8.1.10

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ... ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ!


Διαβάζω, σύγγαυροι, τα ερυθρόλευκα ιστολόγια και ειλικρινώς απογοητεύομαι όχι τόσο από τις καταχωρίσεις των ιστολόγων όσο από τα σχόλια των επισκεπτών τους. Να εξηγηθώ μάλιστα εκ προοιμίου: κανενός μεν δεν αμφισβητώ την ολυμπιακοφροσύνη, αλλά με τη «φρόνηση» η συντριπτική πλειονότητά τους (και να με συμπαθούν) δεν τα πάει και τόσο καλά. Μια γκρίνια... μια κλάψα... κι ένας φτηνιάρικος εξυπνακισμός από ηλεκτρονική αποόσταση ασφαλείας.... Και βέβαια δεν είμαι ντέτεκτιβ, για να ξέρω αν αυτοί που σχολιάζουν και γράφουν ό,τι γράφουν πάνε στο γήπεδο (και πόσο συχνά), αλλά θα αποδεχθώ την υπόθεση ότι δεν χάνουν αγώνα της ομάδας μας τουλάχιστον εντός έδρας. Αυτό, όμως, κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα για όσους γράφουν μερικά από τα πράγματα που θα παραθέσω αμέσως εν συνεχεία.

1. «Κόκκαλη, πούλα και φύγε!»
Μα θα το έχω διαβάσει και χίλιες φορές! Σε ποιόν να πουλήσει, φίλοι μου; Έχετε δει εσείς κανέναν αγοραστή / επενδυτή να κυκλοφορεί στην αγορά και δεν τον έχω δει εγώ; Να μου το πείτε, σας παρακαλώ. Και πώς θα εξαναγκαστεί ο Κόκκαλης να πουλήσει την ομάδα του; – και, όταν λέω «ομάδα του», εννοώ την περιουσία του, διότι (είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει) η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι περιουσία του Κόκκαλη. Με βερμπαλιστικές προστακτικές θα εξαναγκαστεί να πουλήσει τον Ολυμπιακό; – και ξαναρωτώ: Σε ποιόν; Σιγά μην τρομάξει. Αμ, αν ήταν έτσι, θα είχε καταρρεύσει –ρηματικώ τω τρόπω– όχι ο κάθε Ολυμπιακός της υφηλίου, αλλά αυτός τούτος ο καπιταλισμός (και θά είχαμε γλυτώσει με συνοπτικές διαδικασίες από πολλά δεινά).

2. «Παίχτες, παίχτε μπάλλα!»
Πώς να παίξουν μπάλλα, όταν δεν μπορούν; Όχι, διότι την ξέχασαν, αλλά διότι δεν μπορούν, αφού πλέον δεν αποτελούν ομάδα. Ο Ολυμπιακός φέτος δεν είναι ομάδα. Σύνολο παικτών είναι. Συνονθύλευμα αγωνιστικών προσπαθειών, κοινώς τουρλουμπούκι, είναι. Ομάδα, πάντως, δεν είναι. Και αν νίκησε τον Βάζελο, και τον κατεξευτέλισε μάλιστα, τούτο οφείλεται στο ότι ο Βάζελος δεν κατέβηκε ποτέ στο γήπεδο να παίξει μπάλλα. Παρά ταύτα, είναι πέντε βαθμούς πάνω από εμάς - αλίμονο.

3. «Κάν’τε μεταγγραφές!»
Ποιός; Ποιοί; Ο άσχετος Χρυσικόπουλος ή το φοβερό και τρομερο τημ –άντε, μην πω καμμιά βαριά κουβέντα... – του «σάουτινγκ»; Και ποιές μεταγραφές; "Μπεναρφάδες" ή αστέρια από την Πορτουγκέζα;

4. «Να γίνουμε Πόρτο!... Μα γίνουμε Λυών!...»
Ας ξαναγίνουμε πρώτα ΟλυμπιακόςΟλυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς– και μετά τα ξαναλέμε! Διότι, σύγγαυροι, έχουμε πάψει να είμαστε Ολυμπιακός. Εξυμνούμε με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο όλα τα περιφερειακά στοιχεία, που τάχα ταιριάζουν στον Ολυμπιακό, και έχουμε χάσει την ουσία της γαυροσύνης: την περηφάνεια! Την περηφάνεια που έκανε τον Ολυμπιακό Θρύλο. Για τον Ολυμπιακό υπάρχει μόνο η νίκη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγνοεί την πιθανότητα της ήττας. Όμως διεκδικεί πάντα και με όλες του τις δυνάμεις την νίκη, και αν τυχόν δεν την κατακτήσει, δεν του φταίει κανένας. Έπρεπε να είχε προσπαθήσει περισσότερο. Ενάντια σε όλους και σε όλα, ενάντια σε σταθμητούς και αστάθμητους παράγοντες. Έφαγε δεκαέξη γκολ, ας έβαζε δεκαεφτά να νικούσε.

5. «Μας σφάζει η διαιτησία!»
Σωπάστε, καλοί μου!... Η διαιτησία κάνει τη δουλειά της, όπως την έκανε τόσα και τόσα χρόνια. Πότε είχε ο Ολυμπιακός τη συστηματική εύνοια της διαιτησίας; ΠΟΤΕ! Την καραμέλα της διαιτησίας την πιπίλαγαν πάντα στις αποτυχίες τους μόνο οι Βάζελοι. Ναί, μόνο αυτοί, που, ιδίως ανίκανοι όντες να σταυρώσουν τίτλο τα τελευταία 13 χρόνια, εφηύραν την «παράγκα». Το κακό είναι ότι κάποιοι δικοί μας (κυρίως νεοολυμπιακοί και φρεσκόγαυροι) τσίμπησαν το δόλωμα και νόμισαν ότι έτσι είναι τα πράγματα και ότι είναι πολύ μεγάλη μας μαγκιά το να ελέγχουμε τις διάφορες Ομοσπονδίες και «να έχουμε τη Βαζέλα από κάτω». Αμ, καμάρια μου, ποτέ ο Ολυμπιακός δεν έλεγξε καμμία Ομοσπονδία, όχι γιατί ενδεχομένως δεν ήθελε (ή δεν έπρεπε), αλλά διότι ήταν, είναι και θα είναι ανίκανος να το κάνει. Δεν είναι κάτι τέτοιο εγγεγραμμένο στο DNA του. Αυτά ήσαν διαχρονικώς δουλειές των Βάζελων και των εκάστοτε αχυρανθρώπων τους. Εμείς ποτέ δεν είχαμε παραρτήματα. Όποιος μέμφεται τον Ολυμπιακό για το ότι «δεν ελέγχει» τα διαιτητικά κ.λπ. πράγματα, κατ’ ουσίαν τον μέμφεται γιατί δεν έχει γίνει Βάζελος.

6. «Χάσαμε από το αεκάκι!»
Όχι, φίλοι μου. Χάσαμε από την ΑΕΚ, που κατέβηκε στου Καραϊσκάκη για να μας νικήσει. Αεκάκι αποκαλούν την ΑΕΚ οι άσχετοι. Η ΑΕΚ αποτελούσε ανέκαθεν –και ευτυχώς τούτο– μεγάλο αντίπαλό μας. Αν ο Παναθηναϊκός είναι ο αιώνιος αντίπαλός μας, η ΑΕΚ είναι ο αμέσως επόμενος μεγάλος αντίπαλός μας. Από πότε οι οπαδοί του Θρύλου έμαθαν να υποτιμούν ομάδες με ιστορία και να τις χλευάζουν; Η καζούρα προς κάθε αντίπαλό μας είναι όχι απλώς καλή, είναι και αναγκαία. Συντηρεί την καλώς εννοούμενη αντιπαλότητα. Η υποτίμηση είναι καταστροφική. Μπορεί μόνοι μας να έχουμε περισσότερους τίτλους από όσους έχουν όλοι οι άλλοι μαζί, αλλά αυτό δεν νομιμοποιεί κανέναν από εμάς να λοιδορεί και να χλευάζει τους αντιπάλους μας. Ο σεβασμός στον αντίπαλο είναι πρωτίστως σεβασμός στον εαυτό μας. Αυτό αποτελεί κατ' εξοχήν ολυμπιακή αρετή. Αν θεωρείς τον αντίπαλό σου ανύπαρκτο, θεωρείς συνάμα και τον εαυτό σου ανύπαρκτο, αφού, είτε το θέλεις είτε όχι, από την αξία του αντιπάλου σου αβγαταίνει και η αξία η δική σου.

