30.4.07

ΥΠΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΟΝΔΥΛΗ ΡΗΘΕΝ





Η σύγχρονη Ελλάδα είναι ένα αποχωρητήριο χτισμένο από Φιλέλληνες πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου ναού.



Μετάφραση: Κώστας Κουτσουρέλης, που είναι και δικός μας, γαύρος Ολυμπιακός.
Η φωτογραφική παρέμβαση δείχνει όχι μόνο το τί είναι, αλλά και το προς τα πού πέφτει η σύχρονη Ελλάδα.
Ευχαριστίες στον Γιώργο Μίχο από το σάιτ του οποίου "ξεσήκωσα" τον στοχασμό του Παναγιώτη Κονδύλη.
(Αλήθεια, Μίχο, τί ομάδα είσαι;)

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το μ... της Χάιδως
το ξερε κι ο Χρυσάιδος;

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ προφεσόρε: Εννοείς τον Νικολά;... τον επιλεγόμενο Καρατάλιο;

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω ότι στο blog γράφονται πλέον και συνταγές μαγειρικής, οπότε δράττομαι της ευκαιρίας να σας γράψω μία καταπληκτική συνταγή για το αγαπημένο φαγητό των Ολυμπιακών:

ΛΑΓΟΣ ΣΤΙΦΑΔΟ

1 Λαγός ή κουνέλι περίπου 3 κιλά
Ξίδι
3 κιλά κρεμμυδάκια βολβοί
1 1/2 κούπας λάδι
Αλάτι
3 φύλλα δάφνης
6-8 κόκκοι μπαχάρι
6-8 κόκκοι μαύρο πιπέρι
800 γραμμάρια ντομάτες περασμένες από σίτα
3-4 σκελίδες σκόρδο
----- Για τη μαρινάτα
1/4 κούπας ξίδι
4 φύλλα δάφνης
20 κόκκοι μαύρο πιπέρι
10 κόκκοι μπαχάρι
5 σκελίδες σκόρδο

Πλύντε καλά τον λαγό και ξεπλύνετε τον με ξίδι. Κόωτε τον σε μερίδες. Ετοιμάστε τη μαρινάτα και βάλτε τα κομμάτια του λαγού μέσα σ'αυτή. Αφήστε τα στη μαρινάτα, στο ψυγείο 2 έως 6 ημέρες. Για να καθαρίστε ευκολότερα τα κρεμμυδάκια, βουτήξτε τα σε νερό που βράζει και αφήστε τα να σταθούν περίπου 30 λεπτά. Σοτάρετέ τα λίγα λίγα στο λάδι και στραγγίστε τα. Στο ίδιο λάδι σοτάρετε τα κομμάτια του λαγού, αφού τα βγάλετε από τη μαρινάτα και τα στραγγίσετε. Περάστε τη μαρινάτα από σουρωτήρι και ρίξτε την στην κατσαρόλα με τον λαγό. Ρίξτε αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη, το μπαχάρι, το πιπέρι και τη ντομάτα. Σκεπάστε και βράστε τον λαγό για 15 λεπτά. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και συνεχίστε το βράσιμο, ώσπου να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και να δέσει η σάλτσα. Εάν τα κρεμμυδάκια μαλακώσουν πριν δέσει η σάλτσα, στραγγίστε τη σε μια κατσαρόλα και συμπυκνώστε την. Όταν δέσει, ρίξτε την στην κατσαρόλα με το στιφάδο. Βάλτε τα κομμάτια του λαγού στο κέντρο μιας μεγάλης πιατέλας και αραδιάστε τριγύρω τα κρεμμυδάκια. Σερβίρετε το στιφάδο ζεστό. Όσο περισσέψει, φυλάξτε το στο ψυγείο. Τη δεύτερη μέρα είναι ακόμη πιο νόστιμη.
Η συνταγή είναι από το επίσημο site της γιαγιάς Νίτσας. Εγώ απλά να προσθέσω ότι για καλύτερα αποτελέσματα ο λαγός θα πρέπει να είναι πράσινου χρώματος, της γνωστής οικογένειας counelius panathinaicus.
Αφιερωμένη στον αγαπητό ανώνυμο που μοιράζεται τις ίδιες γαστριμαργικές ανησυχίες.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Γιωργος Κεντρωτης είπε...

Ευχαριστώ πολύ, Βαγγέλη για τη συνταγή. Προσωπικώς, δεν μου αρέσουν τα λαγοκούνελα - έστω και με την καλή συνταγή της γιαγιάς Νίτσας. Καθαρώς θέμα γούστου, βεβαίως...

Ανώνυμος είπε...

Πόσες θερμίδες έχει μια μερίδα κουνέλι;

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

35 - με το συμπάθειο πάντα...

Ανώνυμος είπε...

Μια θερμίδα λαγού είναι θρεπτικότερη απο μια θερμίδα κουνελιού;

Ανώνυμος είπε...

Μη μας βάζετε, κύριε ανώνυμε, να διαλέξουμε μεταξύ Βύντρα και Γκούμα. Εμείς τους αγαπάμε εξίσου. Κουνέλι ο ένας, λαγός ο άλλος αλλά και οι δύο θρεπτικότατοι, αλλά κυρίως νοστιμότατοι. Δε χρειάζεται, λοιπόν, να μας βάζετε τέτοια διλήμματα, ούτε κι αυτοί να τσακώνονται όπως την προηγούμενη εβδομάδα.
Λέει ο μικρός στον αρχηγό: "Γελάει μαζί σου όλη η Ελλάδα". Μην ανησυχείς Λουκά. Με όλους σας γελάει χρόνια τώρα η Ελλάδα και ο κόσμος όλος.

Ανώνυμος είπε...

Έχετε επισκεφθεί ποτέ τον Όσιο Λουκά;

Ανώνυμος είπε...

Στον Όσιο Λουκά δεν συχνάζει και ο Λουκάς Λουκά;