8.1.08

ΚΑΙΡΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ


Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να ασχολούμαστε πάρα πολύ με την διαιτησία περισσότερο από ότι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο, όπως αυτό παίζεται στους αγωνιστικούς χώρους με τους παίκτες να είναι οι πρωταγωνιστές. Εμείς δεν έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για την διαιτησία. Υπήρξε μία δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κ. Πέτρου Κόκκαλη, μετά τον αγώνα με την Ξάνθη, και αυτή ήρθε ως συνέχεια πολλών δηλώσεων που έχουν γίνει φέτος για την διαιτησία. Ουσιαστικά εμείς υποχρεωθήκαμε να βγούμε και να απαντήσουμε για τα διαιτητικά λάθη που γίνεται και πράγματι είναι υπαρκτά αυτά τα λάθη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Όμως, αισθανόμαστε λίγο περίεργα και λίγο άσχημα όταν μέσω πολλών δηλώσεων, μέσα από πολλές εκπομπές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές, ή ακόμα σε κείμενα σε εφημερίδες, δημιουργείται μία αίσθηση ότι ο Ολυμπιακός είχε την οποιαδήποτε ευνοϊκή διαιτησία στο φετινό πρωτάθλημα. Ήρθε, λοιπόν, η δήλωση του κ. Π. Κόκκαλη μετά τις δηλώσεις του κ. Ζήκου ότι οι διαιτητές παίζουν με κάποιον ευνοϊκό τρόπο τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, κάτι το οποίο δεν αποδεικνύεται την φετινή χρονιά. Εμείς θεωρούμε το αντίθετο. Τα λάθη τα οποία έγιναν σε βάρος του Ολυμπιακού είναι σημαντικότερο από πού έγιναν εις βάρος των ανταγωνιστριών ομάδων για το πρωτάθλημα.
Μας στεναχωρεί το γεγονός ότι υποβαθμίζεται το ελληνικό πρωτάθλημα με πρόφαση την διαιτησία. Εμείς αναβαθμίζουμε το ελληνικό πρωτάθλημα, και το κάνουμε φέρνοντας έναν ακόμα μεγάλο παίκτη, τον Μπελούτσι. Είναι σύνηθες αυτό στον Ολυμπιακό. Οι μεγάλοι παίκτες που έρχονται στον Ολυμπιακό δίνουν ποιότητα συνολικά στο ελληνικό πρωτάθλημα και αναβαθμίζουν την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εμείς έχουμε κάνει επενδύσεις στο Καραϊσκάκη, στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, που αναβαθμίζουν την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Ολυμπιακού και δεν ανεχόμαστε σε καμία περίπτωση το οποιοδήποτε λάθος που μπορεί να γίνει υπέρ του Ολυμπιακού, να γενικεύεται και να δημιουργείται η οποιαδήποτε αίσθηση ότι ο Ολυμπιακός έχει φέτος την εύνοια της διαιτησίας. Καλό θα είναι να σταματήσουν οι δηλώσεις ενόψει και των δύο κρίσιμων αγώνων με τον Παναθηναϊκό προκειμένου να γίνουν δύο πολύ καλά παιχνίδια. Να μην προσπαθούν με διάφορους τρόπους να πιέζουν τους διαιτητές. Η πίεση που ασκούν στους διαιτητές όλες οι ομάδες δεν κάνει καλό στην διαιτησία. Οι διαιτητές παίζουν με έναν φόβο για το παραμικρό σφύριγμα. Υπάρχουν λάθη, αλλά πιστεύουμε ότι τα περισσότερα είναι ανθρώπινα. Βλέπουμε τα λάθη που γίνονται και αυτό είναι κάτι που πρέπει και η Λίγκα και η ΕΠΟ να το δουν για να έχουμε καλύτερες διαιτησίες.
Το να εστιάζουμε στην διαιτησία και να αφήνουμε πίσω τις επενδύσεις που κάθε ομάδα κάνει, τα ποσά που διαθέτει, τους παίκτες που έχει, τα εισιτήρια που κόβει, τις εγκαταστάσεις που διαθέτει και να γίνονται δηλώσεις ότι τα πρωταθλήματα παίρνονται με διαφορετικό τρόπο είναι κάτι που παραπλανά συνολικά τους Έλληνες φιλάθλους. Ο αντικειμενικός φίλαθλους κάθε ομάδας ξέρει πολύ καλά γιατί ο Ολυμπιακός πήρε τα πρωταθλήματα τα προηγούμενα χρόνια και γιατί φιλοδοξεί και φέτος να το κατακτήσει. Ο Ολυμπιακός επενδύει τα περισσότερα χρήματα, έχει αντικειμενικά τους καλύτερους παίκτες, έχει το καλύτερο γήπεδο, έχει τους περισσότερους φιλάθλους και θα πρέπει να σταματήσει αυτή η καραμέλα της διαιτησίας, που ενδεχομένως αναφέρεται σε πολύ περασμένες εποχές. Αν μπούμε σε μία τέτοια λογική να αναφέρεται από ορισμένους τι γινόταν πριν από 10 χρόνια και να πούμε εμείς τι γινόταν πριν από 20 χρόνια, νομίζω ότι δεν προσφέρουμε απολύτως τίποτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τους διαιτητές να σφυρίξουν όπως νομίζουν στα δύο επόμενα κρίσιμα παιχνίδια και στο τέλος του πρωταθλήματος να κάνουμε μία σούμα και δούμε ποιος ευνοήθηκε και ποιος αδικήθηκε. Εμείς θα μπορούσαμε να πούμε ότι χάσαμε δύο βαθμούς με τον Εργοτέλη και κ.τ.λ., από εκεί πέρα ο καθένας κάνει τους δικούς του υπολογισμούς. Στο φετινό πρωτάθλημα η ομάδα μας δεν είχε εύνοια τέτοια που να γίνεται θέμα και να προσπαθούν κάποιοι να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: