22.2.13

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΧΑΛΙ...




Ύστερα από το χθεσινό χάλι, αναρωτιέται κανείς από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει. Και βέβαια το χτεσινό αγωνιστικό χάλι του Ολυμπιακού είναι χάλι μηνών, όχι χάλι μιας (κακής / άσκημης / ανάποδης) ημέρας. Ό,τι γράφεται παρακάτω γράφεται αυθόρμητα, χωρίς διάγραμμα και σειρά, και κυριολεκτικά «όπως μου έρχεται». Όμως, σύγγαυροι, το χτεσινό χουνέρι, που υποστήκαμε ως οπαδοί του Ολυμπιακού, ούτε καταπίνεται ούτε ξεχνιέται. Πάμε, λοιπόν!

Ακούω να λένε ότι επί Ζαρντίμ δεν έπαιζε ο Ολυμπιακός μπάλλα. Ανακριβές! Βεβαίως και έπαιζε μπάλλα! Έπαιζε τη μπάλλα που ήξεραν οι υπάρχοντες ποδοσφαιριστές της ομάδας και που ο «μπακάλης Ζαρντίμ» ήταν μανούλα στο να τη μετατρέπει σε επιτυχίες – βαρετές μεν, αλλά επιτυχίες. Το ότι εξεδιώχθη όντας αήττητος στην Ελλάδα και έχοντας παρουσιαστεί αξιοπρεπώς στα ευρωπαϊκά γήπεδα είναι όνειδος για κάθε λογικώς σκεπτόμενο άνθρωπο και, βεβαίως, επίτευγμα των «εραστών του καλού ποδοσφαίρου», που από την ημέρα που έφυγε ο –καθόλου «λαμπερός», αλλά, μεταξύ μας, και «καθόλου ατάλαντος» Πορτογάλος– ο Θρύλος και ηττάται και μπάλλα δεν παίζει. Και το μεν να ηττάται είναι, ας πούμε, μέσα στα ενδεχόμενα να συμβούν: τόπι είναι και γυρίζει· αλλά το να παίξει μπάλλα έτσι όπως είναι και με τις μονάδες που διαθέτει, αι όχι, αυτό είναι αδύνατον! Με ποιούς ποδοσφαιριστές; Διότι μπάλλα χωρίς ποδοσφαιριστές δεν παίζεται... – πράγμα που είναι γνωστό από καταβολής ποδοσφαίρου.

************

Το ότι στη θέση του «σκυθρωπού μπακάλη» Ζαρντίμ προσελήφθη ο «λαμπερός γόης» Μίτσελ –και μάλιστα πότε... σε ποια χρονική στιγμή;!– ας μην το σχολιάσουμε καλύτερα. Το μόνο που δεν ξέρω ακόμα είναι αν ο Μίτσελ είναι χειρότερος του Ζίκο (και ως προπονητής). Το ότι ήρθε και έκανε ό,τι του κατέβηκε ή ό,τι του «σφυρίξανε» σε τουλάχιστον έξη θέσεις της ενδεκάδας, δεν χρειάζεται να το σκαλίσουμε άλλο. Το είδαμε στην Ξάνθη και στο Καραϊσκάκη χτες το βράδυ – και το... απολαύσαμε. Το αποκορύφωμα: πέρασε χτες αλλαγή τον Ιμπαγάσα στο 78΄ (προφανώς για να αποκτήσει εμπειρίες ο Αριέλ στην Ευρώπη...) Αυθεντικός «μυρουδιάς»!

************

Όσοι πιστεύουν ότι στον Ολυμπιακό υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 11 ποδοσφαιριστές άξιοι και ικανοί να σηκώσουν τη φανέλλα του όχι απλώς είναι γελασμένοι, αλλά μάλλον μπερδεύουν το ποδόσφαιρο με άλλα αθλήματα, και δη άσχετα με αυτό.

