24.8.09

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΥΡΑΤΗ



ΣΩΦΕΡΑΚΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ

Σωφεράκι σε πειρατικό
Κολωνό Ομόνοια Παγκράτι
στην καρδιά τον Ολυμπιακό
στην κορνίζα μέσα τον Μουράτη

Το Λενάκι με το νυχτικό
στη βεράντα κάθε μεσημέρι
καφεδάκι τούρκικο γλυκό
και στο ράδιο Φώτη Πολυμέρη

Τσιγαράκι νούμερο εφτά
πιπεριά στην οδοντογλυφίδα
με το ρήγα κέρδιζα λεφτά
διφραγκάκι-τάλληρο η παρτίδα



Δίσκος: Τα τραγούδια του ήλιου, 1979.
Μουσική: Γιώργος Κατσαρός.
Τραγούδι: Μιχάλης Βιολάρης.

Οι στίχοι περιέχονται στο βιβλίο "Ασπρα κόκκινα κίτρινα μπλε" με τους στίχους του Γιάννη Λογοθέτη, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαϊωάννου.



ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΗ ΠΟΛΥΜΕΡΗ



Σημειώνεται ότι και ο μεγάλος τραγουδιστής Φώτης Πολυμέρης υπήρξε φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού. Ο Φώτης Πολυμέρης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1920, κατάγεται από τα Κουβαλάτα της Κεφαλονιάς και το πραγματικό του όμονα είναι Φώτης Παλημέρης. Η ενασχόλησή του με τη μουσική υπήρξε πολυεπίπεδη: στην προπολεμική Αθήνα ήταν ήδη φημισμένος τραγουδιστής του ελαφρού τραγουδιού, ενώ έγραψε μουσική και στίχους για 100 τουλάχιστον τραγούδια. Πρωτοτραγούδησε σε δίσκο το 1935. Με το ψευδώνυμο Π. Φώτης τραγούδησε λαϊκά τραγούδια μετά τον πόλεμο. Ο Πολυμέρης συνεργάστηκε με τα διασημότερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού: με τον Αττίκ, τον Γιάννη Βέλα και τον Νίκο Γούναρη που επέδρασαν έντονα στην μετέπειτα πορεία του, αλλά και με τον Βαμβακάρη, τον Παπαϊωάννου, τον Παγιουμτζή, τον Τσιτσάνη, τον Χιώτη. Συνεργάστηκε επίσης με τη Ρένα Βλαχοπούλου, τη Μάγια Μελάγια κι αργότερα με τη Μελίνα Μερκούρη, τον Τάσο Λειβαδίτη, τον Γιάννη Ρίτσο και τον Κώστα Βάρναλη. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και για αρκετά χρόνια έζησε στην Αμερική. Ζει στο Παγκράτι και έχει δύο κόρες, τη Φανή και τη Μαρία.
Το 2004 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Άγκυρα η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Φώτης Πολυμέρης, Των Αναμνήσεων η Λιτανεία», μέσα από τις σελίδες του οποίου, ο αναγνώστης παρακολουθεί την πορεία ενός καλλιτέχνη που πρωταγωνίστησε πολλές δεκαετίες στον χώρο του, αλλά διαβάζει και για το πανόραμα μεγάλου μέρους της ελληνικής μουσικής του 20ου αιώνα.

5 σχόλια:

ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ είπε...

To τραγουδάκι το θυμάμαι και θα το
αποκαλούσα χαριτωμένο .Τώρα που
θυμάσαι τον Μουράτη είναι ευκαιρία
να γράψεις τα παπούτσια του Παντέλου.

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Meisterwerk! η όλη εγγραφή, και ο συνδυασμόα
@ Νικο Μαυρωνά: Νικολάκη, ξαναέλα, ξαναέλα να μας δείξεις την φανέλα! Την Τετάρτη! Θα βγάλουμε και ομαδική φωτογραφία με τις πλάτες γυρισμένες, για κουϊζ Πχ "ποιος φοράει το 45, και γιατί"

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ & ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α. ΠΕΠΠΑΣ: Τα λέμε την Τετάρτη στις 20.00 στο Red Cafe.

Περικλης Φραντζεσκαρος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ "ΣΟΦΕΡΆΚΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ" ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΑΣ. perif@ath.forthnet.gr ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Περικλής Φρεντζέσκαρος: Αγαπητέ Περικλή, δυστυχώς το τραγούδι δεν υπάρχει στο Youtube. Δεν έχω άλλα στοιχεία από αυτά που αναφέρει η καταχώρηση εδώ. Θερμούς χαιρετισμούς.