18.5.08

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΡΗΣ 2-0


Αντιγράφω από το σάιτ του "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ":

Είναι ο κυρίαρχος. Είναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ομάδα της Ελλάδας! Είναι ο απόλυτος αυτοκράτορας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτά είναι μονάχα λίγα που μπορεί κανείς να πει για τον Ολυμπιακό. Για τον ΝΤΑΜΠΛΟΥΧΟ Ελλάδας της σεζόν 2007-08, καθώς μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν στη Θεσσαλονίκη και το Κύπελλο, επικρατώντας του Άρη με 2-0.
Οι Πειραιώτες ήταν οι ξεκάθαροι πρωταγωνιστές σ’ αυτόν τον τελικό. Έδωσαν χώρο στο… σανίδι στον αντίπαλό τους, αλλά του επέτρεψαν να είναι μονάχα κομπάρσος. Δεν απειλήθηκαν, «καθάρισαν» με συνοπτικές διαδικασίες την αναμέτρηση, χάρη σε γκολ των Κοσάσεβιτς και Ζεβλάκοφ, κι αν ήταν πιο προσεκτικοί στην τελική προσπάθεια, το σκορ θα είχε πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Πέραν των γκολ, άλλωστε, ο Λουτσιάνο Γκαλέτι είχε ένα χαμένο πέναλτι και ένα σουτ στο δοκάρι και ο Κώστας Μήτρογλου δύο σπουδαία τετ α τετ...
Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, ο Χοσέ Σεγκούρα δεν επεφύλαξε καμία έκπληξη στο αρχικό του πλάνο, σε διάταξη 4-4-2. Ο Αντώνης Νικοπολίδης ξεκίνησε κάτω απ’ τα δοκάρια, έχοντας τον Βασίλη Τοροσίδη στα δεξιά της άμυνας, τον Ραούλ Μπράβο στα αριστερά και τους Παρασκευά Άντζα, Μίχαλ Ζεβλάκοφ ως στόπερ. Ο Άκης Στολτίδης με τον Χρήστο Πατσατζόγλου ήταν τα δύο αμυντικά χαφ, με τον Λουτσιάνο Γκαλέτι να παίζει απ’ τα δεξιά στα χαφ, ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς απ’ τα αριστερά και τους Ντάρκο Κοβάσεβιτς, Κώστα Μήτρογλου ν’ αποτελούν τις επιθετικές αιχμές.
Εκπλήξεις δεν υπήρξαν ούτε στο στρατόπεδο του Άρη, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να επιστρατεύει επίσης ένα 4-5-1, με τον Κέλεμεν κάτω απ’ τα γκολπόστ, τον Νέτο στα δεξιά της άμυνας, τον Καράμπελα στα αριστερά, τους Αβραάμ Παπαδόπουλο, Ρονάλντο στο κέντρο της οπισθοφυλακής, τους Γιάχιτς, Νεμπεγλέρα ως αμυντικά χαφ, τον Χαβίτο να παίζει στα δεξιά της μεσαίας γραμμής, τον Σιστόν στα αριστερά και τον Ίβιτς πίσω απ’ τον προωθημένο Κόκε.
Όπως αναμενόταν, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με συνταγή… Τσάμπιονς Λιγκ, δίνοντας χώρους στους αντιπάλους του, με την πρόθεση να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις. Μόλις στο 11’, οι «ερυθρόλευκοι» απείλησαν, όταν έπειτα από λάθος του Κέλεμεν στη μικρή του περιοχή, ο ταχύτατος Γκαλέτι προσπάθησε να «τσιμπήσει» την μπάλα, αλλά ο τερματοφύλακας του Άρη έβαλε την κόντρα και την έστειλε να χτυπήσει πρώτα στο πόδι του Αργεντινού κι έπειτα να καταλήξει άουτ. Στο 16’ ο Τζόρτζεβιτς δοκίμασε το σουτ έξω απ’ την περιοχή, ο Κέλεμεν απέκρουσε ασταθώς και ο Ρονάλντο απομάκρυνε σε πλάγιο, για να φτάσουμε στο 19ο λεπτό, όταν οι Πειραιώτες –έχοντας ανεβάσει σταδιακά την απόδοσή τους- απείλησαν για τρίτη φορά: ο Ραούλ Μπράβο βρήκε όμορφα τον Μήτρογλου στην περιοχή, εκείνος γύρισε ακόμα πιο ωραία το σώμα του αποφεύγοντας τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, αλλά πάνω στο πλασέ, ο διεθνής αμυντικός του Άρη έβαλε την κόντρα, «σώζοντας» την ομάδα του.
