22.6.12

ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ! ΑΛΛΑ...


ΑΛΛΑ άμα περιμένουμε από τον Σαμαρά (τον εδώ υπονοούμενο Αντώνη, και όχι τον αγωνιζόμενο Γιώργο) να σκίσει το... μνημόνιο της... Γερμανίας, θα περιμένουμε αιώνες!



ΑΛΛΑ, ρε παιδιά, αυτό που απεικονίζεται στο εξώφυλλό σας δεν είναι ελληνικός τύπος πολεμιστή. Πιό πολύ για Γότθος, Κίμβρος, Τεύτονας, Αλαμανός (ή έστω για ρωμαίος μονομάχος) μοιάζει. Οι Έλληνες ήσαν λεπτοί - έτσι μας τους δείχνουν τα αρχαίες πηγές: αγάλματα και εικονογραφήσεις σε αμφορείς. Τούτο εδώ θυμίζει κινηματογραφική "αμερικανιά", ο δε τύπος φέρνει εμφανέστατα προς "μποντυμπιλντερά", πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον θά είναι "σαπάκι", όπως, άλλωστε, όλοι οι σχετικοί φουσκωμένοι.



Τυπικά η μετάφραση είναι σωστή! Αλλά αυτό που γράφει η εφημερίδα δεν λέγεται (έτσι) στα γερμανικά και κανένας Γερμανός δεν θα μπορέσει να καταλάβει τί θέλουμε να του πούμε, αν του το πούμε έτσι.


Εξηγούμαι:


Η οργάνωση, που παίζεται στην Πολωνία και στην Ουκρανία αυτές τις μέρες, στα γερμανικά λέγεται UEFA-Europameisterschaft, που είναι λέξη γένους θηλυκού. Οπότε, θεωρητικά, είναι σωστή η δοτική der στο σύνθημα: Raus aus der Euro! 'Ελα όμως που οι Γερμανοί δεν λένε "die Euro", όπως (συνηθίσαμε να) λέμε εμείς "το Euro"! Αυτοί λένε ολόκληρη τη λέξη, κι έτσι το σύνθημα λέγεται σωστά έτσι: Raus aus der Europameisterschaft! Είναι μεν "μακρυνάρι", αλλά μόνο έτσι είναι σωστό και κατανοητό!


Από την άλλη μεριά ο Γερμανός, που θα διαβάσει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, θα καταλάβει δύο πράγματα:
1. Οι Έλληνες θέλουν να βγάλουν κάποιον έξω από το ευρώ, αλλά
2. λέγοντάς το στα γερμανικά, το λένε εσφαλμένα, καθώς η σωστή πρόταση είναι Raus aus dem Euro!

Ευνοήτως αφήνω ασχολίαστον τον γλωσσικό αχταρμά που εισάγεται με το αγγλικό "Germany", αντί του γερμανικού "Deutschland"...

*************** 



ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ!!!

2 σχόλια:

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Πού ψάχνεις την ..καλλιγραφία; Απορω

Και δεν θα με χαλάσει η νικη,
αλλά...

ΨΥΧΡΑΙΜΑ

ΔΕΝ είναι παρά ένα παιχνιδι νοκ-αουτ Αν νικησει η Ελλάδα, μεγαλη νικη και πρόκριση θα ειναι και τίποτε άλλο

Δεν κρίνεται ιστορία, τιμή, ύπαρξη, οικονομία, δικαιο μιας χώρας από ένα παιχνιδι Ουτε θα δικαιωθούμε αμα κερδίσουμε 4-0 ούτε θα εξαφανιστούμε από προσωπου γης αμα χάσουμε με το ιδιο σκορ

Δεν είναι Ρούπελ, δεν είναι Γοργοπόταμος....

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Θεόδωρος Α. Πέππας: Συμφωνώ απολύτως. Αλλά και μέχρι στιγμής, που χάνουμε με 1-0, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο σκόρερ Lahm δεν είναι αυτό που σημαίνει το όνομά του, δηλαδή "χωλός"!