21.11.11

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!



ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


Για το θεαθήναι υιοθέτησε ο μπουμπούκος (που είναι και δηλωμένος Βάζελος) το πολυτονικό σύστημα. Ανάθεμα κι αν καταλαβαίνει τίποτα από το τί είναι και πώς λειτουργεί η γλώσσα και ο τονισμός της. Και βέβαια, στο πολυτονικό σύστημα το ουσιαστικό "υφυπουργός" και ο σύνδεσμος "και" παίρνουν βαρεία, και όχι οξεία, εφ' όσον δεν ακολουθούνται από σημείο στίξεως. Άρα δύο λάθη σε εφτά λέξεις!
Αλλά σιγά μην αρχίζουμε τώρα να ζητάμε ορθογραφία και από της μυλωνούς τον κώλο, που λέει και η παροιμία!

7 σχόλια:

Νίκος Δημήτριος Μάμαλος είπε...

Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α να σημειώσω.... Ιστορικός..

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Νίκος Δημήτριος Μάμαλος: Δια την ιστορίαν του πράγματος! Να είσαι καλά.

Γκόγκας Ντάρκος είπε...

Το αξιοσημείωτο είναι πως, καίτοι βαζέλα, χρεώθηκε τις αρμοδιότητες του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

*

Άσχετο: ο Ποσειδώνας με την Αθηνά, καλά τα έχουν ;

*

Και μετά απορούμε γιατί ακόμα και η ναυτιλία μας πάει "κατά ναμ", που λένε και στο χωριό μου...

Πάλι καλά που δεν μας τον έθεσαν "υπηρεσιακό προπονητή" στον Θρύλο, όπως παλαιότερα έκαναν με τους δημάρχους άλλαι Εθνοσωτήριαι Κυβερνήσεις.

(Την σούπα που μας κέρασε ο σενιόρ Μέρμηγξ το Σάββατο, δεν δύναμαι να την σχολιάσω. Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις του Προέδρου.)

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Γκόγκας Ντάρκος: Χαίρε, φίλτατε σύγγαυρε!

Καρεμπέ είπε...

Ἔχεις δίκαιο γιὰ τὴν βαρεῖα, τὸ ἐπεσήμανα ἀπὸ τὴν πρώτη στιγμή, ἀλλὰ αὐτὴ ἡ κριτικὴ ἔτσι ὅπως ἀσκεῖται εἶναι ἄδικη, διότι ἀποκρύπτεται τὸ γεγονὸς πὼς ἡ βαρεῖα εἶχε ἀπὸ πολλοὺς ἐγκαταλειφθῆ καὶ ἐπὶ πολυτονικοῦ. Ἔχω κι ἐγὼ ἀρκετὰ πολυτονικὰ βιβλία ποὺ ἀκολουθοῦν διτονικό, δηλαδὴ πολυτονικὸ χωρὶς βαρεῖα.

Δηλαδὴ ἡ κριτικὴ ἀσκεῖται εἴτε ἀπὸ πολιτικοὺς ἀντιπάλους ποὺ ἁπλῶς βρῆκαν μιὰ ἀφορμὴ εἴτε ἀπὸ ἀνθρώπους ποὺ διδάχθηκαν τὸ πολυτονικὸ στὸ πλαίσιο τοῦ μαθήματος τῶν ἀρχαίων ἑλληνικῶν καὶ ποτὲ δὲν τὸ χρησιμοποίησαν στὴν δημοτική. Ὁ Ἄδωνις εἶναι γεννημένος τὸ 1972, ὁπότε ὅταν καταργήθηκε τὸ πολυτονικὸ ἦταν 10 χρονῶν, δηλαδὴ 3η-4η δημοτικοῦ ἂν ὑπολογίζω σωστά. Ποὺ σημαίνει ὅτι ἴσως θυμᾶται -ἴσως λέω- θυμᾶται λίγο τὴν διδασκαλία τοῦ διτονικοῦ πολυτονικοῦ.

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Καρεμπέ: Δεν είναι η βαρεία το πρόβλημα, φίλε μου. Σιγά τώρα! Όταν, όμως, πιάνεις τα "σημάδια" για να τα κάνεις ουσία (που δεν νογάς καν τί ακριβώς είναι και πώς λειτουργεί), οφείλεις να τα πιάνεις όλα και όχι... ολίγα από δαύτα. Αλλιώς σε τσακώνουν στα πράσα. Είναι σαν να είσαι μουσικός και να μην χρησιμοποιείς όλες τίς νότες. Είναι σαν να λες ότι ξέρεις τάβλι και να παίζεις μόνο "πόρτες". Είναι σαν να κόφτεσαι για την ανθρωπιά σου, αλλά να μισείς μερικές κατηγορίες ανθρώπων. Είναι πολλά τέτοια πράγματα. Την καλημέρα μου και καλή βδομάδα.

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Καρεμπέ: Εννοείται ότι το β΄ ενικό πρόσωπο στην παραπάνω ανάρτηση σχολίου δεν αφορά εσένα - μιλάω γενικώς χρησιμοποιώντας β΄ ενικό. Και πάλι ευχές.