3.4.07

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Οι Θρησκευόμενοι Κόκκινοι Επιστήμονες θεωρούμε υποχρέωσή μας να τοποθετηθούμε απέναντι στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στις 29 Μαρτίου 2007 και που οδήγησαν στο θάνατο ενός νέου ανθρώπου.

- Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον πραγματικά άδικο χαμό του νεαρού και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του.
- Θεωρούμε αυτονόητη την καταδίκη τέτοιων γεγονότων που τείνουν να γίνουν σύνηθες φαινόμενο, αλλά ταυτόχρονα εκτιμούμε ότι η απαίτηση για ένταση των κατασταλτικών αστυνομικών μέτρων αντιμετώπισης τους είναι επικίνδυνη και κάθε άλλο παρά συντελεί στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.
- Υποστηρίζουμε ότι οι βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες νεαρών οπαδών, που ανήκουν σε αντίπαλες αθλητικές ομάδες, όπως και η μετάθεση των συγκρούσεων αυτών έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, κάτι σύνηθες πια σε άλλες χώρες, αποτελούν κοινωνικό φαινόμενο που υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά όρια της «οπαδικής» αντιπαράθεσης.

Για μας είναι σαφές ότι, όταν σε μια κοινωνία προβάλλεται και καλλιεργείται ως υπέρτατη «αξία» ο άκρατος ανταγωνισμός, η αρχή ότι «ο άνθρωπος είναι λύκος για τον συνάνθρωπό του»,εγκαταλείπεται η νεολαία στην ανασφάλεια, στην ανεργία, στην χωρίς δικαιώματα ένταξη στην παραγωγή, και της στερείται η μόρφωση και ο πολιτισμός μένοντας χωρίς καμιά ηθική αξία,τότε η νεανική ορμή μετατρέπεται στη στρεβλή της εκδοχή, δηλαδή στην τυφλή βία.

Οι νέοι άνθρωποι που θεωρούν την ταύτιση με τις ομάδες τους ως μοναδικά αυθεντική ταύτιση και μέσα από αυτήν νιώθουν γεμάτοι με τόσο κενό που υπάρχει γύρω τους θα πρέπει να καταλάβουν ότι η προωθούμενη από τους κυρίαρχους αναγωγή σε αντιπαράθεση ζωής της σύγκρουσης Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, της μιας γειτονιάς με μια άλλη κ.ο.κ., αποτελεί τον καλύτερο τρόπο εκτροπής και αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα και μεταφέρεται σε ένα πεδίο ακίνδυνο για τους εμπνευστές της, αλλά πολύ επικίνδυνο για τους νέους.

Γι’ αυτό άλλωστε, ενώ οι «δυνάμεις της τάξης» είναι πάντοτε παρούσες και ιδιαίτερα δραστήριες και επιθετικές, προβαίνοντας μάλιστα σε προληπτικές συλλήψεις, όταν πρόκειται για εκδηλώσεις κοινωνικών ομάδων, που αντιστέκονται ή διεκδικούν τα δικαιώματα τους, είναι απούσες από τέτοιες συγκρούσεις, ή τις «αξιολογούν λαθεμένα».

Ως ομάδα επιστημόνων και καλλιτεχνών, που υποστηρίζουμε αταλάντευτα τον Ολυμπιακό και επιδιώκουμε τη σύνδεσή του με τις λαϊκές του ρίζες και μια ευρύτερη πολιτιστική δραστηριότητα, στην οποία άλλωστε εντάσσεται και ο αθλητισμός, δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, έτσι ώστε ο αθλητισμός, και πιο ειδικά το ποδόσφαιρο, να μην χρησιμοποιείται από τον οποιονδήποτε σαν «ναρκωτικό μαζικής υποκατάστασης», ή σαν «χλωροφόρμιο συνειδήσεων», κάτι που οδηγεί σε τραγικά γεγονότα σαν τα προχθεσινά.

Θρησκευόμενοι Κόκκινοι Επιστήμονες.

Αθήνα 31-3-2007

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φωτιές που τους άναψε η κυρία Δέσποινα. Καλές Γιορτές σε όλους και Καλή Ανάσταση στα καϋμένα τα πελατάκια αν και στην περίπτωσή τους δεν το βλέπω.

Ανώνυμος είπε...

Άντε, Καλά Χριστούγεννα !