************

 «Αλλιώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό!» φώναξε χτες το βράδυ κάμποσες φορές το Καραϊσκάκη. Λυπάμαι, σύγγαυροι, αλλά το συνθηματάκι αυτό συνιστά από μόνο του την απόλυτη παπαριά που δίνει άλλοθι στον κάθε αναρμοδιοαρμόδιο –από τον πρόεδρο Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Κουντουροκαραπαπά έως τον «Πέραμα7» και τον «SasGamoTiManaSasVazelia»– να συνεχίζει να εξαπολύει μύδρους βλακείας εναντίον του κόσμου του Ολυμπιακού. Και γιατί δεν μας λέτε, ρε λεβέντες, πως είναι αυτό το «αλλιώς», για να το καταλάβουμε κι εμείς που δεν «ονειρευόμαστε», αλλά, αφού φάμε τις σφαλιάρες της πραγματικότητας, πρέπει να φάμε και μια χορταστική μερίδα συνθηματολογικής «ανακούφισης» (χωρίς να το θέλουμε ή να το διεκδικούμε);

************

Το συνεχίζω: «ονειρευόμαστε» να γίνουμε –ξεκινάμε από αυτό που με περισσό θράσος έχουν ξεστομίσει διάφοροι αναρμοδιοαρμόδιοι κατά καιρούς– «Μπαρτσελόνα και Ρεάλ», ή μήπως να πέσουμε λίγο... χαμηλότερα και να γίνουμε κάτι σαν νοτιοβαλκανική «Λίβερπουλ ή Μίλαν» ή να... καταντήσουμε σαν την «Πόρτο και τη Λυών»; Ας μείνουμε Ολυμπιακός! Ας ξαναγίνουμε κάποια στιγμή στο μέλλον Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς και ύστερα ας πραγματοποιηθούν και τα όνειρα των όποιων ονειρευομένων! Όχι άλλες ονειρώξεις, όμως...

************

Γιατί συνθήματα μπορεί να βγάλει ο καθένας. Να κι ένα, που μου κατέβηκε τώρα, και το βρίσκω πολύ επιτυχημένο:
Έκανες τον Θρύλο ΑΕΚάκι,
Μαρινάκη, Μαρινάκη...
Για να μην πω ότι μπορεί να ακουστεί πολύ «αυθόρμητα» κάποια στιγμή από όλο το γήπεδο. Την συνέχεια την γνωρίζω, μα την αποσιωπώ επίτηδες, διότι καθόλου, μα καθόλου δεν μου αρέσει.

************

Να συνεχίσω με συνθήματα; Μπα, δεν λέει... Γι’ αυτό ας πάμε σε άλλα:

Μας έσφαξε ο γερμανός διαιτητής στη Βαλένθια πριν μια βδομάδα. Όντως, αλλά να μην ξεχνάμε ότι δεν υπήρχαμε μέσα στο γήπεδο. (Γιατί, όμως, μας έσφαξε η διαιτησία στη Βαλένθια – και μάλιστα στο γόνατο;) Και χτες μας χλεύασε η διαιτησία μέσα στο Καραϊσκάκη – όχι ότι χάσαμε «λόγω διαιτησίας», αλλά το χτεσινό κοράκι από τη Σλοβενία, με τα ντροπιαστικά για κάθε φίλο του αθλήματος σφυρίγματά του, δεν θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο –όχι στο Τορίνο ή στο Μόναχο–, αλλά ούτε στη Λισσαβόνα ή στις Βρυξέλλες. Οι δύο διαιτησίες των αγώνων μας με τη Λεβάντε έδειξαν στον Πρόεδρό μας πού τον έχει γραμμένο η ΟΥΕΦΑ. Μην πάει το μυαλό κανενός σε τίποτα γνωστό (όπως, π.χ, στα παπάρια της), όχι! Εξ άλλου, σιγά μη λερώνει τα παπάρια της η ΟΥΕΦΑ! Δεν τον έχει γραμμένο πουθενά, και δεν τον έχει γραμμένο πουθενά, ακριβώς επειδή δεν τον γνωρίζει. Επαναλαμβάνω την αιτιολογική πρόταση, με επιτονισμό: ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ. (Στην ΟΥΕΦΑ, αν δεν το ξέρετε, σας λέω ότι δεν έχουν πέραση ούτε μπαρμπήδες ούτε καραπαπάδες. Και στα γραφεία της δεν μιλάνε ούτε «πομφολυγικά» ούτε «μούγκρικα».)