Στο 25’ ο Κώστας Μήτρογλου έχασε μία ακόμα ευκαιρία. Ο Τζόρτζεβιτς εκτέλεσε κόρνερ, ο Κέλεμεν απομάκρυνε με γροθιά την μπάλα, η οποία έφτασε στον Κώστα Μήτρογλου, που με το κεφάλι –και με την εστία του Άρη ανυπεράσπιστη- έστειλε την μπάλα ψηλά, άουτ. Ο μικρός, όμως, έχει αρκετά χρόνια μπροστά του για να βελτιωθεί και να φτάσει τον βαθμό αποτελεσματικότητας του Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ο οποίος στην πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε, βρήκε δίχτυα! Στο 33’, έπειτα από μία πολύ καλά οργανωμένη αντεπίθεση των «ερυθρολεύκων», ο Γκαλέτι πραγματοποίησε αριστουργηματική σέντρα απ’ τα δεξιά και ο Σέρβος «φονιάς», με δυνατή κεφαλιά απ’ την «καρδιά» της «κιτρινόμαυρης» άμυνας άνοιξε το σκορ: 1-0! Ένα γκολ, που σε μεγάλο βαθμό πιστώνεται στον Αργεντινό ακραίο, στον οποίο έσπευσε ο Κοβάσεβιτς να το αφιερώσει...
Η απάντηση (και συνάμα πρώτη καλή στιγμή στον τελικό) του Άρη ήρθε γρήγορα. Στο 36’ ο Χαβίτο σούταρε συρτά, διαγώνια μέσα απ’ τη μεγάλη περιοχή, η μπάλα πέρασε κάτω απ’ τα πόδια του Ραούλ Μπράβο και έφυγε λίγο δίπλα απ’ το δεξί δοκάρι του τέρματος. Στο 44’, ο Γκαλέτι ξανά απ’ τα δεξιά πραγματοποίησε ωραία κούρσα, έβγαλε πολύ όμορφη πάσα για τον Κοβάσεβιτς, ο οποίος στην προβολή που επιχείρησε δεν μπόρεσε να προωθήσει την μπάλα προς τα δίχτυα, στην τελευταία αξιοσημείωτη φάση του πρώτου μέρους...
Με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, ο Ολυμπιακός έβαλε και τα δύο χέρια πάνω στο Κύπελλο! Ο Γκαλέτι (πάλι...) εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, ο Ζεβλάκοφ πήδηξε αμαρκάριστος στην «καρδιά» της άμυνας του Άρη και με καρφωτή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κέλεμεν (2-0)!
Στο 61’ ο Μπάγεβιτς έριξε στον αγώνα τον Φελίπε αντί του Καράμπελα, μεταθέτοντας τον Σιστόν σε θέση αριστερού μπακ και φέρνοντας τον Χαβίτο στα αριστερά της μεσαίας γραμμής, για να παίξει ο νεοεισελθείς ως δεξί χαφ. Ένα λεπτό μετά, όμως, παραλίγο ο Ολυμπιακός να τελειώσει τον τελικό: ο καλύτερος παίκτης του αγώνα, Λουτσιάνο Γκαλέτι, έπιασε ένα φαλτσαριστό, δυνατό σουτ απ’ τα δεξιά, για να τραντάξει η μπάλα το οριζόντιο δοκάρι και να καταλήξει άουτ! Αμέσως μετά, ο Κάλβο αντικατέστησε τον Χαβίτο, στη δεύτερη αλλαγή του Μπάγεβιτς, ο οποίος σε διάστημα δύο λεπτών άλλαξε και τους παίκτες που αγωνίζονταν στις πτέρυγες.
Στο 68’ ο Παπαδόπουλος πρόλαβε κι ανέκοψε τον Μήτρογλου, που έβγαινε μόνος του απέναντι στον Κέλεμεν, στο 70’ η κεφαλιά του Ίβιτς μέσα απ’ την περιοχή κοντραρίστηκε και ένα λεπτό αργότερα, ο Παπαδόπουλος βρέθηκε απέναντι απ’ τον Νικοπολίδη, προσπάθησε να γυρίσει την μπάλα σε κάποιον συμπαίκτη το, αλλά ο Ζεβλάκοφ προ του Κόκε απομάκρυνε. Ο Άρης συνέχιζε να πιέζει, ψάχνοντας το γκολ που θα τον ξανάβαζε στο παιχνίδι, αλλά εκείνος που έφτασε πολύ κοντά στο γκολ ήταν ο Ολυμπιακός: στο 75’, ο Στολτίδης με κάθετη πάσα έβγαλε τον Μήτρογλου στην πλάτη της άμυνας του Άρη, εκείνος διένυσε όλο το απ’ τη σέντρα προς την περιοχή των «κιτρινόμαυρων», αλλά το πλασέ που έκανε δεν ήταν καλό και ο Κέλεμεν μπλόκαρε την μπάλα. Στο 78’, όμως, χάθηκε ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία!
Ο Ραούλ Μπράβο σέντραρε απ’ τα αριστερά, ο Σιστόν ανέτρεψε τον Μήτρογλου που ετοιμαζόταν να σκοράρει και ο Κασναφέρης έδωσε το καταφανές πέναλτι: ο Γκαλέτι έστησε την μπάλα στην άσπρη βούλα, αλλά απ’ την εκτέλεση έστειλε την μπάλα λίγο δίπλα απ’ το δεξί δοκάρι της εστίας των Θεσσαλονικέων...
Ο Μπάγεβιτς αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα, βγάζοντας έναν ακόμα αμυντικό (Ρονάλντο) και ρίχνοντας έναν μεσοεπιθετικό (Ζεντίλ) στη μάχη, ο Σεγκούρα απάντησε με την είσοδο του Πάντου αντί του Μήτρογλου και στο 83’, ο Άρης έφτασε εις διπλούν κοντά στο γκολ: ο Νικοπολίδης πρόλαβε αρχικά να διώξει αντί του Κόκε και στη συνέχεια, η βολίδα του Αβραάμ Παπαδόπουλου έστειλε την μπάλα να προσκρούσει στο οριζόντιο δοκάρι και να καταλήξει άουτ...
Άψογη η διαιτησία του Γιώργου Κασναφέρη, στο τελευταίο του παιχνίδι, ο οποίος «κιτρίνισε» τους Ραούλ Μπράβο (21’), Σιστόν (77’), Κοβάσεβιτς (85’), Τζόρτζεβιτς (87’).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ραούλ Μπράβο, Άντζας, Ζεβλάκοφ, Στολτίδης, Πατσατζόγλου, Γκαλέτι (85’ Σίσιτς), Τζόρτζεβιτς, Μήτρογλου (81’ Πάντος), Κοβάσεβιτς (90’ Κωνσταντίνου).
ΑΡΗΣ: Κέλεμεν, Νέτο, Καράμπελας (61’ Φελίπε), Παπαδόπουλος, Ρονάλντο (80’ Ζεντίλ), Νεμπεγλέρας, Γιάχιτς, Σιστόν, Χαβίτο (63’ Κάλβο), Ίβιτς, Κόκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: