10.12.07

ΤΑΚΗΣ ΛΕΜΟΝΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ


Ακολουθεί συνέντευξη τύπου του Τάκη Λεμονή για τον αυριανό αγώνα του Ολυμπιακού με την Βέρντερ Βρέμης:


Είναι όχι σύνηθες φαινόμενο, να βλέπουμε ομάδες να εξαρτώνται αποκλειστικά το παιχνίδι τους από έναν παίκτη. Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη Βέρντερ με Ντιέγκο και τη Λάτσιο με Λεντέσμα. Στα δύο προηγούμενα ματς, καταφέρατε και εξουδετερώσατε τα ατού αυτά και ο Ολυμπιακός πήρε τις νίκες. Η ομάδα είναι έτοιμη να ξανακάνει το ίδιο πράγμα και να πάρει την πρόκριση;

Υπάρχει μία κατά κάποιο τρόπο ομοιότητα όσον αφορά στους δύο παίκτες, γιατί είναι δύο παίκτες που εξαρτάται αρκετά το οργανωτικό κομμάτι των ομάδων τους, αλλά ο μεν Ντιέγκο είναι πολύ καλύτερος στο σκοράρισμα και κινείται σε άλλο χώρο από ότι ο Λεντέσμα. Νομίζω ότι είναι λάθος να εστιάσουμε την προσοχή μας στον Ντιέγκο. Η Βέρντερ είναι πολύ καλή ομάδα, δεν στηρίζεται μόνο στον Ντιέγκο και το απέδειξε στο ματς με την Ρεάλ που χωρίς αυτόν έκανε μία πολύ καλή εμφάνιση μέσα στη Γερμανία. Θα είναι λάθος μας να εστιάσουμε σε αυτόν. Σίγουρα είναι παίκτης που χρειάζεται προσοχή, αλλά η Βέρντερ διαθέτει κι άλλους επικίνδυνους παίκτες. Γενικά πιστεύω ότι διαθέτει ένα σύνολο, που σαν ομάδα, είναι ωραίο να την παρακολουθείς.

Κύριε Λεμονή ο Ολυμπιακός δεν έχει συνηθίσει να δίνει τέτοιους τελικούς, μήπως θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία και ψυχολογική και αγωνιστική; Θα βαρύνει τα πόδια των παικτών αυτό, αφού τα τελευταία χρόνια δεν είχαν συνηθίσει να δίνουν τέτοιους αγώνες για την πρόκριση;

Νομίζω μας τυχαίνουν, επειδή η ομάδα είναι καινούργια, κάποια πράγματα για πρώτη φορά. Θα δείξουμε μετά το ματς, πώς έχουμε διαχειριστεί και πώς έχουμε αντιδράσει για ένα τέτοιο παιχνίδι... Νομίζω ότι, και το επαναλαμβάνω αρκετές φορές, ότι αυτή η ομάδα δείχνει να έχει κάτι, το οποίο θα το δούμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό αρκετά αργότερα. Αυτή τη στιγμή αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουμε ένα παιχνίδι που λογικά χαρακτηρίζεται σαν τελικός για την πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι μετά και από αυτό το παιχνίδι, μπορεί να είμαστε και στο ΟΥΕΦΑ. Αυτό που είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό, είναι ότι κρατάει σίγουρα την τύχη του, στα χέρια του, στα πόδια του κατά κάποιο τρόπο, αλλά έχει γίνει μία πολύ καλή προσπάθεια και σίγουρα ο Ολυμπιακός είναι μέσα στους στόχους που έχει θέσει, ξεκινώντας αυτή τη διοργάνωση. Αυτό είναι το σημαντικό και ακόμα, ότι ο κόσμος αγκαλιάζει και βλέπει αυτή την υγιή προσπάθεια που γίνεται από τον Ολυμπιακό, να φτιάξει μία ωραία ομάδα.

Κύριε Λεμονή, η Βέρντερ στο ματς με το Ανόβερο δέχθηκε τέσσερα γκολ και γενικά ξέρουμε ότι δέχεται εύκολα γκολ. Σας προδιαθέτει να χτυπήσετε εκεί και το ρωτάω αυτό γιατί ακούγονται διάφορα τις τελευταίες ημέρες, ότι βολεύει και η ισοπαλία.