************

Προβοκατόρικη ερώτηση-αίνιγμα: Στη Νιόν της Ελβετίας, όπου και η έδρα της ΟΥΕΦΑ, είναι σε ένα δωμάτιο ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός μαζί με καμμιά 20αριά αξιωματούχους του Θρύλου και ο Όλαφ Μέλμπεργκ. Είναι εκεί και «κάθονται». Αν μπει μέσα στο δωμάτιο –όχι ο Πλατινί... κάποιος, οποιοσδήποτε υπάλληλος της ΟΥΕΦΑ–, ποιόν από τους εκεί ευρισκόμενους θα σπεύσει να χαιρετήσει; Καλά, εν τάξει, η απάντηση εδώ είναι αυτονόητη. Τον Μέλμπεργκ! Κρίσιμη είναι η επόμενη ερώτηση και εδώ έγκειται το αίνιγμα: θα χαιρετήσει κανέναν άλλον; (Εγώ ξέρω την απάντηση, αλλά αφήνω εσάς να απαντήσετε.)

************

Ποιός από τους νυν ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού (πλην ίσως του Ιμπαγάσα, όταν ήτανε πιο νέος, και του Αβραάμ Παπαδόπουλου) θα διεκδικούσε θέση βασικού στην ομάδα του Λεμονή ή της πρώτης θητείας του Μπάγεβιτς στον ερυθρόλευκο πάγκο; Αν ο Μασάντο είναι το «αστέρι» της ομάδας, τότε ο Θρύλος έχει γίνει όντως «ΑΕΚάκι» της εποχής του Σέρα Φερρέρ και του Χιμένεθ, για να μην πω ότι είναι και υποδεέστερος, αφού πλέον αποκλείεται εύκολα από ομάδες που έχουν στις τάξεις παίκτες σαν τον Καράμπελα και τον Χουανφράν.

************

Τον Λυκογιάννη ξεχάστε τον· τον έφαγαν οι... νεωτερισμοί του Μίτσελ. Φετφατζίδης δεν υπάρχει· τον πάτησε ο... Μέσι. Δεξί μπακ Μανιάτη άμα βρείτε, να το πείτε και σε εμένα. Η «ελληνοποίηση» της ομάδας είναι πρόφαση εν αμαρτίαις και κακόγουστο καλαμπουράκι.

************

Ο Μασάντο, αλήθεια, ζει; Ρωτάω γιατί είχε «τιτιβίσει» ότι θα έδινε και τη ζωή του για να «αποκλείσουμε» τη Λεβάντε. (Θα βρεθεί έστω και ένας εχέφρων «διοικητικός παράγων» να πιάσει το κάθε παιδάκι, που βρέθηκε στον Θρύλο, χωρίς να το φαντάζεται ούτε στα πιο τρελά όνειρά του, και να του κόψει την παπαρολογία στο facebook και στο twitter;)

************

Άκουσα τον Πρόεδρο να λέει χτες το βράδυ ότι και αυτός ονειρεύεται «αλλιώς» τον Ολυμπιακό και πόσο στενοχωρημένος ήταν που δεν προκριθήκαμε (λες και υπήρχε τέτοια περίπτωση ποτέ), γιατί ήθελε –λέεινα «αφιερώσει τη νίκη-πρόκριση στα παιδιά που έφυγαν τη Δευτέρα και πήγαν την Πέμπτη στη Βαλένθια να δουν την ομάδα και μετά την Κυριακή πήγαν στην Ξάνθη για να δουν τον Ολυμπιακό, και ταξίδευαν αυτά τα παιδιά για την ομάδα με λεωφορείο 7 μέρες». Ωραία όλα αυτά τα μπαρμπικής κοπής γραφικά και λαϊκίστικα, αλλά –πέρα από τις εύλογες απορίες που μπορεί να θέσει επ’ αυτού ακόμη και ένα παιδάκι όχι ιδιαίτερα έξυπνο– ας αναλογιστεί ο Πρόεδρός μας τούτο μόνο: ποιός πρόεδρος ευρωπαϊκής ομάδας, που σέβεται την ομάδα του και την ιστορία της, θα ξεστόμιζε ποτέ ατιμωρητί τέτοιες χοντράδες; Και επί τη ευκαιρία: Βαγγέλη, σε εμένα και σε γαύρους σαν κι εμένα, που παρακολουθούμε τον Ολυμπιακό από παιδάκια, πληρώνοντας πάντα το «γαυριλίκι» μας, γιατί δεν θα μας αφιέρωνες τη νίκη-πρόκριση; Μήπως επειδή δεν σε έχουμε ανάγκη; Μήπως επειδή δεν σε γλείφουμε – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σε αγαπάμε; Μήπως επειδή είμαστε ολυμπιακοί και όχι μαρινακικοί ή αγγελοπουλικοί ή κοκκαλικοί ή οτιδήποτε άλλο εκτός από ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ;

