13.12.09

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΑ ΜΟΥΡΑΤΗ


Αντιγράφω από το γαυροϊστολόγιο http://thrylos-blog.blogspot.com/

Σαν σήμερα 12 Δκεμβρίου πέθανε ο κυρ-Αντρέας ε? Το θυμάμαι, ήμουν Καναδά όταν με πήρε ο πατέρας μου και μου το είπε. Νομίζω ότι έχω ξαναγράψει την ιστορία για τον κυρ-Αντρέα, ο οποίος ήταν γείτονας μου, όταν μεγάλωνα στο Κερατσίνι (για όσους είναι από την περιοχή, ο κυρ Αντρέας έμενε σε μια μονοκατοικία ακριβώς απέναντι από τον Άγιο Παντελεήμονα). Αξέχαστη φιγούρα. Παίζαμε μπάλα στην μικρή πλατεία απεναντι από το σπίτι του κι έβγαινε να μας δει και να μας δώσει συμβουλές. "Η μπάλα δεν παίζεται μόνο με τα πόδια, παίζεται και με το μυαλό". Είχε φάει τον πατέρα μου να με πάει στον Ολυμπιακό μια εποχή (ήμουν 11-12 χρονών τότε). "Παναγιώτη, άσε με να πάω τον μικρό στα τσικό του Ολυμπιακού. Παίζει με το μυαλό αυτός, όπως του έχω πει. θα γίνει μεγάλος παίχτης. Άσε με να τον πάω στον Ολυμπιακό". Ο πατέρας μου γέλαγε: "ρε Αντρέα, άσ' τον να τελειώσει το σχολείο. Μη του φουσκώνεις τα μυαλά. Άσ' τον να παει στο πανεπιστήμιο να προκόψει..." Ο πατέρας μου ποτέ δεν ασχολούνταν με τα αθλητικά. "Κάτσε να διαβάσεις" μου έλεγε. Άσε τη μπάλα, η μπάλα είναι μονο για διασκέδαση". Ο κυρ-Αντρέας δεν το έβαζε κάτω. Με έπιανε όποτε παίζαμε στην πλατεία και μου έλεγε "ρε συ, να μην τα παρατήσεις. Εσύ θα γίνεις ποδοσφαιριστής." Τελικά διαψεύστηκε ο κυρ-Αντρέας. Δεν έγινα ποτέ ποδοσφαιριστής, αλλά δεν έπαψα ποτέ να τον θυμάμαι και πολλές φορές ακόμα και σήμερα, όταν μιλάω με τον πατέρα μου κι η κουβέντα γυρίζει στο ποδοσφαιρο μου λεει "ρε συ, θυμάσαι τον κυρ-Αντρέα που ήθελε να σε πάει στον Ολυμπιακο. Ίσως να έκανα λαθος που δεν τον άφησα να σε παει...". Ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ. Δεν πειράζει, δεν έχω παράπονο απ΄ τη ζωή μου. Άλλωστε πόσοι και πόσοι καλοί πιτσιρικάδες δεν έκαναν ποτέ καριέρα σαν ποδοσφαιριστές όταν μεγάλωσαν. Ακόμα τον θυμάμαι όμως τον κυρ-Αντρέα και βλέπω ζωντανή την εικόνα του μπροστά μου, όποτε κλείνω τα μάτια μου. Τον βλέπω όπως τον θυμάμαι πιτσιρικάς, με τα στραβά πόδια του και το ηλιοκαμμένο πρόσωπο να παίζει μπάλα μαζί μας. "Η μπάλα δεν παίζεται μόνο με τα πόδια, παίζεται και με το μυαλό".
Aυτή ήταν μια γεννιά παιχτών που κερδισαν ελάχιστα από το ποδοσφαιρο οικονομικά. Ο κυρ-Αντρέας αν θυμάμαι καλά είχε βολευτει από τον Ολυμπιακό σε κάποια δημόσια υπηρεσία (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κατι τέτοιο, δε θυμάμαι καλά τώρα... αλλά θυμάμαι όταν κουβέντιαζαν οι "μεγάλοι" που έλεγε "να είναι καλά ο Ολυμπιακός που με βόλεψε σε αυτή τη θέση) όπου δούλεψε σαν υπάλληλος όταν σταματησε να παίζει ποδόσφαιρο. Καμμιά σχέση με τους εκατομμυριούχους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές του σήμερα. Άλλωστε το γεγονός ότι έζησε όλη του τη ζωή στο Κερατσίνι, στο ίδιο χαμηλό σπιτάκι, δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, παρότι θρύλος, παρέμεινε ένας από εμάς μέχρι που πέθανε. Πραγματικά, ακόμα τον θυμάμαι να κάθεται έξω από το σπίτι του σε ένα καρεκλάκι και να μας κοιτάζει απέναντι στην πλατεία που παίζαμε μπάλα και να δίνει εντολές λες κι έπαιζε ακόμα στον Ολυμπιακό "με τη μια τη μπάλα ρε", "παίξτε με ψυχή" "γερά, μη φοβάστε κανέναν", κι έβγαινε η κόρη του αν θυμάμαι καλά και του έβαζε χέρι "ρε πατέρα, άσε τα παιδιά να παίξουν μη τα ζαλίζεις". Αλλά αυτός εκεί, είχε μεράκι με το ποδόσφαιρο. Ο κυρ-Αντρέας έζησε και πέθανε σαν ένας από εμας. Γι' αυτό και λατρεύτηκε σαν θρύλος, όπως ακριβώς του αξίζει. Νά 'σαι καλά για τις αναμνήσεις κυρ-Αντρέα.

6 σχόλια:

Unknown είπε...

"Θρύλος" ο Μουράτης. Μέγιστος. Μία γλωσσολογική ερώτηση, κύριε καθηγητά: Μιας και είμαστε ευρωπαίοι ποιο είναι πιο σωστό, Olympiakos ή Olympiacos; k ή c; Και το y; Είναι σωστό; Μήπως το mp πρέπει να γίνει b;

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Βαγγέλης: Λόγω της διαφοράς του ελληνικού και του λατινικού αλφαβήτου, καλούμεθα να επιλέξουμε μεταξύ μεταγραφής (transcription) και μεταγραμμάτευσης (transliteration) των λέξεων. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι τρόποι γραφής είναι σωστοί! Προσωπικώς γράφω Olympiacos επειδή η λέξη παραγωγής είναι διεθνής (και τρόπον τινά μας δεσμεύει η διεθνής αναγνωρισιμότητά της). Αν δεν ήταν διεθνής η λέξη, θα έγραφα Olibiakos.
Σε χαιρετώ.

Unknown είπε...

Ευχαριστώ πολύ!

ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ είπε...

ΑΤΣΑ-ΟΥΤΣΑ που μας είπε και Ο Στράτος, ΑΤΣΑ-ΟΥΤΣΑ Αντρέα!

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Μέγας ο Μέγιστος Ανδρέας Μουράτης, Η Σημαία του Ολυμπιακού μας, Η Ψυχή της Ψυχής του Θρύλου μας Να ομολογήσω, με πόνο ψυχής, ότι μου διέφυγε η ημερομηνία του θανάτου Του. Ομως, το βράδυ της Παρασκευής, 11ης, είχαμε βγεί με τον Στράτο τον Σωτρίνη και άλλη εκλεκτή ..γαυροπαρέα (Μπαζίνας, Καρδάσης, Πιπίνης!) και στο κουτούκι του Κατσόγιαννου, στην Δραπετσώνα, μιλήσαμε γιά όλα, φυσικά και για τον Μουράτη, Ο Στράτος μας έλεγε για το "Ατσα-Ούτσα", για το "Πιτσιρίκο"-που ηταν η αγαπημένη του προσφώνηση προς πάντες, εγώ έλεγα στον Καρδάση για την φωτογραφία που έχει στο βιβλίο του (80 Χρόνια, 80 Μορφές) με τον Μουράτη σε αποστολή της Εθνικής Ενόπλων να χορεύει ..κοζάκικα-και όλα αυτά ακουγοντας μιά θαυμάσια ρεμπέτικη κομπανία Φαγαμε, ήπιαμε, τραγουδήσαμε, και γυρνώντας με το αμάξι μου προς Κερατσίνι, ο Στράτος μας έδειξε το σπίτι που έμενε, απέναντι από τον Αγιο Παντελεήμονα του Κερατσινίου Κατά σύμπτωση [παιζει η μοιρα παιχνίδια] ήταν ηδη 1.45 μετά τα μεσάνυχτα Είχε μπεί η 12η Δεκεμβρίου! Και είμαι βέβαιος, ότι καθώς πέρναγε από κει μιά παρέα Ολυμπιακών, μετά το τραγούδι, το ποτό και την κουβέντα του, ο Κυρ Ανδρέας πρέπει από κάπου ψηλά να χαμογέλαγε ευχαριστημένος λέγοντας "Ατσα-Ουτσα"

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Για το Olympiakos ή Olympiacos έχω μερικές ενστάσεις, έστω και ειδικού παρόντος. Σωστά το Olympiacos είναι πλησιέστερα προς το επίθετο Olympic που στα αγγλικά αποδίδει το Ολυμπιακός -εξ Ολυμπίας-οπως οι αγωνες, η φλόγα, το ιδεωδες, η Επιτροπή κττ Παράλληλα, όμως, σε όλη την ..Αγγλική βιβλιογραφία, την οποία καλώς ..γνωρίζετε ότι γνωρίζω, ήτοι περιοδικά, βιβλία, προγράμματα αγώνων [πχ Τοττεναμ, Σελτικ] από την δεκαετία του 70 και εντεύθεν η Ομάδα μας πάντοτε αναγραφόταν σαν Olympiakos Piraeus (θα καταθέσω και ..γραπτάς αποδείξεις στην σελίδα μου!) Οταν καθιερωθεί στον γραπτό λόγο (εν προκειμένω στον αγγλικό) μιά μορφή ξένης λέξης, η ορθογραφία -που αποδίδει και το ηχητικά εκφερόμενο "Ολυμπιάκος" , υπό των Αγγλων, βεβαια!- δεν ξέρω πόσο κατοχυρώνει την χρήση της, αλλά, πάντως, εμένα μου φαίνεται σαν ..ανορθόγραφο, στο μάτι όταν το βλέπω αγγλικά με "c" Ισως φταίει και η αλλαγή στην ιστοσελίδα μας, που συνέπεσε με την επίσης αλλαγή στο σήμα μας-όταν ..κοτσάρισαν το "1925" στον ..σβέρκο του έφηβου Το σήμα στην φανελα του Μουρατη, ξαναδέστε το, είχε την χρονολογία στον κύκλο, μαζί με το πλήρες Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς
Αθεράπευτα παραδοσιακός και Υμέτερος