Έχω πει ότι είναι πολύ επικίνδυνο το να παίζεις για δύο αποτελέσματα. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αλλάξουμε σε τίποτα από όσα έχουμε δείξει σε αυτή τη διοργάνωση. Πρέπει να πάμε για τη νίκη, είναι ανάγκη, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση και πιστεύω ότι οποιοσδήποτε προπονητής να ήταν στη θέση μου το ίδιο θα έλεγε. Είναι πολύ επικίνδυνο το να στοχεύσουμε στην ισοπαλία. Ίσως σε κάποιους θα μπορούσε να βγει αυτό, αλλά το θεωρώ πάρα πολύ επικίνδυνο. Δεν νομίζω, ότι επειδή χτίζουμε και τη φιλοσοφία αυτής της ομάδας όπως είπα, δεν μπορούμε να πάμε σε τακτικές, που να κοιτάξουμε μόνο το αμυντικό μας παιχνίδι. Θα είναι λάθος και για το χτίσιμο της φιλοσοφίας που θέλουμε στον Ολυμπιακό. Θα προσπαθήσουμε πάρα πολύ για να κερδίσουμε το ματς. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει σε τέτοιο επίπεδο τα αποτελέσματα, αλλά γι’ αυτό που αισθάνομαι σίγουρος και αποπνέει και όλη η ατμόσφαιρα στο Ρέντη, είναι ότι θα παλέψουμε σαν τρελοί σε αυτό το ματς.

Σας φοβίζει αυτό που λένε ότι η γερμανική μηχανή, δεν πεθαίνει μέχρι την τελευταία στιγμή;

Δε θα πεθάνει κανείς (γέλια...). Το ξέρουμε, οι Γερμανοί σαν λαός στο ποδόσφαιρο το έχουν δείξει κατ’ επανάληψη ότι παλεύουν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο τα πάντα, αλλά νομίζω ότι το κάθε ματς είναι ξεχωριστό. Αυτό που έχουν δείξει όλα τα τελευταία χρόνια οι Γερμανοί, πιστεύω το δείξαμε κι εμείς στα περασμένα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ, ότι πουλάμε ακριβά το τομάρι μας και παλεύουμε κι εμείς το ίδιο. Τώρα το ποιος θα επικρατήσει, θα το ξέρουμε αύριο.

Ο Ολυμπιακός έχει φτάσει αυτή τη χρονιά να είναι καλύτερος στους εκτός παρά στους εντός έδρας αγώνες του. Αν βρεθείτε πίσω θα μπορέσετε να αντιδράσετε ή θα υπάρξει ένα ψυχολογικό πρόβλημα, σε ένα γεμάτο «Καραϊσκάκη»;

Νομίζω ότι γενικά έχουμε δείξει ότι αντιδράμε αρκετά καλά σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού. Αυτό που είμαι σίγουρος για τον κόσμο και το πώς θα αντιδράσει σε μία ενδεχόμενη άσχημη κατάσταση για την ομάδα, είμαι σίγουρος πως θα αντιδράσει πολύ θετικά, θα μας βοηθήσει πάρα πολύ. Αυτό το βλέπουμε κατ’ επανάληψη σε όλα τα ματς του Ολυμπιακού. Ο κόσμος πλέον έχει γίνει ένα με την ομάδα και σε δύσκολες στιγμές ξέρει να βοηθάει κι αυτό περιμένουμε να δούμε αύριο, να έχουμε μεγάλη βοήθεια από τον κόσμο.

Εδώ που έφτασε ο Ολυμπιακός δε θα είναι άδικο να μείνει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ; Με δεδομένο ότι έκανε δύο εκτός έδρας νίκες, παίζει με κόσμο στο «Καραϊσκάκη», για δύο αποτελέσματα ή είστε της φιλοσοφίας δεν υπάρχει αδικία;

Ναι, κατά κάποιο τρόπο... Όταν έχεις μία σειρά έξι αγώνων, λες ότι στο τέλος θα κάνω το ταμείο, μέχρι στιγμής φτάσαμε σε ένα σημείο υπολείπεται ένα ματς και σίγουρα κρατάμε την τύχη στα χέρια μας. Δεν νομίζω ότι μπορείς σε αυτό το επίπεδο, να μιλήσεις για άδικο οτιδήποτε συμβεί. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, όλες οι ομάδες είναι πάρα πολύ καλές και στις περισσότερες περιπτώσεις τα πάντα κρίνονται σε λεπτομέρειες.

