9.1.13

ΑΜΠΕΜΠΑΜΠΛΟΜ...



Σύγγαυροι και φίλοι, έχω διαβάσει και ξαναδιαβάσει εντελώς τυχαία στο διαδίκτυο ότι το «Απεμπολών, του κείθεν εμβολών !!!…»  είναι ο γλωσσικός πρόγονος του Αμπεμπαμπλόμ τουκιθεμπλόμ!
Αυτή η παπάρα, αγαπητοί φίλοι και σύγγαυροι, γυρνοβολάει το τελευταίο τουλάχιστον εξάμηνο την Ελλάδα και βασανίζει πολλούς αγνούς και αθώους ανθρώπους. Σχετικώς με έχουν ρωτήσει και κάμποσοι (και καναδυό συνάδελφοι από το... Πανεπιστήμιο). Σε όλους είπα τούτο: Όποιος νογάει αρχαία ελληνικά έστω και ένα δράμι, καταλαβαίνει με τη μία ότι πρόκειται περί εντελώς βλακώδους υποθέσεως.
Με εσάς, όμως, φίλοι και σύγγαυροι, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και μιας και είμαι δάσκαλος, αναλαμβάνω να σου κάνω το σχετικό μάθημα, για να φανώ και κομμάτι χρήσιμος στους φίλους μου, που είναι πιθανόν είτε να απορούν είτε / και να το... πιστέψουν.
Πρώτον: Το "αμπεμπαμπλόμ, τουκιθεμπλόμ, αμπεμπαμπλόμ, τουκιθεμπλόμ, μπλιμπλόμ" είναι ένα -όπως το ονομάζω- αναρθρύλλιο: είναι, δηλαδή, κάτι που δεν "βγάζει" νόημα, γιατί η λογική / λεκτική άρθρωσή του είναι σαν... άναρθρη! (Πώς λέμε άναρθρες κραυγές; Έτσι ακριβώς!) Τέτοια αναρθρύλλια υπάρχουν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου! Άρα, ας μην τρέχουμε στα αρχαία ελληνικά να βρούμε τη ρίζα και τούτου που μας απασχολεί εδώ! Κάλλιστα μπορεί να είναι -και είναι!- νεοελληνικό! (Οι αρχαίοι 'Ελληνες είχαν, άλλωστε, τα δικά τους!)
Δεύτερον: Το αναρθρύλλιο αυτό "σημειώνει" (δηλαδή: μας λέει) ένα «λάχνισμα» (ή μια «κληρωσιά»), δηλαδή ένα ξεκαθάρισμα που μας λαχαίνει, επειδή γίνεται κάτι παρόμοιο με μια κλήρωση με λαχνούς. Πού το χρησιμοποιούμε το "αμπεμπαμπλόμ, τουκιθεμπλόμ, αμπεμπαμπλόμ, τουκιθεμπλόμ, μπλιμπλόμ"; Το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε μία σταδιακή κλήρωση. Σε όποιον πέσει το "μπλομ" του "μπλιμπλόμ" εξαιρείται, δηλαδή "βγαίνει έξω" και μένει μέσα ο τελευταίος, ο οποίος "τα φυλάει" (στο "κρυφτό" ας πούμε) ή "κάθεται τερματοφύλακας".
Τρίτον: Πρόκειται δηλαδή για κάτι παιδικό, και για την ακρίβεια: πρόκειται για μιά μίμηση του τρόπου της παιδικής ομιλίας από παιδιά που έχουν μεγαλύτερη ηλικία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μα γιατί παίζουν!
Τέταρτον: Ο παπάρας που εφηύρε την τάχα μου αρχαιοελληνική καταγωγή του αναρθρυλλίου αυτού, γιατί μας εξήγησε (... μη χέσω τώρα...) μόνο το "αμπεμπαμπλόμ, τουκιθεμπλόμ" και δεν μας είπε και το "μπλιμπλόμ" από πού βγαίνει; Ή μήπως δεν του βγαίνει;
Πέμπτον και τελευταίον και σημαντικότατον: Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έδωσαν σε όλον τον κόσμο πράγματα και θαύματα. Και τους ευγνωμονεί όλος ο κόσμος γι' αυτό. Μην τους φορτώνουμε όμως και με τις νεοελληνικές παπάρες! Και λέγοντας "νεοελληνικές παπάρες" εννοώ αυτά που κατεβάζουν κάτι κλούβια κεφάλια κάτι κολλημένων ημιμαθών που έχουν πιστέψει ότι δεν υπάρχει άλλος λαός από τους... Έλληνες. Και όταν λένε "Έλληνες" εννοούν κάτι τύπους σαν την αφεντιά τους.

Γιατί το παπάκι στη φωτογραφία; Το έβαλα για ομορφιά, αλλά και για να δείξω ποιά σχέση με τα αρχαία ελληνικά έχει αυτό που διαδίδουν οι εν λόγω τύποι. Καμμία σχέση!

Εννοείτε δε -για να μην ξεχνιόμαστε-

ΖΗΤΩ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εννοείτε πως είναι δύσκολα.. τα γαμημένα τα ελληνικά..!

Κώστας

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Κώστας: Ωραίος!

Φυρί-φυρί είπε...

Απολαυστικός και ουσιαστικός δάσκαλε, όπως πάντα!

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Εξοχα Αντιγραφω για διόρθωση...αλλά, επισης

..νενικηκά σε , Κεντρωτη!

Ιδε μπλογκ με ..φωτια στα κοκκινα!!! Στις 10 ανηρτησα φωτογραφιες γυνης, πυρός ακι ερυθρου που θα ..ζηλευες να εχεις, πριν τις ..βουτηξεις βεβαια (και, φυσικα, ελευθερα)

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Θεόδωρος Α. Πέππας: Χαίρε! θα περάσω να χαρώ κι εγώ.