20.6.09

Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ


Βρήκα τον γνωστότατο μύθο του Αισώπου σε απόδοση της Έλλης Αλεξίου και είπα, σύγγαυροι, να τον "κρεμάσω" χωριστά. Απολαύστε τον!

Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ

Μια αλεπού πεινασμένη είδε πάνω σ' ένα δέντρο πλεγμένη μια κληματαριά γεμάτη χοντρόρωγα, κατακίτρινα σταφύλια. Τα ζήλεψε και πολύ επιθυμούσε να τα δοκιμάσει, μα πώς ν' ανεβεί. Οι αλεπούδες δεν είναι γατιά, να πιάνουνται με τα νύχια τους και ν' ανεβαίνουν όπου τους αρέσει.
Ωστόσο, δοκίμασε κάμποσες φορές.
Πιάστηκε από δω, πιάστηκε από κει, τίποτα δεν κατάφερνε. Καθότανε μόνο κάτω, σήκωνε τα μάτια της στα σταφύλια, τα κοίταζε καλά καλά κι ο καημός τους την έτρωγε. Στα κατατελευταία απελπισμένη, για να παρηγορηθεί, κορόιδεψε η ίδια τον εαυτό της:
- Δε βαριέσαι, δεν πειράζει, ας πάμε παρακάτω... Εξάλλου αυτά δεν τρώγουνται. Αγίνωτα είναι ακόμη...
Τα σταφύλια, ακούοντάς τη, μοιάζανε να την ειρωνεύονται να την περιγελούν.
- Ακούς εκεί... Είμαστε, λέει, αγίνωτα!... Εμείς, κυρα-αλεπού, αγίνωτα δεν είμαστε. Γλυκά σαν το μέλι είμαστε. Μα αφού δε μας φτάνεις, τί να πεις... μας λες αγίνωτα, για να ξεγελάσεις την ανημποριά σου!...

Απόδοση: Έλλη Αλεξίου.Ιδού ο μύθος και σε κινούμενα σχέδια με πλαστελίνη:
Ιδού τος επίσης και με ωραία αγγλική απαγγελία:Και στα κινέζικα ο μύθος με το φοβερό κινεζάκι που θα δείτε:

2 σχόλια:

Hades είπε...

Και που να δεις τα πρωτοσέλιδα που θα βγουν αύριο Κυριακή φίλε Γιώργο!
Από σήμερα θα σου αποκαλύψω ότι ο Ένχελααρ έκλεισε στην Αϊντχόφεν για οικογενειακούς λόγους (όχι επειδή έδωσε περισσότερα και στην Σάλκε και στον παίκτη φυσικά). Και τελικώς κατά πως όλα δείχνουν το μεγάλο όνομα θα είναι ο Κατσουράνης (πραγματι, 11 γράμματα έχει).
Έχουμε να γελάσουμε πολύ ακόμη...

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Hades: Έχω... αγωνία. Περιμένω!