Από τα γκολ που έχει πετύχει ο Ολυμπιακός τα μισά προέρχονται από ασίστ του Τζόρτζεβιτς. Αυτό σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός χάνει ένα όπλο του με την απουσία του; Σκέφτεστε κάποια εσωτερική αλλαγή ώστε να καλύψετε ένα μέρος αυτής της δημιουργικότητας; Ίσως να φέρετε τον Τοροσίδη στη μεσαία γραμμή;

Αυτό είναι κάτι το οποίο περιμένω και την προπόνηση, να δω κάποια πράγματα για τον Χρήστο τον Πατσατζόγλου και λιγότερο τον Ζεβλάκοφ, για να δούμε αν είναι 100% έτοιμοι να αγωνιστούν. Οπωσδήποτε μετά την προπόνηση μέσα μου θα είμαι ξεκάθαρος πως θα παρουσιαστεί η ομάδα, αλλά πρέπει να περιμένω αυτούς τους δύο παίκτες. Πιστεύουμε ότι ο Ζεβλάκοφ έδειξε ότι είναι πανέτοιμος και περιμένουμε και τον Χρήστο. Από εκεί και πέρα, τελευταία στιγμή είναι πολύ δύσκολο να αλλάζεις κάποια πράγματα πάνω στον τρόπο που έχεις μάθει να παίζεις και είναι πολύ μεγάλο το ρίσκο. Η απώλεια του Τζόλε είναι σίγουρα σημαντική, αλλά νομίζω πως σαν ομάδα θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε σωστά και να αναπληρώσουμε αυτό το κενό.

Πόσο σημαντικό είναι για τον Ολυμπιακό να πάει στους «16»;

Θα ξεκινήσουμε από το καλοκαίρι για το τι στόχους έχουμε βάλει σαν ομάδα. Εμένα, ο πρώτος στόχος ήταν ότι πρέπει να γίνει μία διαφορετική ομάδα από αυτή που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια και το δεύτερο έχοντας τις διοργανώσεις που παίρνουμε μέρος, να βάλουμε τις προτεραιότητες. Σίγουρα το πρωτάθλημα και το κύπελλο είναι στόχοι που από την ίδρυση του Ολυμπιακού είναι αυτονόητοι, κι από εκεί και πέρα για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχοντας τα παιχνίδια του ομίλου θα θέλαμε να συνεχίσουμε να παίζουμε στην Ευρώπη μετά από αυτά, είτε στο ΟΥΕΦΑ είτε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Νομίζω ότι είμαστε αρκετά κοντά σε κάποιον από τους δύο, υπάρχει βέβαια και το ακραίο σενάριο, της ήττας μας και της ήττας της Ρεάλ. Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε αυτό που είχαμε οριοθετήσει από την αρχή της περιόδου. Σημαντικό είναι πολύ πάντως, γιατί θέλουμε να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας, στους εαυτούς μας, αλλά δε θα σταματήσω να το λέω, ότι αυτή η ομάδα δείχνει ότι έχει πολύ καλό μέλλον και δεν πρέπει αυτό σε οποιαδήποτε περίπτωση να μας βγάλει έξω κάποια λανθασμένη διαχείριση σε περίπτωση επιτυχίας ή αποτυχίας. Πιστεύω ότι κλειδί στον Ολυμπιακό είναι πως διαχειρίζεται και τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες.

Είπατε ότι είναι πολύ δύσκολο το να πηγαίνεις για δύο αποτελέσματα. Ποια είναι η συμβουλή σας στους ποδοσφαιριστές σας για το άγχος;


Νομίζω ότι αν βρούμε τη σωστή δόση του άγχους, είναι όλα καλά. Πρέπει να έχουμε άγχος, είναι λογικό, αρκεί να μην είναι δυσβάσταχτο. Πρέπει να ξέρουμε κάτι: ότι πολλές φορές σχεδιάζουμε πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, αλλά η εξέλιξη των αγώνων μπορεί να σου φέρει άλλα πράγματα μπροστά. Αυτό που βλέπω, από πλευράς ψυχολογίας είναι ότι δεν είναι δύσκολο ματς, για έναν προπονητή να προετοιμάσει τους παίκτες του για τέτοια παιχνίδια. Ξέρουμε ότι αυτά τα παιδιά πέφτουν για ύπνο και σκέφτονται αυτά τα ματς, πράγμα που δεν συμβαίνει συνήθως σε ματς μικρότερο. Το ότι είναι οι παίκτες συγκεντρωμένοι σε αυτόν τον αγώνα, εγώ το θεωρώ δεδομένο γιατί όπως και να το κάνουμε, είναι η καλύτερη διοργάνωση που υπάρχει σε επίπεδο συλλόγων και νομίζω ότι από μόνη της η λάμψη που έχει από μόνη της η διοργάνωση, οδηγεί τους παίκτες να είναι πολύ συγκεντρωμένοι, να σκέφτονται το ματς και γενικά να παρουσιάζονται έτοιμοι. Αυτό που είπα και προηγουμένως, είναι ότι θέλουμε πάρα πολύ, να μπει και ο κόσμος αύριο στο ρυθμό της τακτικής μας. Νομίζω ότι έχει καταλάβει την προσπάθεια και είναι παρών να μας βοηθήσει μέσα στο γήπεδο.

Κύριε Λεμονή, επειδή έχετε υπάρξει και ποδοσφαιριστής, είναι πιο δύσκολο για έναν παίκτη να προετοιμάζεται ή για έναν προπονητή, για ένα τόσο δύσκολο ματς;

Εντάξει, το καθένα έχει το βαθμό δυσκολίας. Θεωρώ ότι η θέση του προπονητή είναι πιο δύσκολη, γιατί έχεις να σκεφτείς για ολόκληρη την ομάδα. Όταν παίζεις σκέφτεσαι πιο πολύ σκέφτεται με τον εαυτό σου για το πώς θα αγωνιστείς και τι θα κάνεις, αλλά σαφώς είναι πιο δύσκολο, η θέση του προπονητή.

Άλλες δύο φορές που ο Ολυμπιακός κυνηγούσε δύο αποτελέσματα, η μία με τη Λυών κι άλλη μία με Λίβερπουλ, δεν τα κατάφερε. Τώρα παρουσιάζεται μία ευκαιρία επιπλέον, επειδή θα είναι μπροστά στον κόσμο του ο Ολυμπιακός;

Όχι, δεν είναι οδηγός αυτά τα αποτελέσματα για τις σκέψεις μας. Οδηγός είναι ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό σε αυτό το θεσμό και αυτή είναι η μόνη σκέψη που μας οδηγεί.

Επειδή μιλάμε για τελικό, για το ματς της χρονιάς. Εσείς τι εισπράττετε από τους παίκτες του Ολυμπιακού στα αποδυτήρια, γυαλίζει το μάτι τους για τη νίκη ή υπάρχει ένας φόβος, μία ανησυχία;

Αυτό πιστεύω θα το δείτε αύριο στο γήπεδο. Αυτό που νιώθω σας έχω πει γι’ αυτή την ομάδα, είναι ότι πάω κάθε ημέρα στο Ρέντη με πάρα πολύ μεγάλη ευχαρίστηση για να κάνω προπόνηση. Είναι σπάνιο αυτό το φαινόμενο, να είσαι προπονητής σε έναν τέτοιο σύλλογο με τέτοια πίεση και να σκέφτεσαι πότε θα περάσει η ώρα, για να πας στο Ρέντη, να προπονήσεις αυτή την ομάδα. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό που έχουμε.

5 σχόλια:

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Πάμε!

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ θεόδωρος α. Πέππας: Vamos!

Ανώνυμος είπε...

ΠΆΜΕ ΣΑΝ ΤΡΕΛΟΊ ΓΙΑ ΤΗ ΝΊΚΗ

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Ολυμπιακέ μαζί σου,
γιά την δόξα την τιμή σου,
γιά το μεγαλείο σου,
Ολυμπιακέ μαζί σου,
η ψυχή μας και ψυχή σου

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Θεόδωρος α. Πέππας: ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ, ΜΑΖΙ ΣΟΥ.