1.10.11

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


Το λάθος είναι κοινότατο και είναι κελεπούρι των τελευταίων είκοσι χρόνων. Παίρνω ένα τυχαίο παράδειγμα από το Sport24.gr:

Παρακολουθείστε ζωντανά από το Sport24.gr την εξέλιξη της αναμέτρησης.

Με ήτα! Με ήτα, παιδί μου! Όχι με έψιλον γιώτα! Παρακολουθήστε!

**************************************

Το χοντρότερο λάθος είναι, όμως, το άλλο: εκείνο το φριχτό "ζωντανά" που είναι (δήθεν) μετάφραση του αγγλικού live.

Αν θέλαμε σώνει και καλά μονολεκτική... ζωντάνια, ας λέγαμε: Παρακολουθήστε ζωντανή από το Sport24.gr την εξέλιξη της αναμέτρησης. (Συντακτικώς: επιρρηματικό κατηγορούμενο καθ' όλα νόμιμο και ελληνοπρεπέστατο).
Μπορούσαμε να το πούμε και με περισσότερες λέξεις: Παρακολουθήστε σε ζωντανή περιγραφή
από το Sport24.gr την εξέλιξη της αναμέτρησης.

************************************

Γιατί όποτε βλέπω ή ακούω το
"παρακολουθήστε ζωντανά κ.λπ." με πιάνουν τα διαόλια; Γιατί;
Διαβάστε την πρόταση με προσοχή και θα καταλάβετε:

Παρακολουθήστε, ζωντανά, από το Sport24.gr την εξέλιξη της αναμέτρησης.

Ελπίζω να προσέξατε τα κόμματα των... ζωντανών!
Αι, ναί, γι' αυτό!
(Πέρα βρέχει...)

3 σχόλια:

Hades είπε...

Πάντως ένα λαθάκι που κάνεις, Γιώργο μου, είναι το ότι κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Επειδή εσύ είσαι φιλότιμος κι εργατικός και δείχνεις ενδιαφέρον, πρώτιστα για το λειτούργημά σου, νομίζεις ότι έτσι το βλέπουν και άλλοι καθηγητές (όχι μόνο της τριτοβάθμιας). Αν αρχίσω να σου λέω για καθηγητές που είχα που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κάνουν προπαγάνδα για το ΚΚΕ σε μαθητές γυμνασίου, για άλλους που για να δείχνουν σοβαροί έβαζαν σε εξετάσεις (μαθηματικών) θέματα από 2 τάξεις πάνω κλπ, κλπ, κλπ, δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Μέχρι και για καθηγητές που δεν ακούμπαγαν κιμωλία επειδή είχαν... αλλεργία και ως εκ τούτου το μάθημα ήταν ελεύθερος χρόνος μπορώ να σου πω.

Διότι με τέτοιους καθηγητές που μεταξύ άλλων είχαν δημιουργήσει απεύχθεια στα παιδιά για τη μάθηση, είναι θαύμα το ότι μιλάμε έστω τα βαρβαρίζοντα ελληνικά που μιλάμε κιόλας. Διότι και για'μένα ακόμη δυστυχώς πολλές φορές είναι τω όντι δύσκολα τα ελληνικά, πίστεψέ με. Αν θες μπορώ να σου λινκάρω σχετικό σεντόνι που έχω γράψει στο βλόγι μου αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα σου γυρίσουν τα μάτια ανάποδα απ'αυτά που εξηγώ μέσα.

Δυστυχώς από εκπαιδευτικής απόψεως οι δύο δεκαετίες, του 80 και του 90 ήταν η απόλυτη καταστροφή, αρχής γεννομένης από τη δημοτική του Ράλλη, εκτιμώ. Πολύ πικραμένη ιστορία η γλώσσα, πάρα πολύ πικραμένη.

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Hades; Εγώ, σύγαυρε, γράφω ό,τι γράφω γιατί τα έχω με εκείνους πού "ζουν" από τα γράμματα και είναι... αγράμματοι. Πρωτίστως οι πάσης φύσεως δάσκαλοι. Δεν είμαι ούτε λαθολόγος ούτε λαθοκυνηγός, και έχω μεγάλη κατανόηση. Αλλά οι δημοσιογράφοι (με και χωρίς εισαγωγικά) δεν επιτρέπεται να μην ξέρουν ορθογραφία και σύνταξη. Σε καλημερίζω.

Hades είπε...

Έχω καταλάβει το σκεπτικό σου, Γιώργο και δεν σου δίνω καθόλου άδικο. Κανονικά όμως όλοι είμαστε εξίσου υποχρεωμένοι.
Αλλά...
Αυτά τα ρημάδια τα νεοελληνικά "αλλά"...
Μακάρι όλοι να είχαν το μισό φιλότιμό σου και το εν πέμπτο των γνώσεών. Μακάρι. Αλλά που...