5.7.11
ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Σύντομο και περιεκτικότατο άρθρο του φίλου και συνάδελφου Βασίλη Γούναρη, καθηγητή Ιστορίας στο ΑΠΘ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ
ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο Κυριάκος. Αναφέρεται ως ένας από τους συντάκτες του ν/σ για τα ΑΕΙ· ούτε ποιοι είναι οι συνεργάτες του. Τείνω πάντως να πιστέψω πως το κείμενο αυτό δεν έχει επίσημη προέλευση. Γιʼ αυτό και δεν θα το σχολιάσω το «νομοσχέδιο». Θα αρκεστώ να τονίσω τα αισθήματα θλίψης που μου προκάλεσε. Ηταν η κορύφωση μιας διαδικασίας υπονόμευσης που προετοιμάζεται με επιμέλεια εδώ και μήνες. Η ευνοιοκρατία, η αναξιότητα, η φαυλότητα, η πολιτική συναλλαγή και η βία θεωρούνται πλέον βασικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ΑΕΙ. Και η κοινή γνώμη ενός έθνους ανέκαθεν διασπασμένου σε συντεχνίες, φατρίες και οικογένειες είναι έτοιμη να κατασπαράξει οποιονδήποτε πλεονεκτεί. Οποιαδήποτε αντίδραση θα θεωρηθεί απλώς επιβεβαίωση. Το ελληνικό πανεπιστήμιο χρειάζεται πολλές αλλαγές. Το κλίμα έχει ωριμάσει. Είναι τραγικό πως τη στιγμή αυτής της γενικής διαπίστωσης επιλέγεται η τακτική της κάθετης ρήξης που θα πνίξει κάθε φωνή λογικής. Τα πολεμικά ανακοινωθέντα είναι έτοιμα. Καθώς, λοιπόν, ξεκινά η τελευταία πράξη του δράματος, θα ήθελα να θυμίσω πως εκτός από τους πανεπιστημιακούς που κάθονται σε βουλευτικά έδρανα και θώκους δημοσίων οργανισμών, τους δημοφιλείς συζητητές στα πάνελ, υπάρχουν κι άλλοι. Δεν είναι γόνοι καθηγητών, δεν επιθυμούν τη δημοσιότητα, δεν πλουτίζουν από προγράμματα, δεν είναι κομματικά στελέχη. Είναι ψώνια, σπασίκλες από τα μαθητικά τους χρόνια. Αφιερώνουν τη ζωή τους στην αριστεία, την έρευνα, τη συγγραφή, τις αξιολογήσεις υποψηφίων, τα μεταπτυχιακά, τους υποψήφιους διδάκτορες. Ξημεροβραδιάζονται στα γραφεία τους διορθώνοντας. Δεν είναι «πριμαντόνες» κάθε είδους. Παίρνουν μισθό μικρότερο από κλητήρες ΔΕΚΟ και έχουν ανάγκη δεύτερης εργασίας. Είναι το πραγματικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Να το θυμάστε, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
5 σχόλια:
Ουσία και σεμνότητα. Υπάρχουν και αυτοί οι Δάσκαλοι. Καλημέρα Γιώργο.
Όσο δεν 'πατήσει' οποιοδήποτε νομοσχέδιο πάνω στη σχέση καθηγητή-φοιτητή (που είναι κι η πιο αντιπροσωπευτική του πανεπιστημιακού θεσμού) νόμοι και προγράμματα θα έρχονται και θα φεύγουν.
Επειδη απο οτι καταλαβα ειστε και πανεπιστιμιακος ξερεται πολυ καλα ολα τα αρνητικα του δημοσιου πανεπιστιμιου, οποτε δεν πιστευω οτι χρειαζεται να τα αναφερω.
Αλλα με ολα αυτα τα αρνητικα και ως φοιτητης πιστευω οτι το δημοσιο και δωρεαν πανεπιστιμιο ειναι απ τα καλυτερα που καταφερε να δημιουργησει το ελληνικο κρατος.Ο λογος που το υποστηριζω ειναι οτι ακομα και ενα παιδι απο μια πολυ φτωχη οικογενεια εαν ειχε θεληση και ορεξη μπορουσε να σπουδασει και να φτασει ψηλα.Με αυτο τον τροπο μπορουσαν να αμβληθουν οι εισοδηματικες και κοινωνικες διαφορες που θα οδηγουσαν σε εκρηκτικες καταστασεις την κοινωνια.
Το παρον νομοσχεδιο αφηνει τους φοιτητες χωρις συγγραματα και με το ενδεχομενο των διδακτρων πολυ πιθανο μιας και χωρις αυτα θα ειναι απιθανη η συνεχεια της λειτουργια των Α.Ε.Ι. .Αυτο λοιπον για εμενα ειναι καταπτυστο και αναιρει ολα τα θετικα του οπως για παραδειγμα την διαφανεια στα των οικονομικων.
Φοιτητες και καθηγητες οφειλουμε και στους εαυτους μας και στους επομενους συναδελφους μας να μην το αφησουμε να περασει.Γιατι εαν το αφησουμε οι επομενες γενιες θα εχουν καθε δικιο να μας φτυνουν.
(θα ηθελα παντως και την δικη σας αποψη επι των αλλαγων και του νομοσχεδιου)
@ Ανώνυμος: Θα τα πούμε, φίλε. κατ' αρχήν συμφωνώ,
@ Ανώνυμος: Η άνευ προηγουμένου επίθεση, που επιτελείται εναντίον του δημοσίου πανεπιστημίου ως θεσμού, δεν οφείλεται στις ατέλειες ή στις δυσλειτουργίες του (που είναι γνωστές και υπαρκτές), αλλά αποσκοπεί στην παράδοσή του στο πολυεθνικό κεφάλαιο και στην εγκαθίδρυση μεσαιωνικών πρακτικών εκεί, όπου έπνεε από δεκαετίες μια ανάσα ελευθερίας. Το ότι όλη η σύλληψη είναι πατόκορφα αντισυνταγματική δεν ενοχλεί κανέναν από τους συλλήπτορες / εκτελεστές του σχεδίου, ακριβώς διότι "διαβλέπουν" ότι οι όποιες ακαδημαϊκές αντιστάσεις, αν δεν χαρακτηρισθούν "αναρχικές", μπορεί να σταμπαριστούν ως γραφικές, οφειλόμενες σε ονειροπολήσεις "αιθεροβαμόνων" και σε κραυγές "ξεβολεμένων", κι έτσι θα σβήσουν μέσα σε μια νξύχτα. Η στάση πάντως της πλειονότητας των ακαδημαϊκών συναδέλφων μου είναι επαίσχυντη. Κάνουν μόκο!
Επειδή ίσως δεν με γνωρίζεις, φίλε, που τα γράφεις σωστά, σου λέω ότι είμαι από παλιά πρωτοβάθμιος καθηγητής, και ως εκ τούτου δεν έχω "τίποτα να χάσω" με τον νέο μεσαιωνικό νόμο που θα μας φορέσουν. Το άκρως ντροπιαστικό είναι ότι υπερασπίζονται τον νόμο κάτι χαμηλόβαθμοι νεοφιλελεύθεροι φελλοί που θα πάνε σπίτια τους, και τότε θα καταλάβουν τί σημαίνει "έδρα" και "καθηγητικό κατεστημένο".
Δημοσίευση σχολίου