************

Α, ναι, πριν λίγο διάβασα ότι και ο Μίτσελ δήλωσε πως ονειρεύεται «αλλιώς» τον Ολυμπιακό. Το κατάλαβε ότι τρελαινόμαστε για κουτόχορτο και είπε να μη μας χαλάσει την όρεξη. (Δεν γράφω λέξη για τα άλλα «χαζοχαρούμενα» που ξεστόμισε, γιατί κυριολεκτικώς θα «κοκκινίσει» η σελίδα.)

************

Α, ναι! Μήπως εκείνο το κωλοπαιδάκι που μπούκαρε χτες στο γήπεδο πρέπει να το τιμήσουμε με το παράσημο της γαυροσύνης; Ή μήπως να πάει ο Τζεμπούρ να του δώσει τη φανέλλα του;

************

Και με την ευκαιρία: Τζιμπούρ, παιδί μου, είσαι μεν καλός ποδοσφαιριστής, αλλά έχουμε δει με την ερυθρόλευκη ριγωτή αρκετούς πολύ καλύτερούς σου. Γι’ αυτό, λοιπόν, κόψε τις λαϊκίστικες γελοιότητες, γιατί ενδιαφέρουν και πείθουν μόνο όρνια και κοθώνια. Τη φανέλλα σου να τη χαρίσεις στους οπαδούς του Θρύλου, μόνο αν την έχεις ματώσει, όχι όταν έχεις αφοδεύσει πάνω της. Χτες δεν ήσουν καν μέσα στο γήπεδο. Αλλά δεν φταις εσύ. Έτσι σου έμαθαν οι φωστήρες που διοικούν τον Ολυμπιακό, κι έτσι νομίζεις ότι «σας» θέλουμε.

************

Προς Βαγγέλη Μαρινάκη 1: Άμα έχεις βάλεις, εσύ Πρόεδρε, στη Λυρική Σκηνή να τραγουδήσουν γαϊδούρια, μουλάρια, βόδια και ελέφαντες, μετά, πρώτον, να μην απορείς γιατί δεν «τραγουδάνε» και, δεύτερον, όταν το μουσικόφιλο κοινό θα έχει κράξει τον μουσικό σου θίασο, να μη λες ότι «αλλιώς ονειρεύεσαι τη Λυρική Σκηνή». .

************

Προς Βαγγέλη Μαρινάκη 2: Είναι, πάντως, ακατόρθωτο, αγαπητέ Πρόεδρε, να πείσεις το μουσικόφιλο κοινό ότι στη Λυρικοί Σκηνή αξίζει να τραγουδάνε γαϊδούρια, μουλάρια, βόδια και ελέφαντες και όχι κανονικοί τραγουδιστές, δηλαδή: σοπράνο, κοντράλτο, τενόροι, μπάσοι...

Δεν τελειώσαμε. Αύριο (και) άλλα.

6 σχόλια:

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

Το παρακάτω σχόλιο το διάβασα στον Red Planet και το αντιγράφω:

ΑΝ ΜΕ ΤΟ ΦΕΤΕΙΝΟ ΡΟΣΤΕΡ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΘΕΑΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΧΕΙΣ ΤΟΣΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΣΕΣ

ΝΑ ΠΗΔΗΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ 120 ΚΙΛΑ 6 ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΟΝΤΟ

Ο ΖΑΡΝΤΙΜ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΑΝΤΟΣ Η ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΜΕ ΤΣΟΥΚΟΥ ΤΣΟΥΚΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΤΑΝΕ

Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΠΗΡΕ ΓΙΟΥΡΟ !!!!

ΑΝ ΘΕΣ ΜΠΑΛΑΡΑ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΥΡΙΑ !!!!!!!

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΑΘΟΤΑΝ Ο ΒΑΛΒΕΡΔΕ ΜΕ ΤΟ ΦΕΤΕΙΝΟ ΡΟΣΤΕΡ !!!