7. «Πού βρήκαν χρήματα στον Άρη και στην ΑΕΚ να μοιράζουν πριμ;»
Δεν υπάρχει ευκολότερη απάντηση: Τα βρήκαν! Εσένα, ολυμπιακέ οπαδέ, τί σε νοιάζει; Αν η ομάδα μας είχε νικήσει τον Άρη και την ΑΕΚ, θα τους είχες αναγκάσει να κάνουν οικονομία και σοβαρή αποταμίευση! Και γιατί, φίλε μου, τόσο πολλή μεταφυσική σε ένα καθαρά υλικό ερώτημα; Τα χρήματα τούς τα έταξε και θα τους τα δώσει κάποιος αντίπαλος της ομάδας μας. Ποιός είναι; Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος είναι. Εσένα, όμως, τί σε ενδιαφέρει αυτό; Μπορεί και η ομάδα μας να κάνει το ίδιο; Δεν μπορεί; Σκασμός τότε! Μπορεί; Αι, ας το κάνει! Και θα δεις τί ωραία που θα είναι...

8. «Όλοι είναι εναντίον του Ολυμπιακού!»
Σώπα! Πρωτόγνωρο φαινόμενο. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο πράγμα... Φίλοι μου, έτσι ήταν πάντα. Υπήρξαν εποχές που τους είχαμε ξεσκίσει κατ’ επανάληψιν, όπως επίσης υπήρξαν και τα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια», και μάλιστα δύο φορές: στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και από το 1988 ώς το 1996. Ο Ολυμπιακός ήταν πάντα εν διωγμώ. Αυτό το γράφω για όποιον το καταλαβαίνει. Και το επαναλαμβάνω: Ο Ολυμπιακός ήταν πάντα εν διωγμώ. Ποτέ δεν γνώρισε την εύνοια του «ντοβλετιού», του «καθεστώτος». Του Ολυμπιακού ανέκαθεν βρώμαγαν τα χνώτα και οι μασχάλες του και τα πόδια του. Αλλά τα πόδια του είχαν πάντα φτερά, και μες στο στήθος του χτυπούσε καρδιά. Έτσι έγινε η ομάδα του λιμανιού ο μέγας Ολυμπιακός. Έτσι ξεγέλασε και τούμπαρε το «σύστημα». Όχι με κλάψες, με εύκολες δικαιολογίες και με τζαμπαμαγκισμούς. Ο Ολυμπιακός έγινε μέγας και τρανός, επειδή έχτισε πάνω σε θεμέλια ακραδάντως ολυμπιακά και όχι σε θεμέλια λαϊφσταϋλιτζίδικα.

Αυτά για σήμερα. Θα τα ξαναπούμε. Την Κυριακή όλοι οι πιστοί ολυμπιακοί στο γήπεδο. Δίπλα στα ερυθρόλευκα σύμβολα. Ίσως έχει έλθει ο καιρός και ίσως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να αναστοχασθούμε τα του Ολυμπιακού. Αλλά ένα δεν πρέπει να ξεχνάμε. Τί;
Το ότι Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!

12 σχόλια:

Hades είπε...

"...κανενός μεν δεν αμφισβητώ την ολυμπιακοφροσύνη..."

