1.3.07

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ





Για τον -με τον τρόπο του, ασφαλώς- φίλο του Ερυθρόλευκου Μετεριζιού Λυκούργο Βερέμη από το Μοντεβιδέο καταχωρώ το ακόλουθο ποίημα του Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Η φωτογραφία του Χούλιο Λοσάντα -"στην πάντα, στην πάντα, έρχεται ο Λοσάντα"- από τη δεκαετία του '70 συνοδεύει υπέροχα τόσο το κείμενο του Μπόρχες όσο και τη φωτογραφία με την Playa Pocitos από την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης.


JORGE LUIS BORGES


MONTEVIDEO: ΟΡΟΣ ΟΡΩ


Στ’ απόγιομά σου εγώ κατρακυλώ,
σαν κούραση στην κατηφόρα.
Η νέα –που πέφτει– νύχτα
φτερουγίζει απάνω απ’ τις σκεπές σου.
Είσαι το Μπουένος Άιρες το δικό μας,
που κάποτε
μαζί με τα χρόνια εγλίστρησε και τα ζαμάνια μας…
ήσυχα εγλίστρησε κάποτε
στην πλαγιά του βουνού κι ανεπαίσθητα…
ήσυχα εγλίστρησε και πάει τώρα.
Είσαι πόλη δικιά μας γιορτερή, αργυρή, αργεντινή,
είσαι σάμπως τ’ άστρο
που γίνεται δύο αστέρια
μες στων νερών τον καθρέφτη.
Πύλη σφαλερή στο χρόνο είσαι,
κι οι δρόμοι σου θυμίζουν παρελθόν πολύ πιο γαλήνιο.
Από ’κεί μας έρχετ’ εμάς κάθε πρωί η αυγή
πετούμενη
πάνω απ’ τα νερά τα γλυκά, τα τεφρόφαια.
Πριν φωτιστεί ο ζόφος ο δικός μου,
χάραμα έχει φαιδρύνει εσένα τους κήπους σου.
Πόλη που ακούγεται στ’ αφτί σαν νά ’ναι στίχος.
Δρόμοι με φως παντού της αυγής,
σαν αυλής,
σαν ν’ αυλείσαι.

Μετάφραση: Γιώργος Κεντρωτής

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Borges ήτο ΠΑΝΑΘΗΝΑΊ΄ΚΟΣ. Δεν το γνωρίζετε;

Ανώνυμος είπε...

Εξάλλου - συνεχίζω - είναι γνωστό ότι ο εν λόγω Αργεντινός σύχναζε στο ''καταπράσινο'' ΚΑΦΕ ΤΟΡΤΟΝΙ ενώ τα Κυριακάτικα απογεύματα αναζητούσε την έμπνευση στο ένδοξο MONUMENTAL !

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΥΜΠΡΙΑΚΟΣ ή ΜΠΟΡΟΘΡΥΛΟΣ ;

τουκιθεμπλομ είπε...

Αποκλείεται! Γνωρίζω καλά πως στο ταξίδι του στην Ελλάδα τον συνόδευε μπορχικός μεταφραστής εγνωσμένων ερυθρολεύκων φρονημάτων...

Ανώνυμος είπε...

Δουλειά δεν έχουμε και τα βάζουμε με την ΠΑΥΛΙΝΑ ; ΑΙΣΧΟΣ !

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

Ενας-ένας, φίλοι μου:

@ ornithologicus: Ο Μπόρχες, αγαπητέ φίλε, δεν σκάμπαζε γρυ από ποδόσφαιρο. Το 1978, την ημέρα και ώρα του τελικού του Μουντιάλ, που έγινε, ως γνωστόν, στο Μπουένος Άιρες, έδινε κάποια διάλεξη. Τώρα αν πήγαινε και στο Μονουμεντάλ για να αντλήσει έμπνευση από τις "gallinas", τί νας σας πω, δεν ξέρω. Εγώ στην Αργεντινή πάω μόνο στο Λα Μπομπονέρα (άντε και στην Αβεζανέδα) - οπουδήποτε αλλού (τί να σας πω) σιχαίνομαι!

Στο καίριο ερώτημά σας "ΟΛΥΜΠΡΙΑΚΟΣ ή ΜΠΟΡΟΘΡΥΛΟΣ;" απαντώ: "Νέτα σκέτα ΠΑΠΟΥΤΣΕΛΛΗΣ". Δηλαδή, τί θα ήμουν;: ΤΖΙΤΖΗΣ, ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ, ΒΑΜΒΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΧΑΣ, ΖΛΑΤΑΝΟΣ, ΚΑΤΣΩΡΑΣ, ΔΕΔΕΣ, ΒΟΥΡΑΚΗΣ, ΒΑΣΣΑΡΑΣ (πατήρ και υιός), ΛΑΤΣΙΟΣ (πατήρ και υιός) ΠΑΜΠΟΡΙΔΗΣ (πατήρ), ΨΥΧΟΜΑΝΗΣ, ΜΠΙΚΑΣ, ΤΡΙΚΑΛΗΣ, ΣΠΑΝΕΑΣ, ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΚΟΣ, ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗΣ;

Και πάλι Μπόρχες: Ο Χόρχε Λουίς έχει γράψει ένα σύντομο κείμενο με τίτλο "Argumentum ornithologicum", όπου αποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού. Το έχει μεταφράσει στα ελληνικά ο Δημήτρης Καλοκύρης, και περιλάμβάνεται στον "Δημιουργό", που εκδόθηκε από το Ύψιλον το 1980. Αν δεν το γνωρίζετε, γράψτε μου να σας το στείλω.

@ ΤΟΥΚΙΘΕΜΠΛΟΜ: Μα και βέβαια, αγαπητέ μου. Ο Αχιλλέας Κυριακίδης είναι μέγας γαύρος και πρώτης γραμμής διανοούμενος. Πέρα από φίλος του, είμαι θαυμαστής του. Ανάμεσα στις εκατοντάδες λαμπρές μεταφράσεις του, εκτός από αυτές των έργων του Μπόρχες, ξεχωρίζουν και οι μεταφράσεις των έργων του Ζωρζ Περέκ και Ραιημόν Κανώ.

@ no milk today: Δεν καταλαβαίνω τί εννοείτε. Λυπάμαι.

Ανώνυμος είπε...

Φχαριστώ για την απάντηση. Με φώτίσατε ... Χα, χα, χα !!!
Ρε κασιλγιοδάση, σε μένα τα πουλάς αυτά ; Δεν τό ‘πιασες, ρε γαμώτο;

Ανώνυμος είπε...

Εννοώ τις ΄΄ Μαμάδες βορείων προαστίων’’. Μπαίνετε αλλού και τις βρίζετε. Έχετε καταντήσει περιφερόμενος συκοφάντης της μπλογκόσφαιρας ! ΑΙΣΧΟΣ again!!!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τους οπαδούς της Μπόκα τζούνιορς τους αποκαλούν ΄΄Σκατάδες΄΄ ;

Ανώνυμος είπε...

Ωραίος κατάλογος, κ. Κεντρωτή, αλλά ξεχάσατε τον ένα και μοναδικό, Δούρο. Ολόκληρο πρωτάθλημα τους χάρισε. Το όνομά του πρέπει να γραφεί με χρυσά γράμματα στις σελίδες της φτωχής ιστορίας της Βαζέλας.

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ ornithologicus: Το ψιλοϋποπτεύθηκα, ρε κασιγιολδάση, και θέλω να με πιστέψεις. Γι' αυτό και το "σουξουμούξου" με το κειμενάκι του Μπόρχες. Αλήθεια, όμως, από πότε έγινες "gallina"; Εσύ δεν μού 'λεγες τόσα χρόνια ότι είσαι Μπόκα, κι εγώ σου απαντούσα ότι έχεις κάνει και μία σωστή επιλογή στη ζωή σου;! Τέλος πάντων, θαν το ειπώ του Σάμπατο -του Ερνέστο- και θα στενοχωρηθεί.

@ no milk today: Α ναί! Καλά τώρα, δεν τσιμπάω σε τέτοια. Ναι είμαι ο περιφερόμενος συκοφάντης της μπλογκόσφαιρας. But no sugar tonight!

@ γεωργουσόπουλοσ live: Τους οπαδούς της cabj τους λένε "bosteros", τουτέστιν "σκατ(ι)άδες), διότι βρωμάνε, καθότι στο λιμάνι δεν έχομε τα μιλλιόνια του Νούνιες για να αγοράζουμε ακριβά ραώματα από τα Παρίσια. Το "σκατιάδες" είναι απόδοση του όρου κατά το ήθος του Νίκου Εγγονόπουλου. Τους οπαδούς του ΠΑΟ, αλήθεια, γιατί τους λένε "βαζέλες"; Αν κάνετε τον κόπο να μου απαντήσετε, σας παρακαλώ να μου δώσετε τη μία και μόνη ορθή απάντηση!

@ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ (ornithologicus, no milk today και γεωργουσόπουλοσ live): Σαν τον καλό Θεό μου μοιάζετε: τρισυπόστατος μεν, κατ' ουσίαν όμως ΕΝΑΣ. Άντε, Δόξα Σοι...

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ;

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ ornithologicus: Αυτή τη στιγμή είμαι στον Κυβερνοχώρο. Από Δευτέρα όπου θέλεις - τα λέμε! Δεν μου απάντησες αν είσαι όντως "gallina" ή αν απλώς μού 'κανες πλάκα. Χαίρε!