Ο ΜΙΤΣΕΛ ΑΝΕΡΓΟΣ ΗΤΑΝ , ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΑΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΣΑΝ ΠΑΙΚΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ (ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΖΙΚΟ)

ΤΣΙΜΠΗΣΕ 4-5 ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΝΑΤΖΑΡΕΟΙ . ΟΛΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΜΑΣ ΕΧΕΙ 28 ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΚΟΥΣ 38 ΠΑΙΚΤΕΣ

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ 3 ΜΟΝΟ ΛΗΓΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥΣ

ΙΜΠΑΓΑΣΑ-ΜΟΝΤΕΣΤΟ-ΠΑΝΤΕΛΙΤΣ

ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΗΔΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ

ΝΤΕ ΒΙΒΣΕΝΤΙΣ ΑΝΤΙ ΙΜΠΑΓΑΣΑ (ΑΣ ΓΕΛΑΣΩ !!!!)

ΕΝΑΣ ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ ΤΗΣ ΜΠΡΑΓΚΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ !!!!!

ΚΑΙ Ο ΜΠΟΑΤΕΓΚ (ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΠΑΛΑ ΚΑΝΑ ΧΡΟΝΟ LIKE PINO)

ΚΑΙ ΕΠΙΕΔΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ Η ΝΑ ΕΧΕΙ 58 ΠΑΙΧΤΕΣ

ΒΛΕΠΩ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (LIKE ZIKO TIME) NA ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΡΟΜΟ ΝΩΡΙΣ ΝΩΡΙΣ Ο
ΜΥΡΟΥΔΙΑΣ ΜΙΤΣΕΛ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ 4-5 ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ (ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ)

ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΜΑΣ !!!!

ΤΡΕΞΤΕ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕΤΕ ΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΕΞΑΝΤΛΗΘΟΥΝ !!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τρεχάτε για ανανέωση των καρτών, να ευφρανθούν τα ψυχούδια σας...

Κώστας

GioN είπε...

καλησπερα
Το παραμυθι ξεκιναει παντα απο το καλοκαιρι. Να παρουμε το νταμπλ και να κανουμε μια καλη πορεια στην ευρωπη. Ενω στην Ελλαδα εχουμε καθαρους στοχους στην Ευρωπη εχουμε μια γενικοτητα.Επειδη ειμαστε χωρτατοι απο ευρωπαικα κυπελλα το europa το απαξιωνουμε.Αν θες μπαλαρα δεν θελει ντε και καλα μυρια. Θελει σχεδιο και οργανωση,ενα μαθημα που μας το δινουν καθε φορα με τελευταιο δασκαλο τη λεβαντε αλλα αδυνατουμε να το καταλαβουμε γιατι αυτα ειναι αγνωστα πραγματα για μια χωρα που ενα καλο αποτελεσμα των ομαδων μας απεναντι σε εναν δυνατο αντιπαλο μας κανει υπερομαδα ενω μια ηττα φερνει την καταστροφη.Το σχολιο του φιλου πιο πανω για τον Μιτσελ πιστευω οτι ειναι απολυτα ακριβες.Πολυ φοβαμαι οτι και η επομενη χρονια θα παει χαμενη.Συμφωνω οτι οπως παιζαμε επι Ζαρντιμ δεν βλεπομασταν και οτι επρεπε να φυγει αλλα αυτο επρεπε να γινει το καλοκαιρι.Αφου ομως παρθηκε αυτη η αποφαση ας επαιρναν η ας εκλειναν εναν κανονικο προπονητη.Τελος παντων και επειδη εκνευριζομαι ας σταματησω.
Καληνυχτα

Nίκος Μ. είπε...

Κ Καθηγητά

Το πρόσφατο ευρωπαϊκό στραπάτσο έβγαλε στην επιφάνεια σκέψεις που περίμεναν απλώς τη στιγμή που το κύμα θα τις έβγαζε στην επιφάνεια. Θα είμααστε όσο πιο επιγραμματικοί γίνεται:
Αναφέρεστε συχνά στην ζωτική ανάγκη να ξαναγίνει η ομάδα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και εμείς ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ. Προφανώς θα το ξέρετε πριν σας το πω εγώ τώρα αλλά το ίδιο σκέφτονται και πολλοί άλλοι όπως:
α) μια μερίδα οργανωμένων (αυτή η λέξη ισοδυναμεί με την έννοια του κομμουνιστή πλέον στην μετεμφυλιακή Ελλάδα) οπαδών που αναπολεί τις μέρες του 1980 με τις αλυσίδες, τα μπλόκα στον ηλεκτρικό, τη φουσκοθαλασσιά στα καράβια, και μια αισθητική ανάμεσα σε MAD MAX και Δαλιανίδη. Αυτοί είναι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ή όχι; Κατά εμέ προφανώς και είναι και στη δική τους ανάλυση και λογική έχουν πολλά παράσημα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΦΡΟΣΥΝΗΣ από Τούμπα, Αλαμάνα, Σταθμό Λαρίσης και λοιπούς σύγχρονους τόπους δόξας και μεγαλείου (στη δική τους πάντα ανάλυση!!)
β) μερικοί λιγότερο επιθετικοί αναπολούν το γεγονός της συνεχούς καταλήστευσης του Ολυμπιακού επί πέτρινων χρόνων (Φωτοβολίδες, φώτα κτλ ) με τη ταυτόχρονη γιγάντωση του φίλαθλου του κόσμου καθώς ήταν αδιανόητο να μην είσαι έφηβος επαναστάτης και να μη γίνεσαι Ολυμπιακός (κάτι ανάλογο γίνεται τώρα με την Αεκ η οποία παρουσιάζεται ως η ομάδα με τους πιο πολιτικά (αριστερά πάντα!) συνειδητοποιημένους οπαδούς και με τον Παοκ (αδυνατώ να σχολιάσω το βόρειο κυκεώνα) . Μόλις διάβασα και ένα άρθρο του Π. Διαμαντόπουλου στον κόκκινο πλανήτη, όπου υποστηρίζει ότι πάνω απ όλα ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δεν είναι κύπελλα, πρωταθλήματα, τίτλοι (τσίγκος δηλαδή) αλλά αγάπη κτλ. Μου θυμίζει μαθήματα αποφατικής Θεολογίας αυτή η προσέγγιση και το ερώτημα που θέτω είναι γιατί να παίζουμε αν δεν θέλουμε τίτλους;
γ) μια μερίδα εραστών της κοκκαλικής εποχής, ανεξαρτήτως αν παλιότερα τον υποστήριζαν ή όχι. Ο τότε πρόεδρος υποστηρίζουν έκανε μεταγραφές και δεν κορόιδευε τον κόσμο κτλ.
Εδώ, ας αναφέρουμε τα αρνητικά της κοκαλικής εποχής που κάποια στιγμή η αθλητική ιστοριογραφία (ανύπαρκτη ακόμα) θα αναδείξει:
α) δημιουργία ομάδας πραιτωριανών γύρω του (οι οποίοι χλευαστικά αποκαλούνται υπάλληλοι από βαζελοχάνουμα) και η συνεχής αλληλοϋποστήριξη με κορυφαία συμβολική στιγμή το τηλεφώνημα του Κόκκαλη(ο οποίος δεν εμφανιζόταν πουθενά) στην οπαδική εκπομπή της Θύρας 7 (τσουκαλάδες) λίγο πριν τον αγώνα εκτός έδρας με τη Σοσό (ύπουλη κίνηση κατά του τότε προπονητή Μπάγιεβιτς) και τις προτροπές του να πάρουν χοντρά ρούχα γιατί κάνει κρύο (!!!!)
β) την ανάδειξη μέσω των προσκείμενων εφημερίδων προσωπικοτήτων όπως Μπαρμπής (υπήρχε και παλιότερα αλλά πλέον αρθρογραφεί κάθε μέρα και έχει και εκπομπή στο Ματζικ) και άλλων (αχυρανθρώπων;) που πλαισίωναν τον Πρόεδρο στα ΔΣ που κατέληγαν παρωδίες καθώς πριν καν μπουν να συζητήσουν τα στελέχη αναφωνούσαν στους δημοσιογράφους: "ό,τι πει ο Πρόεδρος παιδιά"! Μπορεί να αναπτυχθεί πλέον οτιδήποτε άλλο εκτός της απεχθούς προσωπολατρίας;
γ) για τις (ανύπαρκτες) ευρωπαϊκές διασυνδέσεις επί Κόκκαλη δε χρειάζεται να πω τίποτα νομίζω. Συνέχεια αυτής της κατάστασης είδαμε και στους δύο αγώνες με τη Λεβάντε) δ) τα μεγάλα μελανά σημεία της κοκκαλικής εποχής είναι τόσο η απίστευτη υποβάθμιση του μπασκετικού τμήματος (χάσαμε άνετε 2-3 ευρωπαϊκά να είχαμε στοιχειωδώς σταθερή ομάδα) στα πλαίσια κάποιων δούναι και λαβείν με τους απέναντι τα οποία εγώ προσωπικά δεν τα συγχωρώ ποτέ και το καλοκαίρι προετοιμασίας του ποδοσφαιρικού τμήματος πριν αναλάβει ο Μαρινάκης (λίγο πριν είχαμε τερματίσει πέμπτοι).