Λυπάμαι σύγγαυρε, αλλά την αμφισβητώ εγώ για αρκετούς από δαύτους τους οποίους ορθότατα και δικαιότατα χρεώνεις.
Από τα καλύτερα κείμενά σου τόσον καιρό που συμμετέχω στο μπλογκ σου. Γεμάτο "ατάκες" πολύ συγκεκριμένες, που πολύ αμφιβάλλω πόσοι θα καταλάβουν όμως. Λες κάπου παρακάτω ότι ο Ολυμπιακός ήταν πάντα υπό διωγμώ. Πράγματι.
Πόσοι όμως είναι σε θέση να το γνωρίζουν; Πόσοι ξέρουν πραγματικά την ιστορία της ομάδας. Οι περισσότεροι θεωρούν πως με το να πλακωθούν στο ξύλο για την ομάδα αυτομάτως γίνονται και γαύροι.

ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΑΝΤΟΛΕΣ.

Ο Ολυμπιακός κάποτε είχε πίσω του ολάκερο ιδεολογικό υπόβαθρο, κοινωνικό τε και πολιτικό. Ο Ολυμπιακός ουδέποτε είχε συμμετοχές κυβρενητικών ή καθεστωτικών όπως άλλοι, μήτε επιννόησε ποτέ ιστορίες για να φτιάξει την ιστορία του. Γι'αυτό και είναι ιδιαίτερα μισητός σε πάμπολλους, διότι γνωρίζουν πως ο Ολυμπιακός ό,τι έχει ως ιστορία έτσι (και αυτό) είναι. Εμείς δεν έχουμε ανάγκη από επιννοήσεις και κουραφέξαλα.

Και όμως, ΠΟΣΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ;;;;
Υπερηφανευόμαστε που είμαστε "η μισή Ελλάδα" αλλά ουδώλως μας απασχολεί που τουλάχιστον οι μισοί είναι άσχετοι. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ξεφτίλα από το να υποστηρίζεις κάτι δίχως να ξέρεις καν τι είναι, είτε αυτό είναι Ομάδα, είτε κόμμα είτε ο,τιδήποτε.
Και δεν κοκκινίζει κανείς από ντροπή βεβαίως, βεβαίως...

Γι'αυτό και ΜΟΝΟ ο Ολυμπιακός έχει όχι 1-2 συμπτωματικές αλλά σειρά ολόκληρη από φωτογραφίες με παίκτες που έχουν ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ματώσει τη φανέλα, με συγκλονιστικότερη του Μουράτη φυσικά.

Πόσοι γνωρίζουν γιατί ο Ολυμπιακός ήταν πρώτος και σε τίτλου ςκαι σε φιλάθλους εδώ και πάνω από 50 χρόνια, όταν ούτε τηλεόραση υπήρχε, ούτε ίντερνετ, ούτε η σχετική προπαγάνδα α λά βαζελουάζ; Πόσοι γνωρίζουν για ποιον λόγο δεν ονομάστηκε σκέτο Ολυμπιακος αλλά ΣΦΠ; Πόσοι γνωρίζουν τι ίσχυε στον Πειραιά όταν με μερικούς μήνες διαφορά ξεπήδησαν ο Εθνικός με τον Ολυμπιακό ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ εν αντιθέσει με άλλα σωματεία (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε).

Τι άποψη λοιπόν περιμένεις φίλε και σύγγαυρε Γιώργο από τέτοιους "γαύρους"; να πουν τι άλλο; Τις απόψεις μου για τον Κόκκαλη δεν τις έκρυψα ποτέ. Παρά ταύτα θα έχεις διαπιστώσει σίγουρα ότι δεν έχω βγάλει άχνα για τον κόκκαλη εν προκειμένω. Ο Κόκκαλης ό,τι έκανε το έκανε. Δεν είναι ο Κόκκαλης το πρόβλημα εν προκειμένο. Οι πέριξ του Κόκκαλη είναι. Δεν χρειάζεται πούλημα μετοχών, σφουγγάρισμα και σκούπισμα χρειάζεται. Και οι παίκτες δεν ξέχασαν την μπάλα τω όντι, άλλα έχουν συμβεί και οι φύλακες έχουν γνώση.
(συνεχίζεται)

Hades είπε...

Να τα θίξει όλα αυτά ποιος, όμως; Αυτοί που το παίζουν γαύροι μόνο και μόνο επειδή πάνε στην 7 ή ξέρουν απ'όξω τα συνθήματα; Αστεία πράγματα.

Θες να σου πω ποιοι είναι πραγματικοί Ολυμπιακοί; Γαύροι με κεφαλαίο γάμμα και διαχρονική αξία;
Γαύρος ήταν ο αιώνιος και αείμνηστος Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, που ωσάν να είχε διαισθανθεί τον θάνατό του κατέθεσε λίγες μέρες πριν πεθάνει επιταγή ύψους 6 χιλιάδψν ευρώ προκειμένου να είναι μέλος και για τα επόμενα 100 χρόνια.
Γαύροι είναι όλοι εκείνοι οι παπούδες που είχα δει στις εκλογές προ ετών, οι οποίοι πήγαιναν να ψηφίσουν υποβασταζόμενοι από τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους, άλλοι πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια και ΟΛΟΙ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ από συγκίνιση για τις ιστορικές στιγμές που ζούσε ο σύλλογος.
Ως επίσης γαύρος από τους ελάχιστους είναι η θεία μου η Αλκμήνη που κάθε φορά που θα με δει με ρωτάει φόρα παρτίδα αν θα κάνουμε καμιά μεταγραφή, παρά τα χρόνια της, ο θεός να την έχει καλά, και μετά μου κάνει περιγραφές αγώνων περασμένων δεκαετιών.

Τέτοιοι είναι οι γαύροι.
Γαύροι ΔΕΝ είναι οι πουθενάδες τύπου Νικολακόπουλου που θεωρούν "ήττα την ενδεχόμενη καρατόμηση του Γενναίου", γαύροι ΔΕΝ είναι εκείνοι που απλώς υποστηρίζουν τον Ολυμπιακό μόνο και μόνο για να είναι με το μέρος του νικητή, γαύροι ΔΕΝ είναι όσοι θεωρούν αποδεικτικό γαυροφροσύνης το πόσες φορές έχουν πάει στο γήπεδο.
Έχουμε μπουχτίσει από τέτοιους. Όχι άλλα πλυντήρια. Έλεος.

Είμαι πραγματικά εξοργισμένος.
Και ναι, ο Ολυμπιακός είμαστε ΕΜΕΙΣ. Το ερώτημα είναι ποιοι ακριβώς είμαστε οι "εμείς"...
Διότι ΕΓΩ στο ίδιο τσουκάλι με κάποιους άλλους αρνούμαι να μπω.

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ HADES: Α, ρε Άδη, σε τί λούκια με βάζεις! Νά 'σαι καλά. Μέχρι τη Δευτέρα πάντως δεν θα γράψω άλλο τέτοιοο κείμενο, όχι γιατί περιμένω να δω τις εξελίξεις (ποιές... εξελίξεις;), αλλά γιατί πνίγομαι στη δουλειά. Το κείμενο αυτό το έγραψα, γιατί δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ στην άλλη δουλειά που έκανα. Χαίρε, σύγγαυρε.

Unknown είπε...

Φίλε μου απλά να σε ενημερώσω ότι στον ΑΡΗ μετά την νίκη επι της ομάδος σου δεν υπήρξε κανένα πρίμ.
Άλλη ομάδα της πόλης μου δέχεται χορηγίες απο τον Mister Mig και εξυπηρετεί σε μεταγραφές παικτών τον πολυμετοχικό αλλά επειδή απο εκεί περνάς για πλάκα εδώ και 11-12 χρόνια δεν βλέπω να αναφέρεις κάτι...

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Animation: Το άλλο, που υπαινίσσεσαι, είναι ευρύτατα γνωστό, φίλε μου. Για την ομάδα σου όμως ρώτα τον κ. Κόντη, συνεταίρο του κ. MIG. Επαναλαμβάνω όμως, για να μην υπάρχει παρεξήγηση: καλά έκανε ο κ. Βγενόπουλος, καλά έκανε και ο κ. Κόντης. Και άριστα έπραξε και ο Άρης που μας νίκησε. Το αν πήρε ή όχι το συμπεφωνημένο πριμ δεν με ενδιαφέρει. Νά είσαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Ρωτάω και εγώ ποιοι είμαστε εμείς .
Νομίζω ότι αρκετούς και δυνατούς
πλέον ''εχθρούς ΄΄ έχουμε να
αντιμετωπίσουμε για να τα βάζουμε με τον Κόκκαλη και τους δικούς μας.
Αν κάποιοι δεν γνωρίζουν τα πέτρινα
χρόνια καλό είναι να τα μάθουν.
Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ είναι αυτός που μας έκανε να περπατάμε με υπερηφάνεια
γιατί είμαστε Ολυμπιακοί και αντιμετώπισε με επιτυχία ένα σάπιο
κατεστημένο.Κατά τα άλλα ΠΟΙΟΣ μου
λέει ότι Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ...ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ σφυριχτρα η σημαιάκι να
ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Ο ΘΡΥΛΟΣ
ΑΠΑΙΤΕΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ
ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΛΑΠΤΕΙ
ΕΙΤΕ ΑΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΙΤΕ ΕΥΝΟΩΝΤΑΣ
ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ.ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ,το να δέχεσαι την αδικία και να λες έπρεπε να την
ξεπεράσω να πω την λέξη.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Animation: Το "πώς" περνάμε εμείς από την Τούμπα, άσ' το, φίλε. Το "τί" περνάμε εμείς στην Τούμπα, δεν μπορεί να το βάλει ο νους σου. Άλλα σε ενδιαφέρουν εσένα, που εμένα με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Πάντως σ' το λέω να το ξέρεις: ενέχει αντίφαση εν τοις πράγμασι το να ισχυρίζεσαι ότι το εν Θεσσαλονίκη παράρτημα του κ. MIG αφήνει εμάς να περνάμε από εκεί μμέσα στο άνετο. Κάπου τα έχεις μπερδέψει τα πράγματα. Αλλά, εν τάξει, κράτα την άποψή σου. Σε ξαναχαιρετώ.

Ανώνυμος είπε...

Ιστορικά βέβαια έχεις δίκιο για
αυτά που λες , μόνο που πρέπει να
αναφέρεις ότι πολλές φορές ΤΑ
ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΤΙΤΛΟΥΣ από
ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ με ΤΟΝ ΔΙΚΟ τους τρόπο
φτιάχνοντας την μυθολογία τους.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ [ΘΡΥΛΟΠΙΣΤΟΣ]

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ: Με εσένα τα έχω πει τόσες φορές. Δεν παρίσταται ανάγκη και να (σου) τα γράφω. Χαίρε.

Hades είπε...

@Animation
Φίλε μου, αν μου επιτρέπεις μια-δυο επισημάνσεις.
Οι ομάδες της Θεσσαλονίκης αποτελούν το πλέον έξοχο παράδειγμα για το πως μια ομάδα μπορεί πανεύκολα να βγάζει εύκολα τα ματάκια της. Ξέρεις πως; Ασχολούμενη με τα υμέτερα αντί για τα ημέτερα. Ο Ολυμπιακός ποτέ δεν πέρναγε εύκολα από καμία έδρα της Θεσσαλονίκης και ιδίως από την Τούμπα, από την οποίαν επί σειρά ετών δεν πέρναγε καν. Αν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης κοίταζαν το δικό τους καλό αντί να αναλώνονται σε γελοιότητες περί του κράτους της Αθήνας κλπ να είσαι σίγουρος ότι θα είχαν και περισσότερες επιτυχίες. Το μπάσκετ της δεκαετίας του 80 ιδίως αποτελεί το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα.
Επίσης, να λύσουμε και μια παρεξήγηση: αν μια ομάδα προσφέρει πριμ κάνει τη δουλειά της. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ομάδα που δέχεται το πριμ είναι αυτή που βαραίνεται από την όλη ενέργεια. Προσωπικά δεν μου καίγεται καρφί για το ποιος τα παίρνει και ποιος τα δίνει. Κάθε ομάδα πράττει ανάλογα με αυτά που θεωρεί ότι αρμόζουν στην ιστορία της. Ο Ολυμπιακός όταν έγινε προσπάθεια από κάποιους να γίνει παράρτημα, έπραξε ανάλογα. Και το έπραξε όχι σε διοικητικό επίπεδο αλλά σε επίπεδο φιλάθλων, οπαδών, οργανωμένω, κάφρων και όπου υπήρχε η δυνατότητα. Γι'αυτό και έμεινε Ολυμπιακός.

@Θρυλόπιστο Νίκο
Σύγγαυρε, διαφωνώ τα μάλα. Αν ο Ολυμπιακός ήταν βεληνεκούς Ατρομήτου, Προοδευτικής ή Λάρισας (δίχως να θέλω να μειώσω καμία ομάδα) δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι ο Κόκκαλης θα έμπαινε στην ομάδα. Το ότι ο Κόκκαλης είναι άρρωστος Ολυμπιακός το ξέρουμε όλοι. Μπήκε όχι μόνο επειδή ήταν άρρωστος όμως, αλλά και για να κάνει τα παιχνίδια του και κυρίως επειδή ο Ολυμπιακός είναι αυτός που είναι ως μέγεθος. Αναμφίβολλα του χρωστάμε πάρα πολλά, ουδείς το αρνείται. Αλλά όχι ότι εξαιτίας του περπατάμε υπερήφανοι στον δρόμο, τρίζουν τα κόκκαλα του Γεωργίου Ανδριανόπουλου. Κι αναφορικά με τα πέτρινα χρόνια, θεωρώ ότι έχουν ανεκτίμητη αξία ως προς τα διδάγματα που μας προσέφεραν άσχετα αν ουδείς τα ήθελε. Και το ότι ο Κόκκαλης έχει προσφέρει πολλά δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε όλα τα λάθη που έχει κάνει. Και δεν έχει κάνει και λίγα κιόλας. Κάτι τέτοιο θα ήταν αντι-ολυμπιακό εκ μέρους μας.

Hades είπε...

Γιώργο, το ξέρω ότι σε βάζω σε λούκι. Έχεις καταλάβει όμως ότι πρώτον βάζω τον ίδιο μου τον εαυτό σε λούκι. Τέτοια πράγματα δεν μπορώ να τα συζητήσω με τον οποιονδήποτε, διότι οι πιθανότητες να πέσω σε αυτούς που χρεώνεις το κείμενο είναι τεράστιες. Το θέμα είναι ότι έχουμε φτάσει σε οριακό επίπεδο.

Το να χαθεί ένα πρωτάθλημα δεν σημαίνει τίποτε απολύτως για ένα μέγεθος σαν τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός θα ήταν ακριβώς ο ίδιος και με 25 πρωταθλήματα και με 48. Το οριακό επίπεδο όμως είναι το απόστημα που χρόνια τώρα υπάρχει μέσα στο σώμα του Ολυμπιακού και πρέπει επιτέλους να σπάσει. Και μέσα στο σώμα του Ολυμπιακού δεν είναι μόνο η διοίκηση. Είμαστε κι εμείς, είναι και οι παίκτες.

Δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη τέτοια "ευκαιρία".

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Αριστο το κείμενο, άριστες και οι απαντησεις σου. Θα κανω αίτηση να μετονομασθεί ο δρόμος που μενω σε Οδος Γεωργίου Κεντρωτή [για όσους δεν το ξερουν, κατοικώ στην οδό Ιωάννου Χρυσοστόμου!] Και, σωστά, ο Ολυμπιακός υπήρχε πάντοτε μεγάλος και θα υπάρχει πάντοτε μεγάλος Και, ο Ολυμπιακός είμαστε όλοι εμείς Μόνο εμείς