί να προκαλέσει επεισόδια, έχει απολύτως το δικαίωμα να μην επιτρέψει την είσοδό του στον αγώνα.
Πρέπει να συνταχθεί «μπλακ-λίστ» όλων αυτών των αντι-φιλάθλων και να αποκλειστούν εφ’ όρου ζωής από κάθε αγώνα της ΑΕΚ. Την απλή αυτή συνταγή εφάρμοσαν στην Αγγλία, από μόνες τους, χωρίς να τα περιμένουν όλα από το Κράτος (που και αυτό πήρε πολύ αυστηρά μέτρα), όλες οι ομάδες, και απαλλάχτηκαν από το καρκίνωμα των λεγόμενων «οργανωμένων». Δεν τους έχει ανάγκη η ΑΕΚ αυτούς τους «φιλάθλους». Μπορεί να τους «χρειάζεται» ο κάθε ανασφαλής παράγοντας, αλλά η ομάδα όχι. Αυτοί, πρέπει να φύγουν. Αλλιώς, θα φύγουν, όπως ήδη έχουν κάνει, όλοι οι υπόλοιποι, υγιείς, και σοβαροί οπαδοί της ομάδας.
Αν ήμουν Πρόεδρος της ΑΕΚ, το ελάχιστο που θα έκανα τώρα θα ήταν να έδινα το Κύπελλο στον Ατρόμητο. Όχι επειδή άξιζε να το κερδίσει βάσει της αγωνιστικής του εικόνας, κάθε άλλο. Θα το έδινα, για να μη μείνει στην ομάδα μου η ρετσινιά ότι κέρδισε ένα Κύπελλο που θα μείνει στην Ιστορία ως Κύπελλο της Ντροπής. Η ΑΕΚ, πρίν ενσκήψει σε αυτήν η διαβόητη «Ορίτζιναλ», ήταν καθαρή ομάδα, που τη σέβονταν όλοι. Εξέπεμπε ήθος, μέσα και έξω από τα γήπεδα. Τώρα, χάρη σ’ αυτούς τους γελοίους κουκουλοφόρους, έχει την φήμη μιας από τις χειρότερες ομάδες στην Ευρώπη. Έχει δίκιο ο Πρόεδρος του Ατρομήτου κ. Σπανός, που δήλωσε ότι κάποιοι ασήμαντοι παράγοντες (που επιτρέπουν να γίνονται τέτοια πράγματα) κατάντησαν μικρή μια μεγάλη ομάδα.
(Εδώ, οφείλω να πω ότι, παρ’ όλες τις διαφωνίες που είχα με τον Ντέμη Νικολαΐδη, εκείνο που του αναγνωρίζω είναι ότι ήταν ο μόνος που είχε το θάρρος να τα βάλει ευθέως με αυτήν την χαβούζα, και να υποδείξει στην αστυνομία ποιους έπρεπε να συλλάβει για τα επεισόδια που προκαλούνταν)
Έχουν δίκιο, επίσης, οι παίκτες του Ατρόμητου που επιτέθηκαν εναντίον των χούλιγκαν οπαδών της ΑΕΚ, οι οποίοι προσπάθησαν να προπηλακίσουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους που κάθονταν σε ειδική πτέρυγα της εξέδρας. Ο προπονητής του Ατρομήτου, κ. Δώνης, κατήγγειλε ότι μερικοί χούλιγκαν της ΑΕΚ σημάδευαν τα μέλη των οικογενειών των παικτών του Ατρομήτου με πιστόλια για φωτοβολίδες.
Η ΑΕΚ φέρει σοβαρή ευθύνη για όλα αυτά τα «πυρομαχικά» που μπήκαν μέσα στο ΟΑΚΑ. Ήταν χρέος της να φροντίσει για την ασφάλεια όλων εκείνων που της έκαναν την τιμή να αγοράσουν εισιτήρια για να δουν ένα παιχνίδι της. Εκείνοι οι υγιείς οπαδοί της ομάδας που έφυγαν πριν από την απονομή, λόγω των χημικών που ρίχτηκαν (από την αστυνομία, και από χούλιγκανς), έχουν κάθε λόγο ακόμα και δικαστικά να κινηθούν εναντίον της ΑΕΚ και της διοργανώτριας αρχής.
Είναι αδιανόητο πως, μία μέρα μετά την είδηση ότι το 7χρονο παιδί από την Εύβοια, που κτυπήθηκε τη νύχτα της Ανάστασης από φωτοβολίδα και τραυματίστηκε σοβαρά, τελικά υπέκυψε στα τραύματά του, κάποιοι «υπεύθυνοι» επέτρεψαν σε 100-200 ανεύθυνους, που δεν ήσαν περισσότεροι, να μπουν στο ΟΑΚΑ με ολόκληρη … πυριτιδαποθήκη.
Είναι κοινός τόπος, όμως, ότι όλοι αυτοί οι τύποι δεν είναι φορτωμένοι μόνο με … πυρομαχικά. Είναι, οι περισσότεροι από αυτούς, τίγκα στα ναρκωτικά. Έχουν, δηλαδή, ακόμα ένα «ορατό σημείο» επάνω τους, που «φωνάζει» ότι δεν πάνε στο γήπεδο για να χαρούν ποδόσφαιρο και να υποστηρίξουν την ομάδα τους, αλλά μόνο για να δημιουργήσουν επεισόδια. Αυτό είναι το … χάϊ τους.
Με γειά τους με χαρά τους εάν το εκτονώνουν στο σπίτι τους. Σε δημόσιους χώρους, όμως, είναι κίνδυνος-θάνατος. Και κάποιοι οφείλουν να προστατεύσουν την υπόλοιπη κοινωνία από αυτούς. Έχω κουραστεί σ’ αυτόν τον τόπο να ακούω ότι πρέπει να υποστηρίζουμε τις … μειοψηφίες, να κατανοούμε τα προβλήματά τους, και να τους αφήσουμε να τα εκδηλώνουν. Ωραία! Τρεχάτε να τα πείτε αυτά στον πατέρα του παιδιού που σκοτώθηκε από φωτοβολίδα, ή εκείνου που θα σκοτωθεί αύριο-μεθαύριο από χούλιγκαν.

Επόμενη μέρα, Κυριακή:
Οι παράγοντες ακόμα κάνουν δηλώσεις για το χθεσινό παιχνίδι της ντροπής στο ΟΑΚΑ. Ο Αδαμίδης της ΑΕΚ, κάνοντας προσπάθεια να κρύψει την αυταρέσκειά του, ψελλίζει θεωρίες του τύπου «Καταδικάζουμε τα επεισόδια, και καλούμε τους οπαδούς της ΑΕΚ (προφανώς εννοεί τους μη ταραξίες), να τους αποβάλλουν». Γελοίες δηλώσεις. Πώς να τους αποβάλουμε παμμέγιστε Πρόεδρε; Να τους πούμε «παιδιά, μην μπαίνετε μέσα, μην βρίζετε, μην βαράτε τον κόσμο, γιατί θα σας κάνουμε ντα»; Λόγια του αέρα.
Ο πολύ λίγος για Πρόεδρος μιας ιστορικής ομάδας σαν την ΑΕΚ, κ. Αδαμίδης, ζητά την βοήθεια από τους φιλάθλους εκείνους τους οποίους η διοίκηση ενέπαιξε κατά τον χειρότερο τρόπο. Τους πούλησε εισιτήρια, και μάλιστα πανάκριβα σε σχέση με το ποιόν της ομάδας, για να παραστούν σε έναν αγώνα στον οποίο, εκτός όλων των άλλων αισχρών πού βίωσαν, αναγκάστηκαν στο τέλος να φύγουν γιατί δεν άντεχαν το θέαμα και τα δακρυγόνα. Οποιαδήποτε σοβαρή επιχείρηση, που τέτοια δεν είναι πλέον η ΑΕΚ, θα ζητούσε δημόσια συγγνώμη από εκείνους που ήταν μέσα στο ΟΑΚΑ (καθώς και όσους ήταν σπίτια τους), και θα τους αποζημίωνε.
Αντίθετα, όσοι από εμάς αγοράσαμε εισιτήρια διαρκείας της ομάδας (το οποίο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί έως ότου φύγει όλη η σαβούρα), και κάναμε το λάθος να δώσουμε τον αριθμό των κινητών μας τηλεφώνων, πριν, κατά και μετά τον αγώνα βομβαρδιστήκαμε από μηνύματα SMS της επίσημης ΑΕΚ, που μας παρακαλούσαν εις ένδειξη της αγάπης μας, λέει προς την ομάδα, να απαντήσουμε με άλλο SMS και να χρεωθούμε ένα ποσό για την ενίσχυσή της, τάχα, όλοι εμείς λοιπόν αποκλείεται να ξαναπατήσουμε σ’ ένα μαγαζί που δεν έχει καμία σχέση με την τιμημένη ταμπέλλα που γράφει απ’ έξω.
Διαβάζω ότι ο Πρόεδρος του Ατρομήτου κ. Σπανός είπε ότι σκέφτηκε κάποια στιγμή χθες να πάρει την ομάδα του και να φύγει. Έπρεπε να το κάνει. Όλοι οι υγιείς και σοβαροί φίλαθλοι της ΑΕΚ θα σηκώνονταν όρθιοι και θα τον χειροκροτούσαν. Το ίδιο είχαμε ελπίσει και εμείς ότι θα έκανε ό δικός μας πρόεδρος, μετά τα επεισόδια της Τούμπας. Αλλά, τελικά, όπως οι πολιτικοί φοβούνται το πολιτικό κόστος μιας γενναίας απόφασης, έτσι και τούτοι εδώ, οι του ποδοσφαίρου οι παράγοντες, ζυγίζουν το «ποδοσφαιρικό κόστος» μιας επίσης γενναίας απόφασης.
Πληροφορίες λένε ότι θα πέσει βαριά καμπάνα στην ΑΕΚ. Μακάρι, αλλά δεν βλέπω πως αυτό θα αλλάξει το κλίμα στις εξέδρες, όπου εκεί, τελικά, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ομάδας. θα παίξουμε, λένε, όλα τα παιχνίδια του πλέι-όφ κεκλεισμένων των θυρών. Και πάλι, όμως, λέω πως εάν είχαν τσίπα οι διοικούντες, έστω και τώρα θα έπαιρναν την απόφαση να αποσύρουν την ομάδα από αυτήν την διαδικασία, λέγοντας ότι ντρέπονται για όσα έπραξαν οι οπαδοί της, και ότι όσο συνεχίζεται και απλώνεται αυτό το καρκίνωμα, θεωρούν ότι δεν αξίζει αυτή η ομάδα, όσο καλή και εάν γίνει αγωνιστικώς, να πάει να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκά γήπεδα. Μόνο μία τέτοια, ειλικρινής αυτοτιμωρία θα οδηγούσε, νομίζω, σε ουσιαστική κάθαρση, που ίσως να έβρισκε και μιμητές και σε άλλες ομάδες, που επίσης έχουν τα ίδια προβλήματα με δικούς τους οπαδούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: