1.4.08

ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΝΑΔΥΟ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ...


Το κακό, σύγγαυροι, με την τεσσάρα από την "ΑΕΚ του Ριβάλντο" είναι πολύ μεγαλύτερο από τα τέσσερα γκολ που φάγαμε. Το πιθανότερο είναι να πάρουμε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, να κατακτήσουμε δηλαδή το νταμπλ και έτσι να "κουκουλώσουμε", όπως η γάτα τα σκατά της, την ποδοσφαιρική ένδειά μας. Το πιθανότερο, επίσης, είναι, να... διαφυλάξουμε ώσπερ κόρην οφθαλμού τη νοοτροπία, που μας χαρακτήριζε φέτος στην Ελλάδα, και στο επόμενο πρωτάθλημα, όπου μπορούμε με λίγη καλή προσπάθεια να κατρακυλήσουμε στην πέμπτη και στην έκτη θέση της βαθμολογίας. Αυτά ως εισαγωγή.

Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είναι επιχείρηση και ανήκει σε συγκεκριμένο μεγαλομέτοχο: τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος ξέρει καλύτερα από τον οποιονδήποτε άλλον τί είναι και τί δεν είναι συμφέρον για το "μαγαζί" του. Δεν ρωτάει κανέναν -ή, εν πάση περιπτώσει, ρωτάει όποιον αυτός θέλει- και διοικεί την επιχείρησή του όπως αυτός κρίνει, και αναφορά σε κανέναν δεν δίνει. Στην επιχείρηση, που κουμαντάρει, αναφέρεται το ιστορικό όνομα του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς, ο οποίος ακολουθείται και λατρεύεται από τη μέγιστη μάζα των ελλήνων φιλάθλων. Στο πώς ο κ. Κόκκαλης διοικεί τα του επιχειρηματικού του οίκου δεν ανακατευόμαστε. Στο πως ο κ. Κόκκαλης της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ διαχειρίζεται το όνομα του ιστορικού Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς ανακατατευόμαστε, διότι δεν του ανήκει παραπάνω από όσο ανήκει στον καθένα από εμάς που ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ στο Θρύλο. Το ίδιο κλασμα έχει με καθέναν από εμάς. Υπ' αυτό το πρίσμα γράφονται και οι ακόλουθες αράδες.
Δεν θα πω όλα τα γνωστά και τα αυτονόητα. Θα γράψω καναδυό μονάχα που δεν πολυσυζητούνται.

1. Για τον κ. Νικολακόπουλο του "Φωτός" φταίει ο Νικοπολίδης. Για τον κ. Πουλόπουλο του "Πρωταθλητή" φταίνε οι άσχετοι με την ιστορία του Ολυμπιακού μισθοφόροι. Αηδίες και ξεράσματα, λέω εγώ και το εννοώ κυριολεκτικά. Τη μάχη στο Βατερλώ δεν την έχασε κάποιος επιτελάρχης ή κάποιο κωλοφάνταρο, αλλά ο Μέγας Ναπολέων. Τη μάχη στο Βατερλώ δεν την κέρδισε κάποιος γενναίος άγγλος στρατιώτης, αλλά ο στρατηγός Ουέλιγκτον. Στο ΟΑΚΑ συνετρίβη ο Κόκκαλης. Τον Κόκκαλη στο ΟΑΚΑ τον συνέτριψε ο Ριβάλντο.

2. Στον Τάκη Λεμονή, που είχε προσληφθεί ύστερα από τον τυφώνα Σόλιντ, για να κάνει ο Θρύλος αυτό που περιγραφόταν επί έτη και έτη με τη μεγαλειώδη μπαρούφα ως "το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη", ανατέθηκε συγκεκριμένη αποστολή: Να κάνει "το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη", όπερ και εγένετο! Οι παίχτες, που αποκτήθηκαν με τις γνωριμίες του Ίβιτς την τελευταία στιγμή των μεταγραφών, αποκτήθηκαν για να υπηρετήσουν αυτόν τον συγκεκριμένο σκοπό. Και ο προπονητής και οι παίχτες το κατάφεραν, και μάλιστα παρά πάσαν ελπίδα ύστερα από τη δυσμενέστατη κλήρωση των ομίλων του Τσάμπιονς Ληγκ. Άρα πέτυχαν όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, στην Ευρώπη. Ο κ. Κόκκαλης, που πίστεψε ότι η ομάδα μας θα κάνει περίπατο στις εσωτερικές διοργανώσεις, απέτυχε - ακριβώς διότι ο "περίπατος", που είχε προβλεφθεί στον σχεδιασμό, δεν πραγματοποιήθηκε. Ευτυχώς δε που βρέθηκαν ο Κοβάτσεβις, ο Νικοπολίδης, ο Πάντος και ο Στολτίδης και σήκωσαν στις πλάτες τους (μαζί με τον Τάκη Λεμονή) τον Θρύλο και τον πήγαν έως εκεί που τον έχουν πάει. Οι άλλοι όλοι ήσαν διακριτικά παρόντες ή εμφαντικά απόντες (όταν, εννοείται, δεν ήσαν τραυματίες).

3. Προπονητής Σεγούρα δεν υπάρχει. Είναι σαν να ζητήσεις από εμένα να οδηγήσω αυτοκίνητο. Μα δεν έχω δίπλωμα! Και το κυριότερο (έστω και χωρίς δίπλωμα), δεν ξέρω να οδηγώ! Όποιος θέλει να σκοτωθεί (κι εγώ... μαζί του) ας μπει σε αυτοκίνητο που θα οδηγώ εγώ.

4. Οι Βάζελοι μπορούν να "μποϊκοτάρουν" με αποχή από τις αγωνιστικές δραστηριότητες του ΠΑΟ τη διοίκηση της ομάδας και της επιχείρησης του Βαρδινογιάννη. Το ίδιο μπορούν(μολονότι σε μικρότερο βαθμό) να κάνουν και οι ΑΕΚτζήδες. Οι Γαύροι είναι αδύνατο να κάνουν κάτι τέτοιο - γι' αυτό ακριβώς και είναι γαύροι και όχι βάζελοι ή χανούμια. Ο Γαύρος θέλει να πάει στο Καραϊσκάκη, να ανασάνει τον αέρα του γηπέδου, να συμπαρασταθεί στην ομάδα ΤΟΥ. Υπάρχει περίπτωση να παίζει ο Θρύλος και να μην είμαι στο γήπεδο (όταν είμαι κοντά στον Πειραιά) ή -όταν είμαι πολύ μακριά από τον Πειραιά ή απουσιάζω στο εξωτερικό- να μη δω το ματς από την τηλεόραση ή να μην το ακούσω από το ραδιόφωνο ή να μην "ξεσκιστώ" στα τηλεφωνήματα την ώρα του αγώνα; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Και ισχύει για όλους τους Γαύρους - όχι μόνο για εμένα. Αι, σύγγαυροι, αυτό το γνωρίζει άριστα ο κ. Κόκκαλης και δεόντως το "διαχειρίζεται". Μακριά από εμένα να προτείνω αποχή των Γαύρων από τα γήπεδα, όπου αγωνίζεται ο Θρύλος. Αυτό δεν θα είναι τιμωρία του κ. Κόκκαλη, αλλά δική μας, θα είναι άδικη και παρανοϊκή αυτοτιμωρία. Θα μπορούσαμε όμως -λόγου χάρη- να μαζευτούμε τουλάχιστον 50.000 Γαύροι έξω από το Καραϊσκάκη 2-3 συνεχόμενες Κυριακές, να μην αγοράσουμε τίποτα από τα καταστήματα του γηπέδου, να φωνάζουμε για τον Θρύλο που θα αγωνίζεται μέσα στο γήπεδο, τα δε χρήματα των εισιτηρίων, που θα πληρώναμε, να τα μαζέψει ένας φορέας και να τα δωρίσει στον ερασιτεχνικό Ολυμπιακό, που δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Και επειδή ο κ. Κόκκαλης, εκτός από πιστός ολυμπιακός οπαδός (αυτό δεν αμφισβητείται) είναι και άριστος επιχειρηματίας, θα καταλάβει αμέσως ότι οι Γαύροι τού την έστησαν και ότι δεν μπορεί ως ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ να "παίζει" (έστω και αθέλητα) με την ιστορία και την αξιοπρέπεια του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς.