[Νίκος Μ.]

(to be continued)

Γιώργος Ζ. είπε...

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

Δεν θεωρούμε πως ο κόσμος της ομάδας έχει απο-ολυμπιακοποιηθεί. Τουναντιον ισχυριζόμαστε ότι :
Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, είναι μία Δομή Γκεστάλτ που τα κύταρά της περιλαμβάνουν από μητροπολίτες έως σαμάνους, από αναρχικούς έως φασιστές και από νταβατζήδες της Τρούμπας έως παιδιά "αριστοκρατικών" οικογενειών. Ως εκ τούτου, καμία ανάλυση του ΟΣΦΠ ως συλλογικής οντότητας δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από μια ευρύτερη κοινωνιολογική και ανθρωπολογική θεώρηση του νεοελληνικού γίγνεσθαι εντός Κρίσης.
Ο Ολυμπιακός ζει επειδή αλλάζει. Η δε αισθητική που πρεσβεύει, είναι ισχυρά συσχετισμένη με εκείνη της εκάστοτε ελληνικής κοινωνίας, ανά τους καιρούς.
Ας μας επιτραπεί μια υπερβολή: ο ΟΣΦΠ έχει ουσιαστική (αν και όχι τυπική) συλλογική ευθύνη ισοδύναμη με εκείνη πολιτειακών οργάνων. Εϊναι αδιανόητο να συνεχίσει να παραμένει ένας παίκτης σε απλώς γηπεδικού ενδιαφέροντος επίπεδα. Αν θέλει να ισχυρίζεται πως είναι αθλητικού προσανατολισμού, τότε οφείλει να έχει ενεργή συμμετοχή στο Άθλημα της ενασχόλησης με τα Κοινά. Όχι, δεν εννοούμε την κομματικοποίησή του. Ίσως όμως να έφτασε η στιγμή να ξεκινήσουν οι ζυμώσεις ούτως ώστε να αρχίσει να συμβάλλει στην Παίδευση της νέας γενιάς δια της ίδρυσης Σχολείων και Πανεπιστημίου.

[Γιώργος Ζ.]


Από κοινού, με εκτίμηση και ολυμπιακή ευθύτητα.

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Νίκος Μ. και Γιώργοσ Ζ.: Αγαπητοί φίλοι και σύγγαυροι, μόνο να συμφωνήσω μπορώ με τα γραφόμενά σας. Και αν σε κάποια σημεία διαφωνώ, η όποια διαφωνία δεν ξεπερνάει τα όρια της φραστικής διατύπωσης - είναι άρα (το πολύ-πολύ θέμα γούστου, το οποίο, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν κρίνεται). Το πνεύμα σας περί Ολυμπιακού εν κοινωνικώ πλαισίω διαπνέει και εμένα. Κάθε οικογένεια (για να μιλήσουμε με αυτό το παράδειγμα) ζεί στην ευρύτερη κοινωνία (η οποία και την επηρεάζει), αλλά ζεί και στο στενό της περιβάλλον, το οποίο η ίδια οικογένεια διαμορφώνει. Εκεί, λοιπόν, σύγγαυροι, εντοπίζεται το έλλειμμα της ολυμπιακοφροσύνης! Μακριά από ντου, λοστάρια, εγκληματικές ενέργειες! Το έλλειμμα εντοπίζεται στον δικό σου οικολογικό θώκο. Και αν είσαι μια φορά λειψός στη μέσα (στην στενή) κοινωνία, αποδεικνύεσαι χίλιες φορές λειψός στην έξω (στην ευρεία) κοινωνία, στην οποία μάλιστα δεν μπορείς να παίξεις άλλο ρόλο, ειμή αυτόν του αθύρματος. Σε κάνει ό,τι θέλει εκείνη. Αυτά τα όλίγα και βιαστικά. Και σας ευχαριστώ πολύ για τον ολυμπιακό προβληματισμό που καταθέσατε.