Τα ξαναλέμε.

15 σχόλια:

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

κ.Κεντρωτή
Δεν άντεξα! Είναι αδύνατον να μην αντιδράσω, όταν αποκαλείτε "τυφώνα Σόλιντ" την ομάδα που έριχνε τριάρες στην ΑΕΚ, και έκανε πλάκα με το ΠΑΟ(μην μιλήσετε πάλι για Ριβάλντο γιατί πρέπει να έχετε την αντίληψη ότι το ποδόσφαιρο είναι τέννις ή μπάμπιγκτον.
Δεύτερον: η κατάντια της Κυριακής είναι έργο του Λεμονή και όχι του Σεγούρα ή του Ιβιτς ή όποιον άλλον ονομάζετε. Ήταν μια προδιαγεγραμμένη πορεία που ξεκίνησε ορατά από το ανέλπιστο 1-1 με τον ΠΑΟ, τις θριαμβευτικές εμφάνισεις με τον Εργοτέλη, Ξάνθη, Καλαμαριά, ΟΦΗ, Αστέρα(μέσα-έξω), Λάρισα, Άρη, ΠΑΟΚ, Ηρακλή, Βέροια(μέσα-έξω). Αν τώρα προσπαθούμε να ρίξουμε ευθύνες για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα, έχω την εντύπωση ότι ο εγωισμός υπερισχύει,δυστυχώς, ή το κολλήριο Visine δεν κάνει καλά τη δουλειά του.
Αφήστε την τυμβωρυχία λοιπόν και αφήστε τα πτώματα να βρουν το δρόμο τους!
Αυτά.

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

AXI: Χαίρομαι, σύγγαυρε, που έχουμε εκ διαμέτρου διαφορετικές αντιλήψεις για το ποδόσφαιρο. Δεν χάθηκε δα και ο κόσμος. Όμως το πότε πέφτανε τεσσάρες στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟ από τον Θρύλο δεν είναι ζήτημα φαντασίας (και δη πλούσιας υπερρεαλιστικής, σαν τη δική σας - μου επιτρέπετε, φαντάζομαι), αλλά ζήτημα αντικειμενικών ιστορικών δεδομένων. Τί είναι τέννις και τί μπάμπιγκτον (!) ουκ οίδα. Μη μου πείτε - δεν θέλω να μάθω ούτε να δω. Μόνο αυτά.

Unknown είπε...

κ. καθηγητά,
ο Κόκκαλης φέτος έκανε δύο μεγάλα ατοπήματα. Ένσταση και απόλυση Λεμονή. Δύο χοντράδες που είναι ενάντια στο μεγαλείο του Θρύλου. Γιατί ο Θρύλος δεν είναι μια ομάδα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ. Είναι ιδέα, είναι θρησκεία, είναι τρόπος ζωής.
Δεν ευθύνεται όμως αυτός για την άθλια εικόνα της ομάδας στο γήπεδο. Ούτε βέβαια και ο γυμναστής Σεγκούρα. Αυτοί που ευθύνονται είναι οι παίκτες και μόνο αυτοί. Με αυτόυς τους παίκτες έπρεπε να κάνουμε περίπατο στο πρωτάθλημα. Αυτοί όμως κοιμούνται όρθιοι και σνομπάρουν τις ελληνικές διοργανώσεις. Ο Κόκκαλης πρέπει να πάρει κεφάλια το καλοκαίρι να δώσει κι άλλο χρήμα από αυτό που κονόμησε φέτος και να φέρει παίκτες με ποιότητα και πάθος.

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Ο Ρ Θ Ο Τ Α Τ Ο
Τ Ο
Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ο.

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Βαγγέλης: Σύγγαυρε, όταν κάτι δεν πάει καλά, φταίει αυτός που διευθύνει αυτό το κάτι. Και μόνον αυτός. Με λίγα λόγια: φταίει αυτός που αποφασίζει επί παντός. Στον Ολυμπιακό τον λένε σωκράτη Κόκκαλη. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την περίπτωση όπου όλα πάνε καλά. Άρα: Και για τα καλά και για τα κακά της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ "φταίει" ο Σωκράτης Κόκκαλης. Τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάστικαν, δυστυχώς, τα κακά... Γειά σου!

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Θεόδωρος α. Πέππας: Ήμουν βέβαιος ότι θα συμφωνούσες, Θόδωρε. Πολλά από αυτά τα έχουμε συζητήσει μέσα στο γήπεδο, όχι στο καφενείο αραχτοί!

Hades είπε...

Συμφωνώ στα περισσότερα, αλλά θέλω να κάνω μια επισήμανση, όχι τόσο επάνω στο κείμενο, αλλά κυρίως επειδή διακρίνω ότι ακόμη και μέσα στςι τάξεις των φιλάθλων του Ολυμπιακού έχει περάσει μια εικόνα ότι έχουμε χωριστεί σε κοκκαλικούς και αντικοκκαλικούς.
Όπως αναγνωρίζουμε όλοι τα καλά που έχει προσφέρει ο Κόκκαλης στον Ολυμπιακό, έτσι κριτικάρουμε και τα αρνητικά του. Ούτε είμαστε εμπαθείς να μην βλέπουμε τα πρώτα, ούτε εθελοτυφλούμε ως προς τα δεύτερα.
Και τα λάθη πρέπει να τονίζονται για να μην επαναλαμβάνονται.

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Hades: Αγαπητέ σύγγαυρε, εγώ μάλλον ανήκω στους "κοκαλικούς" (αν δεχθούμε τη διαίρεση). Ουδέποτε ξέχασα τι έχει προσφέρει ο Κόκκαλης στον ΟΣΦΠ (και στην ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ). Όμως δεν μπορώ να δεχθώ ότι για το φετεινό αλαλούμ φταίει οποιοσδήποτε άλλος. Το μεν ΦΩΣ μάς λέει ότι φταίει ο... Νικοπολίδης. Ο δε ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ μάς λέει ότι φταίνε όλοι οι άλλοι πλην του Προέδρου. Λες και τις αποφάσεις τις παίρνει άλος κανείς πλην του Σωκράτη κόκκαλη. Και τα (πολλά κια μέγιστα) καλά δικά του είναι, και τα (λίγα, πλην βροντερά) κακά τού ανήκουν εξ ολοκλήρου. Αυτά.

τουκιθεμπλομ είπε...

Γιατί γκρινιάζετε, ω σύγαυροι;
Για να διαβάζουν τα χανουμοβαζελάκια και να διασκεδάζουν;

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ ΤΟΥΚΙΘΕΜΠΛΟΜ: Τα βαζελοχάνουμα, σύγγαυρε, είναι μονίμως... χαρούμενα!

Stratos είπε...

Φίλε Γιώργο συμφωνώ.
Ξεκίνησα να σου γράψω τη γνώμη μου αλλά μου βγήκε πολύ μεγάλο το κείμενο κι έτσι αποφάσισα να το κάνω post στο blog μου.
Αν θέλεις ρίξε μια ματιά και πες μου αν συμφωνείς κι εσύ.

http://alladalla.blogspot.com/

Και συγνώμη φίλε αν σε βάζω σε νταλγκά... :)

Ανώνυμος είπε...

κ.καθηγητά,
1. Συμφωνώ απόλυτα για το λάθος Κόκκαλη σχετικά με το Λεμονή. Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλοι! Είναι πιθανό να χάσουμε φέτος το πρωτάθλημα, όπως είναι επίσης πιθανό να ξαναφάμε 4άρα τα επόμενα χρόνια από ακατανόμαστους... όπως και να ξαναρίξουμε, κοκ. Στατιστικά υπάρχει αυτή η πιθανότητα και ισχύει για ΟΛΕΣ τις ομάδες - μικρές, μεγάλες - σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το θέμα είναι να μη σου γίνει συνήθεια (δες ΑΕΚ) και εκείνο που μετράει είναι η συνεχής βελτίωση και όχι τα περιστασιακά άσχημα αποτελέσματα. Ναι, πολύ χοντρή ήττα από την ΑΕΚ, ναι φταίει 100% γι'αυτο ο πρόεδρος, αλλά αυτός "φταίει" και για τα συνεχή πρωταθλήματα, έτσι δεν είναι? Δεν γίνεται στη μία να φταίει μόνο αυτός και στην άλλη να είναι όλοι συνυπεύθυνοι... Ψυχραιμία λοιπόν.
2. Για το Ριβάλντο έχω τελείως αντίθετη άποψη -πλέον-. Θεώρησα λάθος του που δεν ήρθε στη περσινή φιέστα να αποθεωθεί από το κόσμο (αυτή κι αν θα ήταν εκδίκηση κατά του κόκκαλη!). Λάθος από την δικαιολογημένη οργή του. Μετά όμως τα τελευταία καραγκιοζιλίκια του (4 δάχτυλα, γύρος θριάμβου...!, δηλώσεις για 7-0, 8-0, 15-0..) παραμένει ΜΕΓΑΛΟΣ παίκτης αλλά εξελίσσεται σε ανθρωπάκι. Αυτό δεν είναι περίεργο, δεν σημαίνει ότι επειδή υπήρξε ποδοσφαιρική ιδιοφυία πρέπει σώνει και καλά να διδάσκει και ήθος. Φυσικά και ήξερε πως έτσι πικάρει ΟΛΟ το κόσμο του Ολυμπιακού και όχι μόνο το Κόκκαλη! Θυμίστε μου ΜΙΑ φορά που έχει κάνει κάτι ανάλογο σε άλλες χώρες και άλλες ομάδες. Ειδικά στην ομάδα που τον μάζεψε από τη Κρουζέιρο και του ξανάδωσε την ευκαιρία να τον δούνε σε CL και Ευρώπη, οφείλει σεβασμό σε αυτήν και το κόσμο της! Στο πρόεδρό της ας μην οφείλει τίποτα (και ας τον χρυσοπλήρωσε). Τον αγαπήσαμε, του δώσαμε δίκιο αλλά έως εδώ! Ελπίζω στο τέλος να έχουμε να λέμε πως "με τον Ολυμπιακό πήρε 3 πρωταθλήματα και με την ΑΕΚ επίσης τρία..."

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ stratos: Μπαίνω να δώ, σύγγαυρε!

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ ανώνυμος: Σύγγαυρε, στο σημείο 1 συμφωνώ απ' αρχής έως τέλους. Απολύτως. Του Κόκκαλη είναι όλα τα καλά, του Κόκκαλη είναι και όλα τα κακά. Το έχω γράψει επανειλημμένως, και απορώ γιατί μου το επισημαίνεις, ωσάν να έχω άλλη άποψη. Είμαι μάλιστα, κατά την έκφραση του γιού μου "ο πιο φρενιασμένος κοκκαλάνθρωπος" που έχει δει ποτέ. Η υπερβολή (του) δείχνει και το μέτρο της αλήθειας. Εν πάση περιπτώσει, όσοι με γνωρίζουν προσωπικά χαμογελούν διαβάζοντας αυτές τις αράδες. Πάνω από όλα είμαι, όμως, ολυμπιακός (και μόνο ολυμπιακός)!
Στο σημείο 2 διαφωνούμε σε μερικά πράγματα. Δεν έχει και τόση σημασία ο βαθμός της διαφωνίας. Ο Ρίμπο είναι (για όποιους λόγους και για όποιες αιτίες) αντίπαλος πλέον και, ως εκ τούτου, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ, όπου τον πετυχαίνουμε, να -για να το πω παραστατικά- του πετάμε τα μάτια έξω. Όμορφα, ξηγημένα και πειραιώτικα. Κατά το αρχαίο ολυμπιακό ήθος! Συνέβη αυτό την παρελθούσα Κυριακή ή μήπως κατεβήκαμε στο ΟΑΚΑ φιρουλί-φιρουλά και δενμ προλαβαίναμε να τα μετράμε;
Και κάτι άλλο: πέραν του ποδοσφαιριστή Ριβάλντο, και δη μόνον όταν φορούσε την ερυθρόλευκη ριγωτή, δεν με ενδιαφέρει ο Ριβάλντο ούτε ως παίκτης ούτε ως άνθρωπος ή ανθρωπάκι. Είναι σε άλλο "βιότοπο". Χέστηκα για την τύχη του και το μέλλον του και τις ιδέες του. Όπως, άλλωστε, και εκείνος για τα δικά μου αντίστοιχα. Άρα, καλά κάνει και μου κάνει ό,τι μου κάνει. Αρκεί να μην το ξεχάσω εγώ αυτό που μου έκανε και να του ανταποδώσω εις το εκατονταπλάσιον -που λέει και το ιερόν ευαγγέλιον- με την πρώτηγ κιόλας ευκαιρία. Πάντως δεν τον είχα μόνιμο μουσαφίρη εγώ στο σπίτι μου και συνομιλητή για το μέλλον του Ολυμπιακού. Δεν τον έκανα εγώ παρέα επί καθημερινής βάσεως. Δεν τον ρωτούσα εγώ ποιόν προπονητή να πάρω στην "επιχείρησή" μου και ποιους Λεοζίνιους και λοιπούς να φέρω στον Θρύλο...
Και βεβαίως δεν είναι δική μου εφημερίδα ο "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ" που άνεργο τον ανεβάζει και αχάριστο τον κατεβάζει κοντά ένα χρόνο τώρα - το τελευταίο το "κάνεις" και εσύ (αλλά είναι δικαίωμά σου). Τί ήθελες δηλαδή; Να μας μοιράσει άνθη;! Εσύ, δηλαδή, αν ήσουν στη θέση του, αυτό θα έκανες;...
Σε χαιρετώ. Νά 'σαι καλά.

Hades είπε...

Προσωπικα πάντως, φίλε Γιώργο, ανήκω στους αδιάφορους. Δεν είμαι ούτε κοκκαλικός, ούτε αντικοκκαλικός. Το θέμα είναι ότι μια τέτοια "κόντρα" -που πιθανώς να δημιουργείται επίτηδες κιόλας, δεν αποκλείω τίποτε- δεν υφίσταται.
Η αλήθεια είναι ότι -όπως πολύ σωστά ανέφερες- οι άλλοι οπαδοί αδυνατούν να κατανοήσουν τι σημαίνει να'σαι γαύρος και κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Το ότι τα χώνουμε στον Κόκκαλη όποτε του τα χώνουμε δεν σημαίνει ότι τον περιμένουμε στη γωνία. Απλούστατα, όπως θα αποθεωθεί όταν και όσο πρέπει, έτσι θα δεχθεί και την κριτική κατ' αντιστοιχίαν.